Săvârșirea Infracțiunilor

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Exista pluralitate de infractori in cazul in care, la savarsirea unei fapte considerata infractiune de legea penala, isi aduc concursul mai multi faptuitori.

Pluralitatea este considerata diferit in diferitele legislatii. Sunt legislatii care considera ca, in cazul in care mai multe persoane savarsesc o fapta, nu avem unitate de infractiune.

Sistemul nostru penal este bazat pe teoria unitatii infractionale.

Suntem in prezenta unei pluralitati de infractori naturala atunci cand o infractiune nu poate fi savarsita decat de un numar mai mare de persoane (de exemplu: infractiunea de incest, infractiunea de bigamie, infractiunea de incaierare la aceasta din urma e nevoie de minim 4 persoane, cate 2 pentru fiecare tabara) In cazul infractiunii constituite este vorba de simpla grupare a mai multor persoane in vederea savarsirii de infractiuni.

De pilda, daca mai multe persoane se intalnesc si pun la cale savarsirea unei infractiuni de contrabanda, ele sunt pedepsite chiar daca nu au savarsit efectiv infractiunea.

(de ex. : complotul impotriva sigurantei statului) Este pedepsit simplul fapt al constituirii, iar, in cazul in care se si comite infractiunea vom fi in prezenta unui concurs de infractiuni care se pedepseste ca atare.

Pentru a avea pluralitate constituita, trebuie sa fie indeplinite urmatoarele conditii: sa existe o structura organizatorica sa existe un lider respectiva structura sa aiba caracter de continuitate Pluralitatea ocazionala Este cunoscuta si sub denumirea de participatie penala.

Suntem in prezenta acestei forme, atunci cand la savarsirea unei infractiuni participa un numar mai mare de persoane decat ar fi fost necesar pentru savarsirea acelei fapte. (de ex.: la un incest participa 3 persoane, la un furt participa 5 persoane desi ar fi fost de ajuns doar una). Pentru a avea pluralitate ocazionala, trebuie sa fie indeplinite urmatoarele conditii: sa se savarseasca o fapta prevazuta de legea penala fapta prevazuta de legea penala trebuie sa fie considerata infractiune (de ex.: un autor iresponsabil + un instigator care il determina pe iresponsabil sa comita un furt) la savarsirea faptei prevazute de legea penala, sa-si aduca contributia mai multe persoane sa se manifeste vointa comuna a celor ce alcatuiesc pluralitatea (sa existe o coeziune psihica intre acestia, nu doar obiectiva) Felurile participatiei penale: dupa criteriul atitudinii psihice a faptuitorului fata de fapta, distingem: participatie penala proprie, numita si perfecta sau propriu-zisa sau tipica. Exista o astfel de forma de participatie penala atunci cand toti participantii actioneaza cu aceeasi forma de vinovatie (de regula cu intentie.

In practica se intalnesc foarte rar situatiile in care participatia penala proprie este savarsita din culpa) participatie penala improprie, numita si imperfecta sau atipica. Exista participatie penala improprie in situatia in care faptuitorii actioneaza cu forme diferite ale ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Savarsirea Infractiunilor
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
2 054 cuvinte
Nr caractere:
10 363 caractere
Marime:
16.05KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Drept
Tag-uri:
infractiuni, consecinte
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Sus!