Rolul Agentului Guvernamental în Procedurile CEDO

Extras din referat Cum descarc?

1. Consideratii generale
Prin ratificarea Conventiei Europene a Drepturilor Omului, Romania a acceptat jurisdictia Curtii Europene a Drepturilor Omului.
Participarea Romaniei la procedurile desfasurate in fata Curtii a impus crearea unei noi institutii - Agentul Guvernamental - care sa o reprezinte in relatiile cu Curtea.
Institutia Agentului Guvernamental joaca un rol important in mecanismul de protectie a drepturilor omului.
Agentul Guvernamental are rolul de avocat permanent al statului in fata Curtii Europene a Drepturilor Omului.
Conform art. 11 din Hotararea de Guvern nr. 65/1997, numirea si eliberarea din functie a Agentului guvernamental se face prin decizie a Primului Ministru, la propunerea Ministrului Justitiei, cu avizul Ministrului de Externe. 
Hotararea Guvernului nr. 440/1990 mentiona ca: " Reprezentarea intereselor statului roman in procedurile jurisdictionale, in procedurile de rezolvare pe cale amiabila si in procedurile jurisdictionale in fata Curtii Europene a Drepturilor Omului si a Comitetului Ministrilor se face potrivit, Conventiei pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, amendata prin Protocoalele aditionale la aceasta, ratificate de Romania prin Legea nr. 30/1994 si prin Legea nr. 79/1995 de catre Agentul Guvernamental. 
Agentul Guvernamental este asimilat magistratilor, ocupand functia de consilier al Ministrului Justitiei, avand rang de secretar general al Ministerului Justitiei.
El conduce un compartiment de specialisti din cadrul Ministerului Justitiei numit "Directia Agentului guvernamental si drepturile omului".
2. Structura "Directiei Agentului guvernamental si drepturile omului"
Directia are in componenta sa doua organe si anume:
- Serviciul Agentului Guvernamental si
- Biroul pentru drepturile omului.
Conform art. 60 al Regulamentului de organizare si functionare a Ministerului Justitiei, Serviciul Agentului Guvernamental are urmatoarele atributii:
- elaboreaza raspunsuri, observatii, informatii si puncte de vedere in numele Guvernului Romaniei, in cadrul procedurilor aplicabile cauzelor aflate pe rolul Curtii Europene a Drepturilor Omului; in acest scop, directia colaboreaza cu celelalte directii competente din Ministerul Justitiei, cu Inalta Curte de Casatie si Justitie si celelalte instante judecatoresti, cu Parchetele de pe langa instantele judecatoresti, precum si cu alte Autoritati si Institutii publice, solicitand puncte de vedere si note de fundamentare, mijloace de proba, precum si orice alte elemente concludente reprezentarii judiciare a statului roman in fata Curtii Europene a Drepturilor Omului;
- participa la intocmirea sau avizarea proiectelor de acte normative, care contin reglementari in materia drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, colaborand in acest scop cu directia legislatie si avizare;
- asigura informarea conducerii Ministerului Justitiei, a instantelor judecatoresti, a Parchetelor aflate pe langa instantele judecatoresti ori a altor institutii sau autoritati publice , dupa caz, asupra problemelor de fapt si de drept din reglementarile si practica judiciara ori administrativa a Romaniei, care fac obiectul dezbaterilor in fata Curtii Europene a Drepturilor Omului;
- asigura informarea conducerii Ministerului Justitiei, a instantelor judecatoresti, a Parchetelor ori a altor institutii sau autoritati publice, dupa caz, cu privire la solutiile pronuntate de Curtea Europeana a Drepturilor Omului, in scopul initierii procedurilor de modificare legislativa sau de armonizare a practicii judiciare, colaborand in acest sens cu Directia studii, elaborarea actelor normative, integrarea europeana si euroatlantica si documentare, Directia judiciara si directiile de organizare a instantelor si Parchetelor;


Fisiere in arhiva (1):

  • Rolul Agentului Guvernamental in Procedurile CEDO.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!