Sanctiunile Procedural Penale - Trasaturi Specifice si Cazuri de Aplicare a Sanctiunii Absolute

Extras din referat Cum descarc?

CAPITOLUL I
1. Legalitatea procesului penal
Actele procedurale sunt mijloacele prin intermediul carora se aduc la indeplinire sarcinile ce decurg din actele si masurile procesuale. Codul de procedura penala prevede actele procedurale care pot fi realizate de organele judiciare sau alte persoane. Incalcarea dispozitiilor legale care privesc desfasurarea procesului penal poate avea ca rezultat aplicarea de sanctiuni participantilor la procesul penal precum si sanctiuni privind efectele actelor procesuale si procedurale incheiate nelegal. Inexistenta, decaderea, inadmisibilitatea si nulitatea intra in sfera notiunii de sanctiune procedurala, in sens larg. 
Dreptul procesual penal nefiind altceva decat dreptul penal substantial in actiune, in mod firesc, principiile din dreptul penal isi au rezonante specifice in procedura penala. Astfel, principiilor "nullum crimen sine lege" si "nulla poena sine lege" care semnifica legalitatea incriminarilor si legalitatea pedepselor in dreptul penal, le corespunde in procedura principiul "nulla justitia sine lege" adica nu exista justitie in afara legii. In conditiile actuale ale societatii noastre, promovarea riguroasa a legalitatii in toate sectoarele vietii nu este un fenomen intamplator ci constituie un proces necesar, obiectiv, de dezvoltare a acesteia.
Principiul legalitatii procesului penal este o transpunere pe plan particular a principiului general al legalitatii consacrat in art. 1 alin. 5 din Constitutie unde se arata "In Romania, respectarea Constitutiei, a suprematiei sale si a legilor este obligatorie".
Legea 304/2004 privind organizarea judiciara cuprinde o serie de dispozitii care impun necesitatea respectarii legii in activitatea de infaptuire a justitiei. Astfel, art 2 alin 1 se arata ca "Justitia se infaptuieste in numele legii, este unica, impartiala si egala pentru toti"; in art 3 se mentioneaza legalitatea competentei organelor judiciare si a procedurii judiciare ; in art 10 se precizeaza ca instantele de judecata sunt constituite potrivit legii ; de asemenea conform art 16 "hotararile judecatoresti trebuie respectate si aduse la indeplinire in conditiile legii".
Principiul legalitatii procesului penal este dublat de numeroase garantii; astfel ori de cate ori legea nu a fost respectata cu ocazia dispunerii vreunui act procesual sau cu ocazia realizarii vreunui act procedural, exista posibilitatea anularii lui, iar cand vatamarea procesuala este de neinlaturat nulitatea capata caracter absolut.
Alaturi de sanctiunile procedurale penale aplicabile actelor procesuale si procedurale care au luat fiinta prin incalcarea legii, exista si o suita de sanctiuni aplicabile persoanelor care au incalcat legea cu ocazia desfasurarii activitatilor procesual penale. Aceste sanctiuni pot fi administrative, civile sau penale. Astfel in cazul savarsirii unor abateri judiciare, poate fi aplicata o amenda judiciara. De asemenea, Legea 303 din 28 iunie 2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor instituie raspunderea disciplinara a judecatorilor si procurorilor dispozitii legale care consacra aceasta forma de raspundere juridica, fiind enumerate si abaterile disciplinare care pot determina angajarea acestei raspunderi. 
In Codul Penal ,partea speciala, sunt prevazute infractiuni care impiedica infaptuirea justitiei, iar unele dintre acestea pot fi savarsite numai cu ocazia desfasurarii procesului penal. In vederea consolidarii principiului legalitatii in procesul penal, alaturi de sanctiunile procedurale, sanctiunile cu caracter administrativ, civil sau penal isi gasesc aplicarea in functie de gravitatea incalcarii legii . Sunt reglementate numeroase posibilitati de control sistematic si eficient prin care pot fi descoperite si inlaturate actele procesuale si procedurale nelegale. 
Astfel, intreaga activitate de urmarire penala este supravegheata de procuror iar continutul acestei supravegheri , controlul respectarii legii de catre organele de cercetare penala ocupa un loc primordial.
CAPITOLUL II
1. Sanctiunile procesual penale
2.1. Conceptul de sanctiuni procedural-penale
Principiul legalitatii exprima cerinta ca procesul penal sa se desfasoare in conformitate cu dispozitiile prevazute de lege. Ca urmare, organele judiciare, partile, aparatorii nu pot efectua, in decursul procesului penal, decat actele procesuale si procedurale pe care le admite si numai cu respectarea intocmai a conditiilor legale.
Respectarea dispozitiilor care reglementeaza desfasurarea procesului penal poate fi privita sub aspect constitutiv si functional. Sub aspect constitutiv, este necesar sa fie indeplinite toate actele procesuale constitutive ale procesului penal, fara de care legea nu admite condamnarea inculpatilor; sub aspect functional, activitatile procesuale si procedurale trebuie indeplinite potrivit conditiilor prevazute de lege, care sunt garantii ale realizarii functiei pentru care au fost instituite. Omiterea efectuarii unor acte procesuale constitutive sau efectuarea lor in alte conditii decat cele legale poate influenta negativ solutionarea justa a cauzei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Sanctiunile Procedural Penale - Trasaturi Specifice si Cazuri de Aplicare a Sanctiunii Absolute.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!