Rolul Bursei de Valori și Operațiunile de pe Piata de Capitaluri

Extras din referat

Rolul bursei de valori si operatiunile de pe piata de capitaluri
Scurt istoric
Bursele, in general, joaca in lumea contemporana, atat pe termen lung, cat mai ales pe termen scurt, un rol cu totul special. Influentele pe care le produc sunt argumentul cel mai important pentru a afirma ca bursele au devenit unul din stalpii de cea mai mare importanta pe care se sprijina lumea contemporana, cel putin in dimensiunea ei economica. 
Dictionarul bursier defineste bursa ca pe o piata publica organizata dupa uzante, unde sunt tratate valori mobiliare si alte bunuri fungibile. Fiecare tara puternic industrializata are mai multe burse. Evolutia cursurilor principalelor burse influenteaza nu numai celelalte burse din aceeasi tara dar si pe cele straine. Bursa care da tonul tendintei se numeste bursa directoare. O astfel de bursa directoare este bursa din New York, in legatura cu care se spune: "cand New York-ul stranuta, celelalte burse fac guturai". Interdependenta cea mai mare exista intre bursele din tarile in care traficul platilor nu este supus unor restrictii (Frankfurt, Londra, New York, Zurich). 
Literatura de specialitate ofera si alte definitii: 
- "bursa este o institutie non-profit in cadrul careia au loc tranzactii organizate cu titluri financiare, drepturi si titluri de marfuri, executate dupa reguli stabilite , obligatorii pentru toti participantii." 
- "bursa de valori este o piata publica (fictiva) organizata pentru a mijloci tranzactii cu hartii de valoare pe termen lung, emise anterior de catre cele mai importante societati comerciale pe actiuni, precum si de catre autoritati publice". 
- "bursa nu mai este o piata originara, pe care se vand si se cumpara 
marfuri fizice, ci o piata derivata, pe care se vand si se cumpara titluri asupra marfurilor. Bursa isi asuma exclusiv rolul de realizare a tranzactiei in forma sa "pura"; miscarea marfurilor are loc in afara acestei piete" care evidentiaza o serie de trasaturi ale bursei. 
In concluzie: bursa reprezinta o tehnica manageriala de afaceri economice specifica economiei de piata, avand un caracter concurential si care concentreaza in timp si spatiu cererea si oferta de, marfuri, servicii, valori si devize, se desfasoara dupa o procedura determinata, potrivit unui program intr-un loc cunoscut in prezenta vanzatorilor si a cumparatorilor, sau a reprezentantilor acestora.
Pentru a ajunge aici, insa, a fost parcurs un indelungat proces evolutiv care a permis crearea premiselor materiale si institutionale ale bursei. Astfel, prima bursa in acceptiunea moderna a cuvantului a aparut la Anvers, in 1531. La Paris, in 1639 isi fac aparitia agentii de schimb care se ocupau cu negocierea titlurilor de valoare. De asemenea, in secolul al XVI-lea, se infiinteaza burse la Lyon, Toulouse si Rouen, iar spre sfarsitul secolului al XVIIlea la Montpellier. 
Rolul bursei in economie
Bursele joaca, in prezent, un rol important in desfasurarea comertului international, facilitand derularea schimburilor internationale. Una din functiile importante ale burselor este reflectarea situatiei prezente si a tendintei viitoare a preturilor internationale ale produselor de baza si a titlurilor de valoare. Stabilirea pretului cel mai reprezentativ, care sa reflecte toti factorii de influenta, implica un punct de intalnire al cererii cu oferta, unde vanzarea-cumpararea sa se echilibreze. Bursele constituie tocmai acest loc de intalnire al intereselor cumparatorului cu cele ale vanzatorului. 
Factorii care determina pretul in cadrul burselor sunt nu numai simplul 
raport cerere-oferta (daca cererea este in surplus sau deficit fata de oferta), dar si toate influentele si circumstantele economice care pot sa afecteze atitudinea cumparatorului si vanzatorului: teama de inflatie sau modificarile cursurilor de schimb; previziunile asupra situatiei viitoare pe piata respectiva si in general in economia mondiala; evolutia unor evenimente politice sau sociale importante.


Fisiere in arhiva (1):

  • Rolul Bursei de Valori si Operatiunile de pe Piata de Capitaluri.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!