Scoaterea ilegala a copiilor din tara - probleme de incadrare

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere 3
Analiza elementelor constitutive obiective 3
Analiza elementelor constitutive subiective 6
Probleme de incadrare a infractiunii de ,,Scoatere ilegala a copiilor din tara" 7
Concluzie 9
Bibliografie 11


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Minorul pentru a se dezvolta are nevoie sa creasca intr-un habitat normal lipsit de traume psihice si suferinte de orice fel. Astfel, indepartarea acestuia de mediul lui familial, reprezinta pentru aceasta o trauma psihologica ce poate duce la consecinte grave si tulburari psihice.
Astazi, societatea a determinat ca prioritara protectia copiilor de diverse influentari negative. In acest sens, un sir de acte normative internationale consacra anumite standarde in domeniul protectiei familiei si minorilor, printre care si Conventia ONU privind drepturile copilului. 
Potrivit art. 11 al Conventiei O.N.U. despre drepturile copilului din 20 noiembrie 1989, tarile-participante iau masuri in vederea combaterii scoaterii ilegale a copiilor si abandonarii lor in strainatate, iar conform art. 1 al acesteia, prin copil se intelege orice fiinta umana sub 18 ani.
Principiul 9 al Declaratiei despre drepturile copilului din 20 noiembrie 1959 declara ca copilul trebuie ocrotit contra oricarei forme de comportare neglijenta, brutala si de exploatare. El nu poate fi obiect al cumpararii-vanzarii in orice forma.
. Din aceasta cauza relatiile sociale cu privire la dezvoltarea minorului sunt protejate de legea penala. unde in Partea Speciala legiuitorul moldav a dedicat, pe buna dreptate, un capitol protectiei familiei si minorilor, prin incriminarea faptelor prejudiciabile ce atenteaza la numitele valori sociale. 
Iar in cadrul acestui referat va fi analizata infractiunea de ,,Scoatere ilegala a copiilor din tara".
Analiza elementelor constitutive obiective 
Obiectul juridic generic al infractiunii de ,,Scoatere ilegala a copiilor din tara" amplasata in Capitolului VII al Partii Speciale a Codului penal al Republicii Moldova - ,,Infractiuni contra familiei si minorilor", constituie relatiile sociale cu privire la convietuirea in cadrul familiei si dezvoltarea minorului, ca rezultat al clasificarii infractiunilor contra familiei si minorilor in doua subgrupe: 1) infractiuni contra familiei si 2) infractiuni contra minorilor, infractiunea prevazuta la art.207 CP RM este inclusa in cadrul subgrupului de infractiuni care atenteaza asupra minorilor, iar obiectul juridic special al infractiunii ce urmeaza a fi analizata constituie relatiile sociale cu privire la iesirea din Republica Moldova si aflarea in strainatate, in conditii de legalitate, a minorului. Obiectul material in cadrul acestei infractiuni lipseste, deoarece in procesul de violare a obiectului juridic special a infractiunii analizate nu se exercita o influenta asupra corpului victimei.
Victima infractiunii examinate are o calitate speciale. Ea nu poate fi decat persoana care la momentul savarsirii infractiunii nu a atins varsta de 18 ani. Deci, victima a infractiunii de ,,Scoatere ilegala a copiilor din tara" poate fi doar minorul, indiferent daca are calitate de cetatean al Republicii Moldova, cetatean al unui stat, polipatrid sau apatrid. 
Latura obiectiva a infractiunii prevazute la art.207 CP RM consta in fapta prejudiciabila care se exprima in: 
1. Actiunea de scoatere a copilului din tara;
2. Inactiunea de abandonare a copilului in strainatate.
Deci infractiunea de scoatere ilegala a copiilor din tara are continuturi alternative. 
Prima actiune, care corespunde si denumirii infractiunii, consta in scoaterea copilului din tara in baza unor acte false in alte scopuri decat cele indicate la art. 206 CP. 
Potrivit autorilor, Sergiu BRINZA, Vitalie STATI, prin acte, se intelege, inainte de toate, actele de identitate. 
Pentru o analiza mai profunda, este necesar de a face trimitere la Anexa nr. 1 a Hotararii Guvernului pentru aprobarea Regulamentului cu privind eliberarea actelor de identitate si evidenta locuitorilor Republicii Moldova, nr.125 din 18.02.2013, ,,act de identitate" este documentul oficial eliberat de autoritatea competenta care atesta identitatea, statutul juridic si, dupa caz, domiciliul sau resedinta titularului. 
Asadar, orice act eliberat sau obtinut prin alte modalitati decat cele prevazute de legislatie sunt susceptibile de a fi considerate false.
In afara de actele de identitate, in contextul de infractiunii specificate la art. 207 CP RM, prin acte se are in vedere:


Fisiere in arhiva (1):

  • Scoaterea ilegala a copiilor din tara - probleme de incadrare.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Codul Penal al Republicii Moldova adoptat la data de 18.04.2002;
2. Constitutia Republicii Moldova din 29 iulie 1994 // Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 1994, nr.1. 
3. Sergiu BRINZA, Vitalie STATI TRATAT DE DREPT PENAL, PARTEA SPECIALA V-I, CHISINAU, 2015;
4. Revista Stiintifica a Universitatii de Stat din Moldova, 2012, nr.8(58) PARTICULARITATILE OBIECTULUI SI VICTIMEI INFRACTIUNII DE ATRAGERE A MINORILOR LA ACTIVITATE CRIMINALA SAU DETERMINAREA LOR LA SAVARSIREA UNOR FAPTE IMORALE, Stanislav COPETCHI;
5. REVISTA NATIONALA DE DREPT Nr. 3, martie 2009, pag. 8; Sergiu BRINZA, Vitalie STATI Delimitarea traficului de fiinte umane si a tracului de copii de infractiunile conexe;
6. Caracterizare criminologica si juridico-penala a traficului de fiinte umane, Gheorghe BUTNARU, Valeriu BUJOR, Octavian BEJAN, Chisinau 2008;
7. Borodac Alexandru, Manual de drept penal, partea speciala, Chisinau, 2004;
8. Legea cu privire la iesirea si intrarea in Republica Moldova din 09.11.1994;
9. Hotararea Guvernului pentru aprobarea Regulamentului cu privind eliberarea actelor de identitate si evidenta locuitorilor Republicii Moldova, nr.125 din 18.02.2013


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!