Serviciile Publice la Nivel European

Extras din referat Cum descarc?

Nevoile omului sunt numeroase si variate si se amplifica in functie de nivelul de dezvoltare al unei societati si de gradul de cultura al fiecareia. De aceea, dezvoltarea serviciilor publice si diversificarea acestora au fost favorizate de progresul general al societatii care a determinat noi trebuinte pentru populatie, trebuinte pe care puterea publica a fost tentata sa le satisfaca din motive de interes general. In numele interesului general statul intervine pentru a asigura satisfacerea unor nevoi prin prestarea directa a unor servicii publice foarte importante sau deficitare sau intervine pentru a stimula si sustine sectorul privat. Din aceste motive, interesul general, interesul public sau binele comun pot avea inteles diferit de la un stat la altul sau chiar in cadrul aceluiasi stat, de la o etapa la alta de dezvoltare Serviciile publice s-au diversificat si extins in toate domeniile vietii sociale, cu toate ca au fost supuse unor constrangeri majore, indeosebi prin aplicarea principiului libertatii comertului si industriei. 
Serviciul public - in acceptiunea moderna a termenului - a aparut la inceputul secolului XX, sub influenta juristilor, ca baza a fondarii dreptului public. Treptat, notiunea s-a imbogatit cu alte semnificatii, intrand in sfera de analiza a economistilor, sociologilor, ecologistilor etc.
Serviciul public, asa cum a fost definit de catre juristi in urma cu mai bine de un secol, cuprinde trei elemente specifice:
1) satisfacerea nevoilor cu caracter public;
2) o activitate concreta careia i se aplica un regim juridic derogatoriu de la dreptul comun: regimul serviciului public inspirat din trei principii (egalitate, continuitate, mutabilitate), activitate adesea protejata prin monopol;
3) existenta unui organism care il pune in aplicare 
Mircea Djuvara considera notiunea de serviciu public ca fiind o notiune relativ recenta in dreptul administrativ, care a aparut pentru satisfacerea cerintelor membrilor unei colectivitati umane 
Inceputul anilor 70 si 80 a adus schimbari economice si politice majore in majoritatea statelor lumii, descentralizarea serviciilor publice si consolidarea autonomiei locale administrative si financiare, fiind una din conditiile fundamentale din acquis-ul comunitar. Atat in sistemele democratice, cat si in cele in curs de democratizare, descentralizarea este o optiune viabila, care poate conduce la o mai buna furnizare a serviciilor sociale si la eficientizarea activitatii economice.
In ultimii treizeci de ani reforma serviciilor publice a constituit o preocupare importanta pentru guvernanti, parteneri sociali si organisme internationale. Aceasta reforma este legata de redefinirea rolului statului in contextul mondializarii si liberalizarii si constituie un raspuns la criticile privind eficacitatea si eficienta serviciilor publice. In toate procesele de reforma a serviciilor publice regasim intr-o forma sau alta descentralizarea si privatizarea.
Astfel, a determina administratia sa fie mai orientata spre cetatean a devenit aspectul central al schimbarilor produse si, totodata, calea ce trebuia urmata pentru ca aceasta sa fie pregnant orientata spre performanta. Desigur, o astfel de orientare s-a axat in egala masura prin cresterea gradului de receptivitate 
in sectorul public si stabilirea unor standarde ale serviciilor publice, cu scopul transfor!marii serviciilor din ,,bunuri recomandate" in ,,bunuri experimentate" si apoi in ,,bunuri cautate"


Fisiere in arhiva (1):

  • Serviciile Publice la Nivel European.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!