Scurtă Descriere a Constituției Egiptului

Cuprins referat Cum descarc?

Cuprins 2
Capitolul I 
Scurta descriere a Egiptului 3
Capitolul II
Prezentare politica 4
Capitolul III
Constitutia Egiptului 5
Cap. III. 1 Istoria Constitutiei Egiptului 5
Cap. III. 2 Constitutia Egiptului - descriere 6
Capitolul IV
Puterea Executiva 8
Capitolul V
Puterea Legislativa 9
Capitolul VI
Sistemul Judiciar 10
Capitolul VII
Critici - Laic versus Islamic 11
Capitolul VIII
Relatiile cu Uniunea Europeana 12
Anexa
Constitutia Egiptului - varianta in limba engleza 13
Bibliografie 27


Extras din referat Cum descarc?

Egiptul este o tara araba din nordul Africii si din Orientul Mijlociu, limitata la nord de Marea Mediterana, la est de Fasia Gaza, de Israel, de Golful Aqaba (prin intermediul caruia are contact cu Iordania si cu Arabia Saudita) si de Marea Rosie, la sud de Sudan iar la vest de Libia. Capitala sa este Cairo.
Misr, numele arabic oficial al Egiptului, este de origine Semitica, insemnand probabil 'o tara' sau 'un stat'. Numele Egipt isi are originea in latinul Aegyptus derivat din cuvantul grecesc antic ???????? "aiguptos", care la randu-i este derivat din antica fraza egipteana hwt-k3-pth ("Hut ka Ptah"), numele unui templu al zeului Ptah la Memphis.
Regularitatea si bogatia revarsarilor Nilului, precum si o oarecare izolare determinata de deserturile din est si vest, au condus la dezvoltarea uneia din cele mai importante civilizatii ale antichitatii. Pe Valea Nilului, stransa intre maluri inalte si stancoase, s-a faurit, cu multe milenii inaintea erei noastre o veche civilizatie a lumii mediteraneene, aceea a Egiptului Antic. Ea ne infatiseaza cel mai vechi stat din lume, anterior tuturor celorlalte, inzestrat cu o administratie, o fiscalitate, o justitie si o armata comparabile cu cele ce-au luat nastere mai apoi in tarile de pe toate continentele, inainte si dupa era noastra. Dar lumea Egiptului antic a zamislit o cultura spirituala scanteietoare pe care o admirau grecii vechi si romanii care se minunau precum fac azi multimile de turisti, sa contemple templele, piramidele sau obeliscurile inaltate de faraoni si supusii lor. 
Primul regat unit a fost fondat de regele Menes, pe la 3200 i.Ch, fiind stapanit de numeroase dinastii aproape trei milenii. Sub conducerile faraonilor Tutmes si Ramses, prin cucerirea Africii si Asiei, Egiptul devine un imperiu. Ultima dinastie nativa, a cazut sub dominatia persanilor, in 595 i.Ch. si cucerit apoi de Alexandru cel mare in 320 i.Ch.
Nu numai arta egipteana si monumentele colosale au atras prin frumusetea tainica si prin splendoarea lor enigmatica pe grecii vechi si pe romani ca si pe noi cei de azi ; calatorii veneau sa gaseasca mai cu seama cultura egipteana, "intelepciunea egipteana" pe care au cunoscut-o Thales, Pitagora, Herodot, Platon, Solon, Licurg sau Plutarh.
CAP.II PREZENTARE POLITICA
Egiptul este republica din 18 iunie 1953. Hosni Mubarak este presedintele republicii din 14 octombrie 1981, urmandu-i in functie lui Mohammed Anwar El Sadat, dupa asasinarea acestuia. Mubarak este in prezent la al cincilea mandat in fruntea tarii. Este liderul Partidului National Democrat, in prezent la putere. Ahmed Nazif a fost ales in functia de prim-ministru in 9 iulie 2004 in urma demisiei lui Ateb Obied.
