Rolul ONG in dreptul international

Extras din referat Cum descarc?

Societatea internationala a fost definita ca acea comunitate a statelor suverane care intra in raporturi juridice unele cu altele. Daca in perioada clasica a dreptului international (sec. al XIX-lea si inceputul sec. al XX-lea), participarea la societatea internationala era un privilegiu al statelor, in timpurile moderne aceasta societate s-a imbogatit insa si cu alte elemente: organizatiile internationale interguvernamentale, organizatiile internationale non-guvernamentale si chiar individul, ca actor in relatiile internationale.
Dreptul international public a fost definit ca "acel corp de reguli obligatorii din punct de vedere juridic pentru state in relatiile dintre acestea". Un alt autor defineste dreptul international public pornind de la elementele sale esentiale: "un ansamblu de norme juridice chemate sa reglementeze raporturile dintre state si celelalte subiecte ale dreptului international, norme create de aceste subiecte pe baza acordului lor de vointa." 
De-a lungul istoriei sale, viata asociativa a fost un loc al creativitatii, formarii personale si colective, educatiei cetatenesti. Dezvoltarea vietii asociative si crearea de organe intermediare intre guvern si individ, are drept obiectiv favorizarea asumarii de responsabilitati de catre cetateni si implicarea lor in viata societatii; dezvoltarea notiunii de solidaritate colectiva.In mod traditional, asociatiile isi asuma un rol esential pentru sanatatea ansamblului societatii. Numeroase asociatii au, mai cu seama, sau exclusiv o functie prestatoare de servicii, ele acopera lacunele existente, largesc evantaiul serviciilor deja oferite.
O.N.G.-urile sunt organizatii din sfera societatii civile care isi propun gasirea unor solutii pentru problemele societatii, edificind astfel o societate democratica. Desigur exista mai multe organizatii precum partidele politice, sindicatele, care fac parte din cel de al treilea sector, dar care isi propun scopuri politice. O.N.G.-urile cunosc variate forme organizationale de la mici initiative locale, societati bazate pe beneficii reciproce, spre grupuri mai active. Toate aceste forme organizationale au unele caracteristici comune. Caracteristica principala a acestora este faptul ca ele sunt independente fata de stat. Ceea ce le deosebeste de celelalte structuri asociative este caracterul non-profit al acestora axat pe beneficiul public si nu pe cel privat.Statutul juridic al ONG-urilor poate fi abordat din doua puncte de vedere; al raporturilor lor cu statele si al relatiilor lor cu organizatiile interguvernamentale.
In prima situatie, in cea mai mare parte a cazurilor, ONG-urile sunt considerate de state ca simple asociatii interne, supuse propriilor lor legislatii, susceptibile de a fi modificate sau abrogate.
In privinta raporturilor organizatiilor neguvernamentale cu cele interguvernamentale se observa ca, in ultimii ani, o serie de organizatii internationale neguvernamentale sunt invitate sa ia parte sau li se admit cererile de participare la activitati ale unor organizatii interguvernamentale, cu conditia ca statutul acestora din urma sa prevada o asemenea participare. 
Pentru organizatiile neguvernamentale se utilizeaza o terminologie specifica: organizatii neguvernamentale (O.N.G.); organizatii voluntare particulare; organizatii non-profit; asociatii secundare (de rudenie, etnice si cetatenie); asociatii voluntare; grupuri de presiune. 
In privinta raporturilor organizatiilor neguvernamentale cu cele interguvernamentale se observa ca, in ultimii ani, o serie de organizatii internationale neguvernamentale sunt invitate sa ia parte sau li se admit cererile de participare la activitati ale unor organizatii interguvernamentale, cu conditia ca statutul acestora din urma sa prevada o asemenea participare. 
Aceasta practica, intalnita in special in cazul unor organe sau organizatii interguvernamentale din sistemul O.N.U., a condus la concluzia ca unor organizatii internationale neguvernamentale li s-ar putea recunoaste anumite competente limitate in planul raporturilor de drept international.
Cu toate ca unele ONG, cum ar fi Organizatia Internationala a Politiei Criminale - Interpol sau Comitetul International al Crucii Rosii (C.I.C.R.) colaboreaza cu guvernele statelor, potrivit normelor actuale de drept international, acestor ONG-uri nu li se recunoaste calitatea de subiecte ale dreptului international. Ele nu sunt inca dotate cu un veritabil statut juridic international, desi, in anumite limite, unele dintre ele contribuie la formarea dreptului international.
In functie de categoria din care fac parte, ONG-urilor li se acorda unele facilitati in raporturile cu organele din sistemul ONU, care privesc trimiterea de observatori, participarea la discutii, sprijinirea si difuzarea de documente.
Unele ONG au obtinut in cadrul ECOSOC chiar ,,un statut consultativ" si, drept urmare, influenta lor, in special in domeniul drepturilor omului, este in crestere.Activitatea acestor organizatii se concretizeaza in elaborarea de instrumente juridice internationale. Alte documente, in afara de Declaratia Universala a Drepturilor Omului, elaborate sub auspiciile O.N.U. sunt: Carta O.N.U., Constitutia O.I.M., Carta F.A.O., Declaratia Drepturilor Copilului, Conventia asupra abolirii muncii fortate, Conventia asupra cetateniei femeii


Fisiere in arhiva (1):

  • Rolul ONG in dreptul international.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

- Dr. FLORIAN COMAN, Drept International Public, Editura Sylvi, Bucuresti, 2002
- RALUCA MIGA-BESTELIU, Drept international. Introducere in dreptul international public, Editura ALL EDUCATIONAL, Bucuresti, 1997


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!