Rolul victimei în identificarea autorului infracțiunii

Cuprins referat

1. Introducere
2. Rolul victimei in identificarea si descoperirea autorului infractiunii
3. Concluzii
Bibliografie


Extras din referat

1. Introducere
Desi exista multe aspecte ce tin de relatia infractor-victima de care se intereseaza victimologii, cel mai important dintre ele se refera la faptul daca victimile pot sau nu sa imparta intr-o anumita masura responsabilitatea cu infractorii ce comit acte de natura antisociala impotriva lor. Studiile si cercetarile efectuate au scos in evidenta o multitudine de aspecte care conduc la concluzia ca raportul infractor-victima este mult mai complex, fiind necesara analiza mecanismelor si parghiilor de ordin psihologic si psihosocial din cadrul structurii relatiei interpersonale, care ajuta mult mai bine la evidentierea situatiei reale decat operarea disjunctiva din perspectiva strict juridica .
2. Rolul victimei in identificarea si descoperirea autorului infractiunii
Cunoasterea faptelor si imprejurarilor de fapt, urmarea produsa, a autorului faptei, are o deosebita importanta pentru solutionarea legala si temeinica a cauzelor penale deoarece, ne indica tot ce trebuie dovedit, indrumand organul judiciar pentru lamurirea prin probe a tuturor aspectelor care intereseaza cauza, dar, totodata, impiedicandu-le sa-si iroseasca timpul cu dovedirea unor faptei si imprejurari care nu prezinta nici o importanta pentru cauza .
Pentru organul judiciar, primele informatii sunt deosebit de utile, atat pentru concretizarea unor activitati tactice, cat si la elaborarea versiunilor. Sursele de informatii cu aceasta ocazie sunt victimele infractiunii, rudele acestora, martorii oculari si chiar organele de politie sosite primele la fata locului sau chiar faptuitorul.
Ascultarea de indata a victimei este impusa de considerente de ordin tactic, dictate de operativitatea cu care trebuie efectuate anumite activitati (de exemplu urmarirea pe urmele * calde * a faptuitorului), precum si starea de sanatate, imprejurarea ca, intre timp aceasta se poate agrava, cu riscul de a nu putea fi valorificate informatiile utile pe care le-ar putea furniza .
Victima este persoana care sufera, direct sau indirect, consecintele fizice, materiale sau morale ale unei actiuni sau inactiuni , putand furniza, in general, informatii cu privire la unele imprejurari ale savarsirii infractiunii, cum ar fi :
- semnalmentele faptuitorului ;
- categoria de persoane din randul carora se poate recruta faptuitorul ;
- directia in care s-a deplasat dupa parasirea locului faptei;
- existenta unor urme care sa demonstreze ca s-a savarsit o fapta penala;
- caile folosite de faptuitori pentru a patrunde in locul faptei;
- activitatile desfasurate de faptuitori la locul faptei;
- instrumentele folosite la comiterea faptei;
- locurile pe unde s-au deplasat infractorii in campul crimei, numarul faptuitorilor;
- bunurile si valorile ce lipsesc de la locul faptei;
- existenta asa numitor * imprejurari negative*;
- persoanele care au perceput, in tot sau in parte, sau puteau sa perceapa fapta si imprejurarile savarsirii acesteia;
- modificarile intervenite in campul faptei, persoanele care le-au facut si scopul acestora;


Fisiere in arhiva (1):

  • Rolul Victimei in Identificarea Autorului Infractiunii.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!