Sancțiunile în dreptul penal

Extras din referat Cum descarc?

Dictionarul Explicativ al Limbii Romane defineste sanctiunea ca fiind o ,,masura de constrangere cu rol educativ, aplicata ca o consecinta a neexecutarii unei obligatii".
In sens penal, sanctiunile penale sunt acele masuri de constrangere si de reeducare prevazute in legea penala, aplicate persoanelor care au savarsit fapte incriminate de aceasta lege.
Sunt sanctiuni, potrivit Legea nr. 286/2009 privind noul Cod Penal:
-  pedepsele (art. 53-106);
-  masurile de siguranta (art. 107-112); 
-  sanctiunile aplicabile minorilor (art. 113 - 134 ); 
-  sanctiunile aplicabile persoanei juridice (art. 135 - 151).
I. Categoriile de pedepse
Codul penal, denumit in continuare si Cod, imparte pedepsele penale in trei categorii: 
i) pedepse principale;
ii) pedeapsa accesorie;
iii) pedepse complementare.
Potrivit art. 53 din Cod sunt pedepse principale:
a) detentiunea pe viata;
b) inchisoarea;
c) amenda.
Art. 54 prevede pedeapsa accesorie a interzicerii exercitarii unor drepturi, din momentul ramanerii definitive a hotararii de condamnare si pana la executarea pedepsei privative de libertate sau, dupa caz, pana in momentul in care aceasta se considera executata . 
Iar art. 55 din acelasi Cod dispune ca sunt pedepse complementare:
a) interzicerea exercitarii unor drepturi;
b) degradarea militara;
c) publicarea hotararii de condamnare.
II. Pedepsele principale
1. Regimul detentiunii pe viata este reglementat de art. 56 -  59 din Cod.
Detentiunea pe viata este definita de art. 56 ca fiind ,,privarea de libertate pe durata nedeterminata" (de fapt pe durata vietii persoanei condamnate) care ,,se executa potrivit legii privind executarea pedepselor" . 
Pedeapsa detentiunii pe viata nu se aplica daca inculpatul a implinit varsta de 65 de ani. Intr-o asemenea ipoteza, in locul acesteia se aplica pedeapsa inchisorii pe timp de 30 de ani si interzicerea exercitarii unor drepturi, ca pedeapsa complementara, pe durata ei maxima.
In cazul in care persoana condamnata implineste varsta de 65 de ani in timpul executarii pedepsei detentiunii pe viata, aceasta poate fi inlocuita cu pedeapsa inchisorii pe timp de 30 de ani si pedeapsa interzicerii exercitarii unor drepturi pe durata ei maxima, daca indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
- a avut o buna conduita pe toata durata executarii pedepsei;
- a indeplinit integral obligatiile civile stabilite prin hotararea de condamnare, afara de cazul cand dovedeste ca nu a avut nicio posibilitate sa le indeplineasca, si 
- a facut progrese constante si evidente in vederea reintegrarii sociale.
In situatia comutarii sau inlocuirii pedepsei detentiunii pe viata cu pedeapsa inchisorii, perioada de detentiune executata se considera ca parte executata din pedeapsa inchisorii. Cu alte cuvinte, daca persoana in cauza a executat, de exemplu 20 de ani, urmeza sa mai execute 10 ani de inchisoare.
2. Regimul inchisorii
Inchisoarea este definita de art. 60 din Codul penal, ca fiind ,,privarea de libertate pe durata determinata, cuprinsa intre 15 zile si 30 de ani", care ,,se executa potrivit legii privind executarea pedepselor". Este de observat ca textul stabileste si limitele generale ale pedepselor penale, la o minima de 15 zile si o maxima de 30 de ani, obligatorii pentru orice norma penala.
3. Regimul amenzilor penale este reglementat de art. 61 -  64 din Cod.
Potrivit art. 61 alin. (1) din Cod, amenda reprezinta o suma de bani pe care condamnatul este obligat sa o plateasca statului.
Pentru aplicarea si executarea pedepsei penale a amenzii, Codul penal a introdus ,,sistemul zilelor-amenda", potrivit caruia suma corespunzatoare unei zile-amenda este cuprinsa intre 10 lei si 500 lei. Acdasta se inmulteste cu numarul zilelor-amenda stabilite de instanta, care poate fi cuprins intre 30 de zile si 400 de zile potrivit criteriilor generale de individualizare a pedepsei. 
Potrivit alin. (4) al art. 61 din Cod, limitele speciale ale zilelor-amenda sunt cuprinse intre:
a) 60 si 180 de zile-amenda, cand legea prevede pentru infractiunea savarsita numai pedeapsa amenzii;
b) 120 si 240 de zile-amenda, cand legea prevede pedeapsa amenzii alternativ cu pedeapsa inchisorii de cel mult doi ani;
c) 180 si 300 de zile-amenda, cand legea prevede pedeapsa amenzii alternativ cu pedeapsa inchisorii mai mare de 2 ani.
Instanta poate pronunta o pedeapsa cu amenda majorata cu pana la o treime din maximul special prevazut pentru infractiunea respectiva, daca prin fapta savarsita s-a urmarit obtinerea unui folos patrimonial, iar pedeapsa prevazuta de lege este numai amenda ori instanta opteaza pentru aplicarea acestei pedepse.
In cazul in care, prin infractiunea savarsita s-a urmarit obtinerea unui folos patrimonial, pe langa pedeapsa inchisorii, se poate aplica si pedeapsa amenzii, cu respectarea dispozitiilor art. 61 alin. (4) lit. b) si lit. c) se determina in raport de durata pedepsei inchisorii stabilite de instanta, fara ca aceasta sa poata fi redusa sau majorata urmare a unor cauze de atenuare ori agravare a pedepsei.
Atunci cand, cu rea-credinta, pedeapsa amenzii nu este executata, in tot sau in parte, numarul zilelor-amenda neexecutate se inlocuieste cu zile cu inchisoare , o zi - amenda neexecutata urmand a fi inlocuita cu o zi de inchisoare care trebuie executata.
Daca pedeapsa amenzii nu poate fi executata in tot sau in parte din motive neimputabile persoanei condamnate, cu consimtamantul acesteia, instanta o poate inlocui cu obligatia de a presta o munca neremunerata in folosul comunitatii, in care caz unei zile-amenda ii corespunde o zi de munca in folosul comunitatii. Executarea obligatiei de munca in folosul comunitatii se face sub controlul serviciului de probatiune .


Fisiere in arhiva (1):

  • Sanctiunile in dreptul penal.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!