Secretul medical

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Secretul medical

Unele profesii sunt supuse obligatiei de a pastra secretul profesional. Prin urmare, persoanele care exercita aceste profesii nu pot dezvalui nicio informatie care le-a fost adusa la cunostinta in cadrul activitatii lor. Secretul profesional este obligatoriu si se aplica in primul rand meseriilor din domeniul sanatatii si al bunastarii sociale: medicilor, farmacistilor si asistentilor sociali dar si avocatilor, notarilor sau functionarilor publici.

Secretul medical constituie una dintre cele mai importante valori ale actului medical care stau la baza relatiei medic-pacient, reprezentand, totodata, si o obligatie, stipulata inca din cele mai vechi timpuri.

Juramantul lui Hipocrate subliniaza importanta secretului medical:

"Jur pe Apollo medicul si Esculap...ca dupa abilitatea si judecata mea imi voi mentine acest juramant ca pe cel ce m-a invatat aceasta arta sa il valorez la fel ca pe oricare dintre parintii mei... Sa impart cunostiintele mele copiilor mei, copiilor profesorilor mei si cu cei ce au jurat alaturi de mine, dar cu nimeni altcineva. Voi folosi tratamentul pentru a ajuta dupa judecata si abilitatea mea, dar niciodata pentru a face rau. Nici daca mi se cere nu voi administra vreun toxic otravitor nimanui si nici nu voi sfatui pe altii sa o faca. Nu voi administra de asemenea abortive pentru a induce avortul. Voi mentine pura arta si viata mea. Nu voi practica chirurgia daca nu voi avea calificarea necesara si nu voi lasa pe cei specializati sa o practice. In orice casa voi intra voi actiona numai in beneficiul pacientului si ma voi tine departe de orice ademenire, seductie sau coruptie. Tot ce aud si vad in practica mea medicala le voi considera secrete si nu le voi divulga nimanui".

Mai tarziu Declaratia de la Geneva emisa in 1948 dupa Codul de la Nurnberg(1947) si adoptata in 1983 de catre Asociatia Mondiala Medicala prezinta urmatorul continut:

"La momentul admiterii mele in cadrul corpului acestei profesiuni: In mod solemn imi voi pune viata in serviciul umanitatii. Voi acorda profesorilor mei respectul si gratitudinea ce li se cuvine. Imi voi practica profesia cu constiinta si demnitate. Sanatatea pacientilor mei va fi principala mea preocupare. Voi respecta secretele care imi sunt incredintate, chiar daca pacientul a murit. Voi mentine prin toate puterile mele traditia, puterea si onoarea profesiunii medicale. Colegii mei vor fi ca fratii mei. Nu voi permite considerentelor de ordin social, politic, religios, rasa sau nationalitate sa se interpuna intre mine si pacientul meu. Voi mentine respectul pentru viata umana inca de la inceputul ei si nici chiar sub amenintare nu imi voi folosi cunostiintele medicale contra legilor umanitatii. Fac aceste promisiuni solemn, liber si pe cuvantul meu de onoare".

In prezent, secretul medical este reglementat de diverse acte normative si etice.

In Legea ocrotirii sanatatii nr. 411-XIII din 28.03.95, articolul 14, alineatul 1 este dedicat secretului medical:

- Medicii, alti lucratori medico-sanitari, farmacistii sint obligati sa pastreze secretul informatiilor referitoare la boala, la viata intima si familiala a pacientului de care au luat cunostinta in exercitiul profesiunii, cu exceptia cazurilor de pericol al raspindirii maladiilor transmisibile, la cererea motivata a organelor de urmarire penala sau a instantelor judecatoresti.

Legea privind asistenta psihiatrica nr.1402-XIII din 16.12.97 ne aduce la cunostinta in articolul 8 despre interzicerea solicitarii de informatii privind starea sanatatii psihice:

- Solicitarea de informatii privind starea sanatatii psihice a persoanei care exercita drepturile si libertatile sale sau solicitarea examinarii ei de catre medicul psihiatru se admite numai in cazurile stabilite de lege.

In articolul 9 al respectivei legi, si anume despre pastrarea secretului medical:

- Informatiile despre tulburarile psihice, despre solicitarea de asistenta psihiatrica si tratament intr-o institutie de psihiatrie, precum si alte informatii despre starea sanatatii psihice a persoanei constituie secret medical aparat de lege.

- Pentru exercitarea drepturilor si intereselor sale legitime, persoana suferinda de tulburari psihice sau reprezentantul ei legal poate primi la cerere informatii despre starea sanatatii psihice si despre asistenta psihiatrica acordata.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Secretul medical.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
1 765 cuvinte
Nr caractere:
9 298 caractere
Marime:
24.53KB (arhivat)
Publicat de:
Miron Dragu
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Drept
Tag-uri:
hipocrate, acte normative, informații confidențiale, Confidențialitatea, Divulgarea secretului medical
Predat:
Facultatea de Medicina Veterinara , Universitatea de Stat din Moldova , Moldova
Materie:
Drept
An de studiu:
III
Sus!