Rolul Statului in Societatea Contemporana

Extras din referat Cum descarc?

In prelegerea de azi, doresc sa ma opresc asupra unei teme actuale, obiect al multor controverse si anume: locul si rolul statului in societatea contemporana. Statul, oricare ar fi fost natura si continutul sau institutional in decursul istoriei, a reprezentat poate cel mai important raspuns, sau mai bine spus, cea mai structurata solutie pentru membrii societatii la problemele ridicate de complexitatea lumii in care traiesc. De aceea, statul va ramane permanent in centrul dezbaterii publice, pentru ca nu ne putem imagina o societate si o economie performante, capabile sa raspunda nevoilor si asteptarilor cetatenilor, care sa le garanteze, sa le apere si sa le asigure exercitarea deplina a drepturilor si libertatilor individuale, si care sa se dispenseze de stat.
Procese precum globalizarea si integrarea, cresterea dependentei individului de tehnologie, caracterul limitat al resurselor vitale pentru asigurarea unei vieti normale, accentuarea polarizarii sociale, adancirea saraciei, fluxurile migratoare, aparitia unor boli care se pot raspandi cu rapiditate la nivel global - cresc gradul de complexitate al lumii in care traim. La aceasta se adauga antagonismul tot mai evident intre statele nationale si marile firme cu vocatie globala. Aceste evolutii ne pun, firesc, in fata unor intrebari: mai avem nevoie de stat? De cat "stat" avem nevoie? Ce fel de "stat" poate raspunde concomitent unei diversitati atat de mari de viziuni si de interese fara a deveni o forma lipsita de continut?
Din nefericire, cei care formuleaza raspunsuri la unele dintre aceste intrebari iau in calcul doar dimensiunea economica a functiilor statului sau le subordoneaza acesteia pe toate celelalte, ceea ce este o eroare plina de consecinte importante - si, adesea, penalizatoare pentru indivizi si natiuni.


Fisiere in arhiva (1):

  • Rolul Statului in Societatea Contemporana.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!