Egiptul opereaza dupa reformele din 2005 sub un sistem prezidential multipartid unde puterea executiva este impartita intre presedinte si prim-ministru. Alegeri prezidentiale si parlamentare sunt organizate in mod frecvent, ultimele fiind tinute in septembrie 2005, dar ca in toate statele arabe ele sunt formale, regimul politic fiind o dictatura a unui singur partid. Partidele au dreptul sa propuna candidati in alegeri doar in masura in care sunt recunoscuti de puterea politica, fapt care exclude atat reformatorii modernizatori si secularisti, cat si partidele islamice. Organizatiile non-guvernamentale internationale si-au manifestat in mod repetat ingrijorarea in privinta libertatii de expresie si a interventiei guvernului in alegerile locale. 
In 19 martie 2007, parlamentul a votat 34 de modificari in constituia tarii, printre care se  interzicerea partidelor sa  foloseasca drept baza in activitatea politica religia; dreptul presedintelui de a dizolva parlamentul; permitivitatea schitarii unei noi legi impotriva terorismului, care sa inlocuiasca legea actuala, in vigoare din 1981, dand politiei puteri largi de urmarire si arestare.
Resedinta permanenta a Ligii Statelor Arabe este Cairo. Egiptul a fost primul stat arab care a incheiat pacea cu Israelul prin semnarea tratatului de pace Israelo-egiptean la Camp David in 1978, fapt ce i-a atras ura celorlalte state arabe, care l-au si sanctionat de altfel, muncitorii egipteni fiind trimisi acasa din statele petroliere ale Golfului. Acelasi lucru s-a repetat si cand regimul egiptean s-a aliniat politicii americane in timpul primului razboi din Golf contra Irakului. Un alt drept calcat in picioare de catre autoritati este libertatea presei: ca in Romania de alta data, in Egiptul contemporan exista un oficiu al cenzurii sub privirile caruia trec toate publicatiile ca si toate formele de expresie artistica. Anumite subiecte raman tabu, fie ca acestea sunt de natura critica la adresa regimului, fie ca abordeaza subiecte sensibile pentru societatea patriarhala musulmana, cum este critica religiei sau oamenilor religiei. De altfel, ca in multe alte state musulmane, functioneaza o politie a viciului (sau moralei), numita Adab. In cadrul acestei politii exista, de exemplu, un departament care se ocupa cu dansatoarele din buric, insa tot ea are sub control si presa, radioul, televiziunea, in ce priveste chestiunea "moralei" in sens musulman. Astfel, in Egipt exista tot timpul 2 cozi, una pentru barbati, alta pentru femei. In metroul cairiot exista vagoane rezervate femeilor, iar daca de exemplu intr-un lift se afla deja 2 femei singure, barbatul egiptean va refuza sa se urce.
CAP.III CONSTITUTIA EGIPTULUI
Constituia Republicii Egipt reprezinta legea suprema in Egipt. A fost adoptata pe 11 septembrie 1971, printr-un referend public. A fost amendata in 1980, 2005 si 2007. 
Cap. III.1 Istoria Constitutiei Egiptului
Egiptul este cunoscut ca avand unul dintre cele mai vechi codice legislativ si administrativ din istorie. Totusi, primul codice modern al constitutiei nationale a fost in 1923.
Dupa revolutia care a dus la rasturnarea monarhiei Regelui Farouk, si declararea republicii, presedintele Nasser a adoptat prima constitutie nationala scrisa in 1956. Pe durata scurtei uniuni 'Uniunea Republicilor arabe' (Egipt, Siria si Nordul Yemenului), presedintele Naser a adoptat o noua constitutie. Cand


Fisiere in arhiva (1):

  • Scurta Descriere a Constitutiei Egiptului.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. ***www.wikipedia.org
2. *** www.e-enciclopedia.ro
3. *** www.presidency.gov.eg


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!