Schimbarea numelui de familie sau a prenumelui

Extras din referat Cum descarc?

1.DEFINITIE
Schimbarea numelui de familie sau a prenumelui este acea operatiune de inlocuire a lor sau a unuia dintre ele, la cererea unei persoane, a celui interesat, cu un alt nume sau prenume printr-o dispozitie administrativa sau dupa ce a fost parcursa o anumita procedura administrativa. Numele unei persoane cuprinde numele de familie si prenumele.Numele de familie se dobandeste prin efectul filiatiei si se schimba de drept prin modificarea intervenita in statutul civil al persoanei fizice, in conditiile prevazute de lege.
Prenumele se stabileste la data inregistrarii nasterii, pe baza declaratiei de nastere facute de persoana care declara nasterea.Numele de familie si prenumele copilului gasit, nascut din parinti necunoscuti, precum si in situatia in care copilul este abandonat de catre mama in spital, iar identitatea acesteia nu a fost stabilita in termen de 30 de zile de la constatarea abandonului, se stabilesc prin dispozitia primarului comunei, orasului, municipiului sau al sectorului municipiului Bucuresti, in a carui raza a fost gasit copilul ori s-a constatat abandonul acestuia, in conditiile Legii nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civila, cu modificarile si completarile ulterioare.Numele se poate schimba pe cale administrativa conform legislatiei in vigoare.
Cadrul legal este stipulat de Ordonanta Guvernului Romaniei nr. 41/2003 -  privind dobandirea si schimbarea pe cale administrativa a numelor persoanelor fizice aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 323/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.
Competenta de solutionare a cererilor este a presedintelui consiliului judetean, respectiv a primarului general al municipiului Bucuresti, care se pronunta prin emiterea dispozitiei de admitere sau de respingere a cererii de schimbare a numelui, in termen de 60 de zile de la primirea cererii, conform prevederilor art. 13 din OG nr. 41/2003. Sunt necesare motive temeinice care sa indreptateasca solicitantului sa ceara schimbarea numelui sau a prenumelui pe cale administrativa. In Codul Civil se face o referire la problema schimbarii numelui pe cale administrativa in cadrul art. 85, potrivit caruia ,,Cetatenii romani pot obtine, in conditiile legii, schimbarea pe cale administrativa a numelui de familie si a prenumelui sau numai a unuia dintre acestea". Spre deseobire de numele de familie, care este supus modificarii ca urmare a schimbarilor in starea civila, prenumele nu este supus unor asemenea modificari. In schimb prenumele este supus schimbarii pe cale administrativa. 
2. CADRUL LEGISLATIV
Ordonanta Guvernului Romaniei nr. 41/2003 privind dobandirea si schimbarea pe cale administrativa a numelor persoanelor fizice, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 323/2003, cu modificarile si completarile ulterioare stabileste ca: ,,Cetatenii romani pot obtine, pentru motive temeinice, schimbarea pe cale administrativa a numelui de familie si a prenumelui sau numai a unuia dintre acestea" .
In Codul Civil se face o referire la problema schimbarii numelui pe cale administrativa in cadrul art. 85, potrivit caruia ,,Cetatenii romani pot obtine, in conditiile legii, schimbarea pe cale administrativa a numelui de familie si a prenumelui sau numai a unuia dintre acestea".
Precizari importante in aceasta materie sunt stipulate si in Legea nr. 119/1996 republicata si Metodologia pentru aplicarea unitara a dispozitiilor Legii nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civila. 
Art. 3 din O.G. nr. 41/2003, dispune ca numele se poate schimba pe cale administrativa. Potrivit art. 4 alin. (1) din O.G. nr. 41/2003, cetatenii romani pot obtine, pentru motive temeinice, schimbarea pe cale administrativa a numelui de familie si a prenumelui sau numai a uneia dintre acestea, in conditiile prezentei ordonante, in timp ce art.5 prevede ca cererile de schimbare a numelui pe cale administrativa privind persoanele fara cetatenie domiciliate in Romania se solutioneaza in aceleasi conditii ca si cele ale cetatenilor romani.


Fisiere in arhiva (1):

  • Schimbarea numelui de familie sau a prenumelui.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!