Scoala Istorica - Baza Orientarii Sociologice

Extras din referat Cum descarc?

Aparitia si formarea dreptului este, un proces complex caruia nu i se poate stabili o data precisa de nastere, iar normele de la inceputurile societatii omenesti sunt inca difuze, impletite cu multitudinea de obiceiuri, datini, practici religioase etc.
Ideea ca dreptul este un fenomen social care se cuvine constatat ca si celelalte, are o istorie indelungata.
Observand diversitatea constitutiilor existente in vremea sa, Aristotel remarca ca legile nu sunt aceleasi in Persia si Atena. 
Scoala istorica, care s-a dezvoltat la inceputul secolului XIX, a pregatit calea orientarii sociologice. 
Teoria acestei scoli afirma ca exista o corelatie esentiala intre orice manifestare juridica si geniul national al poporului respectiv. Pentru aceasta scoala dreptul nu se naste ca un produs reflectat al legislatorului; dreptul este un produs organic al societatii si legea, cand formeaza reguli constiente, nu face decat sa prinda ceea ce a crescut de la sine in viata sociala si istorica, spre a-l pune in formule. 
Reprezentantii acestei scoli plecau de la ideea ca dreptul nu este nicidecum o creatie deliberata, ci se formeaza spontan, inconstient pe calea primordiala a cutumei. Juristul intervine atunci cand viata sociala se complica si reclama o anumita organizare a dreptului spontan. Dar rolul sau se margineste la a organiza o materie pe care n-a creat-o.
Cei mai cunoscuti reprezentanti ai acestei scoli - Savigny, Hugo, Puchta, s-au opus celor care preconizau o codificare a dreptului german dupa modelul dreptului francez.
Intr-o epoca cand se parea ca dreptul universal si neschimbator dobandise o putere indiscutabila, reprezentantii acestei scoli Savigni, Puchta, Hugo afirma cu tarie inexistenta lui. Pentru acestia dreptul nu este un produs al ratiunii omenesti, ci rezultanta unei evolutii lente a constiintei populare. 
Obiectivul scolii era de a determina, in numele istoriei, obiectul de lucru al dreptului si de-al pune in garda pe legiuitor fata de interventiile intempestive.
Scoala istorica a dreptului a asociat astfel dreptul cu istoria. Dreptul sustinea Savigny ,,nu e facut, ci se face singur". Dreptul este un un fenomen natural, comparat de catre Savigny cu limba pe care o vorbim, care nu este o creatie individuala si nici nu se naste din vointa cuiva. Ea este rezultatul culturii, credintelor, educatiei etc a unui popor de-a lungu timpului.
Ca si limba unui popor tot asa si dreptul reflecta institutiile in procedeele, in scopurile si in amanuntele sale cele mai mici, intreg trecutul istoric al unui popor. In masura in care sufletul unui popor evolueaza si se adapteaza imprejurarilor tot asa si dreptul evolueaza in paralel . 
Remarcam ca, daca dreptul se formeaza spontan si nu deliberat, atunci devine dificil sa gasim in el o organizare rationala.
Totusi, scoala istorica a impus o teza fundamentala: dreptul se prezinta ca un fenomen social spontan.
Acesta va fi punctul de plecare al scolii sociologice.
Inceputurile scolii sociologice.
Afirmarea acestei scoli e relativ recenta.
Desi e prefigurata de autori ca Hume, Compte, ea isi va gasi expresia cea mai importanta in operele lui E. Durkheim - ,,Diviziunea sociala a muncii" (1893), ,,Regulile metodei sociologice" .In aceste opere apar trei teme majore, ce impun o conceptie noua asupra dreptului:
1. - fiind un fapt social, dreptul trebuie tratat ca un lucru, adica studiat prin metoda observatiei, care si-a dovedit valabilitatea in stiintele naturii;
2. - ,,presiunea sociala" e cauza determinanta a ansamblului fenomenelor umane, fie ca e vorba de limbaj, de arta sau de gandire, la fel de bine ca de morala, religie sau drept. Iluzia ca aceste fenomene sunt opera deliberata a indivizilor trebuie eliminata. Ele ne sunt impuse de forte din fata carora nu putem scapa.


Fisiere in arhiva (1):

  • Scoala Istorica - Baza Orientarii Sociologice.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!