Rolul statului în societatea contemporană

Previzualizare referat:

Extras din referat:

In prelegerea de azi, doresc sa ma opresc asupra unei teme actuale, obiect al multor controverse si anume: locul si rolul statului in societatea contemporana. Statul, oricare ar fi fost natura si continutul sau institutional in decursul istoriei, a reprezentat poate cel mai important raspuns, sau mai bine spus, cea mai structurata solutie pentru membrii societatii la problemele ridicate de complexitatea lumii in care traiesc. De aceea, statul va ramane permanent in centrul dezbaterii publice, pentru ca nu ne putem imagina o societate si o economie performante, capabile sa raspunda nevoilor si asteptarilor cetatenilor, care sa le garanteze, sa le apere si sa le asigure exercitarea deplina a drepturilor si libertatilor individuale, si care sa se dispenseze de stat.

Procese precum globalizarea si integrarea, cresterea dependentei individului de tehnologie, caracterul limitat al resurselor vitale pentru asigurarea unei vieti normale, accentuarea polarizarii sociale, adancirea saraciei, fluxurile migratoare, aparitia unor boli care se pot raspandi cu rapiditate la nivel global - cresc gradul de complexitate al lumii in care traim. La aceasta se adauga antagonismul tot mai evident intre statele nationale si marile firme cu vocatie globala. Aceste evolutii ne pun, firesc, in fata unor intrebari: mai avem nevoie de stat? De cat "stat" avem nevoie? Ce fel de "stat" poate raspunde concomitent unei diversitati atat de mari de viziuni si de interese fara a deveni o forma lipsita de continut?

Din nefericire, cei care formuleaza raspunsuri la unele dintre aceste intrebari iau in calcul doar dimensiunea economica a functiilor statului sau le subordoneaza acesteia pe toate celelalte, ceea ce este o eroare plina de consecinte importante - si, adesea, penalizatoare pentru indivizi si natiuni.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Rolul Statului in Societatea Contemporana.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
3 946 cuvinte
Nr caractere:
20 182 caractere
Marime:
20.71KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Drept
Tag-uri:
stat, societate
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Sus!