Seful Statului

Cuprins referat Cum descarc?

1.Notiunea de sef al statului
2.Atributiile Presedintelui Romaniei
3.Alegerea Presedintelui Romaniei
4.Raspunderea Presedintelui Romaniei


Extras din referat Cum descarc?

1.Notiunea de ,,Sef al Statului'' 
Filosoful antic Aristotel din Stagira a propus pentru prima data o clasificare a regimurilor politice,plecand de la titularul puterii: a)democratia (demos=popor si cratos=putere)-regim politic caracterizat prin faptul ca puterea apartine poporului,cel putin formal,asa cum a fost cazul democratiei ateniene;
b)monarhia (monos=singur si arche=putere),potrivit careia puterea apartine unui rege,preot,sef, ca detentor al fortei armate,al bisericii etc.
c)oligarhia (oligos=putin si arche=putere)-in cazul careia puterea este detinuta de un grup restrains de persoane sau familii,in special cele care poseda puterea economica si politica.
In epoca moderna,notiunea sefului statului este corelata cu forma de guvernamant,astfel ca monarhia reprezinta desemnarea sefului statului pe baza de ereditati,iar democratia reprezinta modul de desemnare a sefului statului prin alegere de catre popor.In ceea ce priveste Presedintele Republicii ca sef al statului trebuie avut in vedere tipul de republica in cadrul careia isi exercita mandatul:parlamentara,prezindentiala,semiprezindentiala.
Institutia Sefului de Stat este una dintre cele mai vechi institutii politico-juridice.Astazi,aceasta institutie cunoaste o mare diversitate,atat sub aspectul denumirii si modului de desemnare,cat si sub cel al rolului si atributiilor in cadrul sistemului constitutional.
Presedintele Romaniei face parte din puterea executiva,si intruneste in aceasta calitate,prerogativele esentiale ale acestei puteri ce revin prin definitie Sefului Statului.
Constitutia Romaniei confera Presedintelui,in calitatea pe care acesta o are ca sef al statului,patru functii principale:functia de reprezentare a statului,functia de garant al independentei nationale,al unitatii si al integritatii teritoriale a tarii,functia de a veghea la respectarea Constitutiei si functia de mediere.
Presedintele Romaniei este autoritatea de varf a puterii executive si in aceasta calitate ocupa demnitatea de Sef al Statului.In aceasta calitate,conform art.80 din Constitutie,reprezinta statul roman si este garantul independentei nationale,al unitatii si integritatii teritoriale a tarii atat la raporturile interne ale acesteia ,cat si in relatii international.Presedintele exercita autoritatea statala la fel ca si alte autoritati publice cum ar fi,Parlamentul si Guvernul,dar spre deosebire de acestea el personifica autoritatea statala.
Altfel spus,Presedintele Romaniei-ca Sef al Statului-se identifica cu statul roman.
2.Atributiile Presedintelui Romaniei 
In exercitarea functiei sale prezidentiale,presedintele exercita o multitudine de atributii care pot fi clasificate in mai multe categorii,dupa criteriul obiectului sau continutului lor:
- Atributii cu caracter legislativ : 
a)Presedintele are drept de initiativa legislativa,adica se bucura de dreptu; recunoscut de Constitutie de a elabora un proiect de lege si de a-l pune aprobarii Parlamentului;
b)Presedintele promulga legea-promulgarea legii este un act juridic cu character legislative deoarece este essential pentru insasi existent legii.
c)Presedintele are dreptul de a refuza promulgarea legii
-Presedintele poate in unele cazuri,sa returneze un proiect de lege catre Parlament,in vederea reexaminarii acestuia.
d)Presedintele este cel care publica legea in scopul aducerii ei la cunostinta tuturor cetatenilor;se publica in Monitorul Oficial; 
e)Presedintele poate lua initiative de revizuire a Constitutiei la propunerea Guvernului potrivit art.150 alin(1) din Constitutie. 
- Atributii cu caracter administrativ
Presedintele Republicii are dreptul de a emite acte cu caracter normative,care sunt puse in aplicare de autoritatile administratiei publice si a caror executare este garantata prin aplicarea de sanctiuni.
Actele cu caracter normativ,emise de presedinte contin dispozitii cu caracter general obligatoriu si produc efecte ca si celelalte acte normative.
Actele proprii presedintelui se supun conditiilor de forma si de fond,cerute tuturor actelor juridice,cu precizarea ca ele au un regim procedural special.
- Atributii cu caracter parlamentar 
a)Convocarea Parlamentului in sesiune;
b)Mesajele prezidentiale-presedintele are dreptul de a-si exprima opinia in legatura cu obiectul discutiilor parlamentare printr-un mesaj adresat puterii legislative.
Intrucat Presedintele nu are calitatea de parlamentar.el trimite mesajul prin deputati sau ministri,care il prezinta Plenului;Mesajul prezindential are caracter unilateral,intrucat depinde de vointa exclusive a presedintelui-mesajul are un caracter exclusive politic. 
c)Convocarea si dizolvarea Parlamentului,in conditiile art.89 din Constitutie.Astfel dupa consultarea presedintilor celor 2 camere si a liderilor grupurilor parlamentare,Presedintele Romaniei poate sa dizolve Parlamentul,daca acesta nu a acordat votul de incredere pentru formarea Guvernului in termen de 60 de zile de la prima solicitare si numai dupa respingerea a cel putin doua solicitari de investitura.
In cursul unui an,Parlamentul poate fi dizolvat o singura data,Parlamentul nu poate fi dizolvat in ultimele 6 luni ale mandatului Presedintelui si nici in timpul starii de asediu sau de urgenta.


Fisiere in arhiva (1):

  • Seful Statului.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!