Rolul Parlamentului European în Evoluția Comunităților Europene

Extras din referat Cum descarc?

La 9 mai 1950, Ministrul Afacerilor Externe francez Robert Schuman a prezentat Planul Monnet conform caruia "productia franco-germana a otelului si carbunelui trebuie sa fie plasata sub o comuna Inalta Autoritate in cadrul unei organizatii deschise pentru alte tari din Europa".
Aceasta declaratie poate fi clasificata, pe drept, ca fiind un act de nastere a ceea ce urma in timp sa devina Uniunea Europeana, un organism pluristatal ce reprezinta interesele a 27 de tari europene si a milioane de cetateni europeni.. 
Conform ,,Declaratiei lui Schuman", misiunea speciala a Inaltei Autoritati era de "a asigura in cat mai scurt timp: modernizarea productiei si cresterea calitatii acesteia, furnizarea carbunelui si otelului in aceleasi conditii pe piata franceza si pe cea germana, cat si pe pietele celorlalte tari aderente, dezvoltarea exportului comun spre alte tari, egalizarea progresului in ceea ce priveste imbunatatirea conditiilor de viata a fortei de munca din aceste industrii".
La acel eveniment, Germania, Italia, Belgia, Tarile de Jos si Luxembourg au fost cu toate de acord asupra principiului si apoi au inceput negocierile. In schimb, Marea Britanie, fiind ostila fata de renuntarea la unele prerogative ale suveranitatii, neincrezatoare fata de aceasta noua organizare a refuzat participarea la negocieri.
Este semnificativ ca "Declaratia lui Schuman" nu face nici o referinta la o Adunare.
Alte institutii, pe langa Consiliul de Ministri, au fost incluse in urma negocierilor: de exemplu, Inalta Autoritate urma sa fie insotita de o comisie consultativa compusa din reprezentanti ai industriilor de carbune si otel. Inca precauti pentru propusa independenta a Inaltei Autoritati, negociatorii au insistat pentru un mecanism de apel contra deciziilor ei si in acest fel au creat Curtea de Justitie, avand ulterior sarcina asigurarii respectarii legii in interpretarea si aplicarea Tratatului si regulilor elaborate in temeiul acestuia.
Atunci cand discutiile au sensibilizat Adunarea Comuna, grija principala era numarul reprezentantilor pentru fiecare stat membru, si nu insasi competentele Adunarii.
La inceput, s-a propus ca fiecare din statele membre mari ar trebui sa aiba optsprezece locuri si ca statele Benelux sa imparta intre ele alte optsprezece locuri. Pana la urma, Belgia si Tarile de Jos aveau fiecare zece si Luxembourg a obtinut patru locuri.
La acea perioada se considera ca membrii Adunarii Comune ar fi grupati conform nationalitatii lor asemeni celora din Consiliul Europei. 
Statele membre au fost lasate sa decida singure cum sa numeasca reprezentantii lor. Pana la urma, toti au decis sa numeasca reprezentantii lor din mediul parlamentelor lor nationale, chiar daca art. 21 al Tratatului prevede expres posibilitatea alegerilor directe. Includerea acestei prevederi, chiar daca a fost descrisa de unii ca o forma de masura neconsecventa, a fost un pas semnificativ din punct de vedere conceptual.
Adunarea Comuna s-a reunit pentru prima oara la Strasbourg la 10-13 septembrie 1952. Ea a creat imediat un comitet organizational pentru a elabora modalitatile de operare si interactiune cu Inalta Autoritate. Conform recomandarilor acestui comitet, a doua reuniune de la Strasbourg de la 10-13 ianuarie 1953, a creat sase comitete specializate, care trebuiau sa urmareasca activitatile Inaltei Autoritati.
Adunarea Comuna a fost prima Adunare internationala in Europa cu competente garantate prin norme juridice. In retrospectiva, Adunarea Comuna pare o afacere inofensiva. Ea nu avea competente legislative. Ea putea cenzura Inalta Autoritate doar prin intermediul raportului anual al Autoritatii si numai daca o asemenea motiune ar fi adoptata prin votul a doua treimi al celor care participa la vot, reprezentand o majoritate absoluta a partilor componente.


Fisiere in arhiva (1):

  • Rolul Parlamentului European in Evolutia Comunitatilor Europene.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!