Rolul Parlamentului in Franta si in Romania

Cuprins referat Cum descarc?

I. Introducere 1
II. Cadrul constitutional al Parlamentului 2
1. Constituirea si organizarea Parlamentului 2
2. Statutul parlamentarilor 3
3. Procedura legislativa 4
4. Raporturile Parlamentului cu Guvernul 4
5. Raporturile Parlamentului cu Presedintele 5
III. Concluzie 6
Bibliografie 7


Extras din referat Cum descarc?

ROLUL PARLAMENTULUI IN FRANTA SI IN ROMANIA
I. INTRODUCERE
Frantei i se recunoaste contributia majora in enuntarea si realizarea unei practici si doctrine democratice si liberale privind instrumentele puterii si de asemenea, crearea unei filozofii a libertatii individului si egalitatii umane, care au determinat reinnoiri constitutionale in aproape toate statele de pe continent. 
Revolutia franceza din 1789, care a culminat cu faimoasa cadere a inchisorii Bastiliei, a dat nastere primei Constitutii scrise in Franta si a doua din Europa, dupa Polonia, in data de 3 septembrie 1791, in care erau pentru intaia oara consacrate marile principii de egalitate si fraternitate umana. 
Revenind in epoca contemporana, mai exact dupa cel de-al doilea Razboi Mondial, in Franta domnea o atmosfera apasatoare, marcata indeosebi, de culpa colaborationismului de care se facusera vinovati ministrii Guvernului de la Vichy. Astfel, in urma unui referendum, poporul francez s-a pronuntat pentru renuntarea la principiile si institutiile Constitutiei din 1875 si adoptarea unei legi fundamentale noi, care va dura 12 ani.
In sfarsit, la 4 octombrie 1958, este promulgata o noua Constitutie impotriva careia comunistii, precum si extrema dreapta si stanga au votat impotriva. Noul asezamant fundamental este suportul constitutional al celei de a V-a Republici. 
Nasterea constitutiei si a constitutionalismului in Romania moderna apartine, fara drept de apel, secolului al XIX-lea. Primele ,,asezaminte" care si-au asumat privilegiul organizarii complexe si sistematice a statului au fost cele doua Regulamente Organice intrate in vigoare in anii 1831-1832, in timpul celor doua mari ocupatii rusesti. Raportate la art.16 din celebra Declaratie franceza a drepturilor omului, cele doua acte nu pot fi considerate niste constitutii. Ele nu 
garanteaza drepturile si libertatile fundamentale ale omului, iar schitarea formala a separatiei puterilor in stat va avea o cu totul alta finalitate functionala decat limitarea puterii statale. 
Prima constitutie a romanilor, in adevaratul sens al cuvantului, este cea din 1866, care a consacrat valorile liberalismului burghez, avand drept model Constitutia belgiana de la 1831. Reprezentanta nationala era structurata bicameral, respectiv Adunarea Deputatilor si Senatul. 
Constitutia actuala a Romaniei din 1991, adoptata dupa Revolutia din 1989, a insemnat, pentru Romania, iesirea de dupa ,,cortina de fier" si intrarea in lunga ,,perioada de tranzitie", care se va incheia odata cu intrarea in Uniunea Europeana. Actuala constitutie a fost revizuita in 2003, iar continutul ei a fost completat cu Titlul VI, referitor la Integrarea euroatlantica.
II. CADRUL CONSTITUTIONAL AL PARLAMENTULUI
1. Constituirea si organizarea Parlamentului.
Potrivit art. 24 din Constitutia Frantei, Parlamentul se compune din doua Camere, care se bucura de autonomie financiara si administrativa in domeniul lor de activitate: Adunarea Nationala si Senatul. Membrii Adunarii Nationale reprezinta natiunea, iar senatorii reprezinta colectivitatile locale si pe francezii rezidenti in strainatate. Parlamentul Romaniei este de asemenea bicameral: Senatul si Camera Deputatilor, specificat in art. 61, al. (2) din Constitutie, iar resursele financiare ale Camerelor sunt prevazute in bugetele aprobate de acestea; la fel se procedeaza si in cazul regulilor de organizare si functionare, reguli ce sunt continute in regulamentele proprii, adoptate de fiecare Camera, existand asadar in ambele state o autonomie financiara si administrativa a Parlamentului.
In ceea ce priveste reprezentativitatea minoritatilor nationale, in Parlamentul Romaniei, organizatiile apartinand minoritatilor care nu intrunesc in alegeri numarul de voturi pentru a putea fi reprezentati in Parlament, au dreptul la cate un loc de deputat (art. 62, al. (2), Constitutia Romaniei), deci la fel ca in cazul Frantei, se incearca o cat mai veridica reprezentativitate in Parlament.


Fisiere in arhiva (1):

  • Rolul Parlamentului in Franta si in Romania.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Selejan-Gutan Bianca, ,,Drept constitutional si institutii politice", editia a 2-a revazuta si adaugita, Editura Hamangiu, Bucuresti 2008
Ionescu Cristian, ,,Drept constitutional comparat", Editura C.H. Beck, Bucuresti 2008 
Constitutia Frantei - www.conseil-constitutionnel.fr
Constitutia Romaniei, Editura All Beck, Bucuresti 2004
www.observatorcultural.ro


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!