Rolul Aparatorului in Justitie

Cuprins referat Cum descarc?

1. Introducere 4
2. Aparatorul
2.1. Definitie 5
2.2. Consilierul juridic 5
2.3. Avocatul 7
2.4. Drepturile avocatului 8
2.5 Obligatiile avocatului 9
3. Practica judiciara 10
4. Concluzii 16
5. Bibliografie 17


Extras din referat Cum descarc?

1. Introducere
Actiunea civila in justitie este definita ca modalitatea concreta, practica, prevazuta de lege in favoarea titularului unui drept subiectiv, de a cere instantei judecatoresti recunoasterea unui drept subiectiv preexistent, ori constituirea unei situatii juridice noi, fie incetarea piedicilor puse in exercitarea dreptului sau de catre o alta persoana, sau sa fie despagubit.
Ea constituie principalul factor al procesului, pentru ca fara actiune civila nu poate exista proces civil, cu ajutorul caruia sa fie aparate drepturile civile incalcate, sau sa fie ocrotite anumite interese prevazute de lege.
Actiunea civila nu reprezinta unica forma de garantare a exercitarii depline a drepturilor cetatenilor, de proteguire juridica a drepturilor civile, pentru ca apararea si ocrotirea acestora se realizeaza si pe alte cai, cu alte mijloace, care sunt multiple si variate, cele mai importante fiind de ordin educativ.
Cu toate acestea, actiunea civila reprezinta cel mai eficace mijloc pentru apararea drepturilor civile incalcate.
In vederea apararii drepturilor civile incalcate sau a unor interese ocrotite de lege, persoana lezata, interesata in apararea lor, are dreptul sa se adreseze organului jurisdictional competent, cu cereri de chemare in judecata.Aceasta posibilitate, garantata de lege , de a apela la protectia organelor de justitie, face ca actiunea sa devina un drept, respectiv dreptul la actiune.
Dreptul la aparare este consacrat in Declaratia Universala a Drepturilor Omului, Pactul International cu privire la Drepturile Civile si Politice si Conventia Europeana a Drepturilor Omului - ca o garantie a dreptului la un proces echitabil al oricarei persoane, precum si in principiile constitutionale prin care se instituie obligativitatea respectarii Constitutiei, a suprematiei sale si a legilor, inclusiv garantarea dreptului la aparare al partilor in tot cursul procesului (art. 1 pct. 5 si art. 24 din Constitutia Romaniei).
Prevenirea vatamarii drepturilor si libertatilor fundamentale si a drepturilor ce deriva din ele nu se poate realiza fara cunoasterea acestora, a modului si limitelor de exercitare, precum si garantiilor oferite de lege pentru protectia lor.
Pentru a se da eficienta principiului egalitatii tuturor cetatenilor la un proces echitabil, legea a instituit garantii ale dreptului de aparare cuprinse in norme juridice procesuale (art. 171 - 174 din Codul de procedura penala), ceea ce impune ca persoane avand cunostinte juridice de specialitate, denumite generic aparator, sa acorde asistenta juridica participantilor in procesul penal sau sa-i reprezinte, ales sau din oficiu, in conditiile legii.
2. Aparatorul
2.1.Definitie
Prin aparator se intelege persoana care are calificarea profesionala, cunostinte de specialitate si dreptul sa acorde asistenta juridica sau sa reprezinte partile intr-un proces. 
Rolul aparatorului este de a preintampina orice greseala sau violare a legii din partea organelor judiciare. 
Daca invinuitului sau inculpatului ii este ingaduit sa faca orice sustinere pentru salvarea sa, aparatorului nu-i este permis sa-si depaseasca atributiile conferite expres de lege. 
Pe cale de consecinta, aparatorul este obligat sa-si exercite activitatea potrivit scopului pentru care a fost recunoscut, cu buna credinta si cu respectarea ordinii publice si a bunelor moravuri.
Aparatorul poate fi :
- consilier juridic
- avocat
2.2. Consilierul juridic
<< Consilierul juridic asigura apararea drepturilor si intereselor legitime ale statului, ale autoritatilor publice centrale si locale, ale institutiilor publice si de interes public, ale celorlalte persoane juridice de drept public, precum si ale persoanelor juridice de drept public, precum si ale persoanelor juridice de drept privat, in slujba carora se afla si in conformitate cu Constitutia >> 
Principalele atributii ale juristului sunt:
Acordarea de consultanta juridica - consultanta contribuie la clarificarea perspectivei juridice asupra actelor si activitatilor asociate firmei sau institutiei publice, oferind managementului suportul legal necesar in luarea deciziilor de afaceri. 
Intreprinzatorii au o nevoie acuta de consiliere tocmai pentru a realiza operatiuni juridice viabile si pentru a evita astfel eventualele litigii care presupun o procedura greoaie si de lunga durata.
<< Consilierii juridici din structurile administratiei publice judetene si locale sunt obligati sa acorde consultanta si asistenta juridica, la cerere, consiliilor comunale si primariilor, iar reprezentarea acestora se poate face pe baza delegatiei emise de primar. >> 
Reprezentarea persoanei juridice - reprezentarea companiei sau institutiei publice se materializeaza in indeplinirea unor acte juridice atat in fata instantelor judecatoresti cat si in fata altor autoritati. 
Reprezentantii legali au sarcina de a apara drepturile si interesele legitime ale persoanelor juridice reprezentate in raport cu orice autoritati, institutii publice sau orice alte persoane fizice sau juridice, atat pe calea reprezentarii cat si prin depunerea de cereri, petitii, inscrisuri la diverse autoritati, participarea la negocieri sau medieri, cat si prin indeplinirea de proceduri pe cat de diverse pe atat de obligatorii, inclusiv cea prealabila a concilierii directe sau mediate in litigiile comerciale.
In cazul reprezentarii in fata instantelor judecatoresti, juristul trebuie sa fie un colaborator al justitiei in sensul contribuirii la apararea drepturilor si intereselor legitime ale persoanelor juridice reprezentate dar si la descoperirea adevarurilor si prevenirea altor litigii.
Dincolo de avizarea si contrasemnarea actelor cu caracter juridic in scopul sprijinirii activitatii companiei sau institutiei, un alt rol important al juristului este acela de informare a managementului despre noile acte normative si sarcinile si obligatiile legale ce ii revin acestuia, in vederea evitarii aparitiei atat a unor litigii, cat si a abaterilor de la lege. 
In acest fel persoanele juridice pot fi "in pas" atat cu prevederile legale in vigoare cat si cu modificarile legislative, al caror ritm de aparitie este unul aproape zilnic. Juristul este persoana care reuseste sa transforme textul legal in proceduri, mentinand contactul cu institutiile si autoritatile statului (Ministere, Primarii, Oficiul Registrului Comertului, OSIM, ORDA, etc), realizand economii de timp pentru angajatorul sau.


Fisiere in arhiva (1):

  • Rolul Aparatorului in Justitie.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!