Rolul si Structura Guvernului

Extras din referat Cum descarc?

Aspecte de drept comparat privind rolul Guvernului.
In terminologia consacrata de doctrina administrative occidentala, Guvernul are sarcina fundamentala de a realize politica natiunii, el este initiatorul, modelatorul si executantul masurilor de redresare economica, de scadere a inflatiei si stabilizare economica, el raspunde de ordinea publica, de apararea nationala sau de raporturile statului respective cu alte state. Sarcini revin si altor autoritati statale, indeosebi Parlamentului si Sefului Statului, dar este un adevar incontestabil al epocii actuale ca centrul de greutate cade pe Guvern. Asa se explica faptul ca mai peste tot in lumea democratica miscarile de protest, mitingurile, demonstratiile ori diferitele categorii de greve au ca obiect lupta impotriva unor masuri guvernamentale si nu impotriva unui mesaj al tronului de exemplu.
Legiuitorul constituant roman s-a oprit la solutia reglementarii exprese a rolului politic si administrative al Guvernului in alin.1 al art.101, care are urmatoarea redactare: " Guvernul, potrivit programului sau de guvernare acceptat de Parlament, asigura realizarea politicii interne si externe a tarii si exercita conducerea generala a administratiei publice." Se cuvine a mentiona ca textul de mai sus, fata de textul din Proiectul Constitutiei, contine o singura modificare, urmare a acceptarii unui amendament in Adunarea Constituanta, anume in locul verbului "aprobat" din Proiect a aparut verbul "acceptat", modificare, insa, cu profunde implicatii in ceea ce priveste sarcinile politice ale Guvernului, implicit raporturile sale cu Parlamentul.
Functiile si atributiile membrilor Guvernului
ART. 1 
(1) Guvernul este autoritatea publica a puterii executive, care functioneaza in baza votului de incredere acordat de Parlament si care asigura realizarea politicii interne si externe a tarii si exercita conducerea generala a administratiei publice.
(2) Guvernul are rolul de a asigura functionarea echilibrata si dezvoltarea sistemului national economic si social, precum si racordarea acestuia la sistemul economic mondial in conditiile promovarii intereselor nationale.
(3) Guvernul se organizeaza si functioneaza in conformitate cu prevederile constitutionale, avand la baza Programul de guvernare acceptat de Parlament.
(4) Numirea Guvernului se face de Presedintele Romaniei pe baza votului de incredere acordat Guvernului de Parlament.
(5) Pentru realizarea Programului de guvernare Guvernul exercita urmatoarele functii:
a) functia de strategie, prin care se asigura elaborarea strategiei de punere in aplicare a Programului de guvernare;
b) functia de reglementare, prin care se asigura elaborarea cadrului normativ si institutional necesar in vederea realizarii obiectivelor strategice;
c) functia de administrare a proprietatii statului, prin care se asigura administrarea proprietatii publice si private a statului, precum si gestionarea serviciilor pentru care statul este responsabil;
d) functia de reprezentare, prin care se asigura, in numele statului roman, reprezentarea pe plan intern si extern;
e) functia de autoritate de stat, prin care se asigura urmarirea si controlul aplicarii si respectarii reglementarilor in domeniul apararii, ordinii publice si sigurantei nationale, precum si in domeniile economic si social si al functionarii institutiilor si organismelor care isi desfasoara activitatea in subordinea sau sub autoritatea Guvernului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Rolul si Structura Guvernului.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!