Sancțiunea contravențională

Cuprins referat Cum descarc?

1. Definirea si trasaturile sanctiunii contraventionale
2. Scopul si functiile sanctiunii contraventionale
3. Sistemul de sanctiuni contraventionale
4.Aplicarea sanctiunilor contraventionale
5. Punerea in executare a deciziei cu privire la aplicarea sanctiunii contraventionale
6. Sanctiunea ca institutie juridica a dreptului contraventional
7. Principiile determinarii legale a sanctiunilor contraventionale si aplicarii lor.
8. Repararea pagubelor produse prin contraventie
9. Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

1. Definirea si trasaturile sanctiunii contraventionala
Orice norma juridica cuprinde consecintele ce survin in cazui nerespectarii dispozitiei normei, adica sanctiunea la care este expus cel care a nesocotit aceasta dispozitie. Sanctiunea juridica este abordata sub aspect teoretic si alte aspec!te, fiind definita ca "orice masura ?? ???? ? norma de drept ? statorniceste drept consecinta, pentru cazul In care preceptul sau va fi nesocotit". 
Dintre diversele tipuri de sanctiuni,un loc important ocupa sanctiunea juridica contraventionala, care reprezinta ? masura de constringere sau reeducare, aplicata contravenientului in scopul corectarii si reeducirii acestuia, precum si prevenirii comiterii contraventiilor.
Notiunea sanctiune contraventionala este susceptibila de urmatoarele acceptii:
a) Element al normei contraventionale sau consecinta incalcarii dispozi-
tiei normei respective;
b) Institutie de drept contraventional, adica institutia alcatuita din ansamblul normelor juridice care reglementeaza genurile si speciile de consecinte ale incalcarii dispozitiilor normelor contraveneionale.
c) Sanctiunea contraventionala este o masura de constringere statala si un mijloc de corectare si reeducare ce se aplica, in numele legii, persoanei care a savirsit o contraventie. 
E? este reglamentat in cadrul unei dintre cele trei institutii fundamen!tale ale dreptului contraventional, alaturi de contraventie si de raspunderea contraventionala.In conceptia legiuitorului, sanctiunile sunt efectul raspunderii contraventionale, iar aceasta, la randul sau, este consecinta jundica a comiterii contraventiei.
Sanctiunile contraventionale sunt consecintele pe care legea contraventionala le impune in cazul incalcairii preceptelor sale, masurile de constrangere pe care le atrage comiterea contraventiilor si, concomitent, instrumentele de realizare si restabilire a ordinii de drept.
Din aceasta definite rezulta ca sanctiunea contraventionala are un dublu caracter: unul coercitiv (masuri de constringere) si altul corectiv (mijloc de reeducare), fiecare dintre implicand ? finalitate distincta.
Privite in cadrul general al sanctiunilor juridice, sanctiunea contraventio!nala dispune de anumite trasaturi caracteristice:
o este ? masura coercitiva ce se caracterizeaza intr-o anumita privatiune,sau restrictie, sau obligatie silita, impusa persoanei vinovate de comiterea contraventiei;
o este un mijloc de reeducare, adica, pe langa caracterul sau represiv,are un puternic rol si efect educativ, de impiedicare,a repetarii conduitei antisocial, de indreptare a contravenientului,de formare,permanentizare,in constiinta acestuia a convingerii ca respectarea legii este necesitate;
o se aplica numai in cazul comiterii unei contraventii, adica nu exista sanctiune fara contraventie;
o se aplica numai fata de contravenient, adica nu poate fi aplicata decat celui vinovat de comiterea contraventiei, neexistand deci raspundere contraventionala pentru fapta altei persoane;
o se aplica in scopul prevenirii comiterii de noi contraventii, adica prin aplicarea si executarea sanctiunii contraventionale nu se urmareste cauzarea unor suferinte fizice sau morale contravenientului, ci indreptarea acestuia, prevenirea comiterii in viitor de noi contraventii sau alte fapte cu percol social concomitent, prin efectul exemplaritatii salte,ea serveste si actiunii de preventie generala.
2. Scopul si functiile sanctiunii contraventionale
Realizarea scopului sanctiunii contraventionale include atat preventia speciala, adica preintampinarea comiterii de noi contraventii de catre cel sanctionat, cat si preventia generala, adica preintampinarea comiterii de noi contraventii de catre alte persoane predispuse sa incalce Iegea contraventio!nala.
In vederea obtinerii scopului sau, sanctiunea contraventionala indeplineste anumite functii, si anume:
a) functia de constrangere, ceea ce presupune ca sanctiunea impune restrictii celui vinovat de comiterea contraventiei si reprezinta echivalentul pe plan sanctionator al gradului de pericol social al contra!ventiei. Constrangerea reprezinta un element important pentru eficienta scopului sanctiunii, fiindca exprima corelatia dintre gravitatea contraventiei si severitatea sanctiunii;
b) functia de reeducare, ceea ce presupune ?a aplicarea si executarea sanctiunii contraventionale urmareste scopul de a forma ? atitudine corecta fata de societate, fata de ordinea de drept si fata de regulile de convietuire sociala. Reeducarea reprezinta transformarea constiintei contravenientului, combaterea si Iichidarea conceptiilor si deprinderiIor antisociale;
c) functia de exemplaritate, ceea ce presupune ca sanctiunea contraven!tionala influenteaza asupra altor persoane nestatornice de a se abtine in a comite contraventii, exercitand asupra acestora convingerea privind inevitabilitatea raspunderii contraventionale in cazul daca vor comite contraventii;
d) functia de eliminare, ceea ce presupune ca in cazul contraventiilor cu un grad sporit de pericol social, contravenientul poate fi izolat temporar de societate. Eliminarea are loc numai in cazurile strict prevazute de lege si se realizeaza ori de cite ori sanctiunea arestului administra!tiv se executa In locuri de detinere.


Fisiere in arhiva (1):

  • Sanctiunea Contraventionala.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. Gutuleac V.Comarnitcaia E.Drept contraventional,Note de Curs.Institutul de Stiinte Penale si Criminologie Aplicata.Chisnau 2014(Tipografia "Primex Com").
2. Codul Contraventional al RM 
3. Mihai Adrian Hotca. Drept Contraventional, Partea generala. Bucuresti: Editas,2003
4. Vintila Dongoroz,Drept penal,Bucuresti,1999
5. CCA al RM - Codul cu privire la contraventiile administrative al Republicii Moldova
6. Costica Bulai,Drept penal,parte generala,Bucuresti
7. Mihai Badescu,Teoria raspunderii si sanctiunii juridice,Lumina Lex,Bucuresti,2001;Lidia Burac,Raspunderea si sanctiunea juridical,Editura LuminaLex,Bucuresti,1997.
8. Draghici C. V., Iacob A., Corches. Drept contraventional. Bucuresti: Tritonic, 2003/4
9. Ticlea A., Stan I., Rujoiu C. Indrumar de constatare a contraventiilor. - Bucuresti: Global Print, 1999.
10. Furdui S. Dreptul contraventional. - Chisinau : Cartier Juridic, 2005.
11. Gherginescu R. Reguli de baza ale elaborarii si aplicarii reglementarilor privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor // Revista romana de drept-1983, nr.8.
12. Groza L., Parausanu Gh. Reglementarea sanctionarii contraventiilor. - Bucuresti: Stiintifica, 1973.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!