Rolul ONG în dreptul internațional

Extras din referat Cum descarc?

Organizatia non-guvernamentala (ONG) este un termen care a devenit general acceptat ca referindu-se la o organizatie non-guvernamentala legal constituita de catre persoane fizice sau juridice fara participarea sau reprezentarea nici unui guvern. In cazurile in care ONG-urile sunt finantate in totalitate sau partial de catre guverne, ONG-ul mentine statutul non-guvernamental si exclude reprezentanti ai guvernului din calitatea de membru in organizatie. Spre deosebire de termenul de organizatie interguvernamentala, organizatie non-guvernamentala" este un termen de uz general, dar nu este o definitie juridica. In multe jurisdictii aceste tipuri de organizare sunt definite ca "organizatii ale societatii civile", sau mentionate prin alte nume.
Organizatiile non-guvernamentale internationale au o istorie care dateaza cel putin din 1839. Rotary, mai tarziu Rotary International, a fost fondata in 1905. S-a estimat ca, pana in 1914 existau 1083 ONG-uri. ONG-urile internationale au fost importante in miscarea anti-sclaviei si a miscarii de vot femeilor, si a atins un varf in momentul Conferintei Mondiale pentru Dezarmare. Cu toate acestea, sintagma "organizatie non-guvernamentala" intrat in uz popular o data cu infiintarea Organizatiei Natiunilor Unite in 1945, in baza dispozitiilor articolului 71 din capitolul 10 al Cartei Organizatiei Natiunilor Unite avand un rol consultativ pentru organizatiile care nu sunt nici guverne, nici Statele membre. Definitia "ONG international" (INGO) este pentru prima data in Rezolutia 288 (X) din ECOSOC pe 27 februarie 1950: ONG reprezinta "orice organizatie internationala care nu este fondata de un tratat international". La sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, fraza << drepturile omului >> a fost virtual necunoscuta, nici in mass-media, in cartile de specialitate sau ca linie de conduita pentru statele internationale. ONG-urile au facut din aceste cuvinte elementul de baza al Cartei Natiunilor Unite din 1944 si chiar au presat pentru adoptarea Declaratiei Universale a Drepturilor Omului, care a fost adoptata trei ani mai tarziu. Rolul vital al ONG-urilor si a altor "grupuri majore" in dezvoltarea durabila a fost recunoscut in capitolul 27 a Agendei 21, conducand la aranjamente intense pentru o relatie consultativa, intre Natiunile Unite si organizatiile non-guvernamentale. 
Globalizarea in timpul secolului XX a crescut importanta ONG-urilor. Multe probleme nu au putut fi solutionate in interiorul unei natiuni. Tratatele internationale si organizatiile internationale precum Organizatia Mondiala a Comertului au fost percepute ca fiind prea centrate pe interesele intreprinderilor capitaliste. Unii au sustinut ca, intr-o incercare de a contracara aceasta tendinta, ONG-urile s-au dezvoltat pentru a sublinia problemele umanitare, de ajutor de dezvoltare si de dezvoltare durabila. Un exemplu proeminent in acest sens este Forumul Social Mondial, care este o conventie rivala a Forumului Economic Mondial care are loc anual, in ianuarie, in Davos, Elvetia. La al cincilea Forumul Social Mondial in Porto Alegre, Brazilia, din ianuarie 2005, au participat reprezentanti din mai mult de 1.000 de ONG-uri. Unii au sustinut ca in forumuri ca acestea, ONG-uri inlocuiesc ceva ceea ce ar trebui sa apartina miscarilor populare ale saracilor. Altii sustin ca ONG-urile sunt de multe ori imperialiste in natura, ca, uneori, opereaza intr-un mod rasial in tarile dominante, si ca ele indeplinesc o functie similara cu cea a clerului in timpul epocii coloniale. Filosoful Peter Hallward sustine ca acestea sunt o forma aristocratica de politica. Cu toate acestea, aceasta filozofie ar sugera ca organizatiile popoarelor indigene nu sunt reprezentate, ceea ce este neadevarat. In orice caz, reteaua transnationala a ONG-urilor este acum extinsa. 
Organizatiile independente neguvernamentale (ONG-urile) reprezinta o componenta vitala a societatii mondiale, deoarece ele garanteaza libertatea de expresie si de asociere, principiu fundamental al democratiei. Fara a avea un scop lucrativ, organizatiile intervin pe plan local, regional, national si international in domenii vitale cum ar fi cel al drepturilor omului, educatiei, culturii, socialului, mediului, muncii, politicii, stiintei, ajutorului umanitar. Cu toate acestea, rolul esential jucat de organizatiile non-guvernamentale nu este unul mereu apreciat de catre toate statele, nu in ultimul rand, pentru ca atrage dupa sine un angajament neechivoc fata de democratie. Insa, realizarea si mentinerea unui astfel de angajament este un obiectiv de o importanta capitala pentru organizatii globale si regionale, cum ar fi Organizatia Natiunilor Unite, Uniunea Africana, Consiliul Europei, Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa si Organizatia Statelor Americane. 
Din punct de vedere al calitatii membrilor, organizatiile internationale pot fi: organizatii guvernamentale, create prin acordul de vointa al statelor si care implica raspunderea acestora, organizatii internationale neguvernamentale si organizatii internationale suprastatale, care sunt create de catre state, dar organele lor institutionale, actioneaza ca organele puterii, administratiei si judecatoresti ale unui stat. Datorita diversitatii organizatiilor internationale neguvernamentale, ca scopuri si dimensiuni, nu s-a ajuns la o definitie general acceptata a acestor entitati. Se poate spune ca o organizatie neguvernamentala reprezinta o asociatie internationala, creata din initiativa privata sau mixta, grupand persoane fizice sau juridice avand nationalitati diferite, asociatie care nu urmareste scopuri lucrative.
ONG-urile internationale sunt organizatii private, a carui componenta si sprijin provin de la mai mult de o tara si ale caror activitati politice depasesc granitele nationale. ONG-urile sunt astfel distincte de supra-nationale si inter-guvernamentale, cum ar fi Organizatia Mondiala a Comertului sau al Organizatiei Natiunilor Unite, care sunt create de catre state.


Fisiere in arhiva (1):

  • Rolul ONG in Dreptul International.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!