Riscul întemeiat

Extras din referat Cum descarc?

A risca, adica a comite fapte in speranta unui final pozitiv in lipsa unei experiente anterioare de comitere a unor astfel de fapte, este un element normal si necesar al activitatii vitale a oricarui organism social. Din acest punct de vedere, faptele, insotite de risc, la fel ca si consecintele formal negative posibile ca rezultat al comiterii lor, in cele din urma apar ca socialutile si necesare. Cu toate acestea, genul dat de ,,speranta" se poate finaliza si cu insucces, ba chiar sa se produca consecinte grave negative neintemeiate pentru cei din jur, iar aceste limite ale finalului probabil a faptelor insotite de risc sunt determinate la nivel de lege. In sferele cele mai importante ale relatiilor sociale -  la nivel de lege penala.
Procesele care au loc in societate sunt fortate de oameni avand ca motive de a imbunatati activitatile pentru a obtine scopurile bine propuse. Metodele cunoscute pentru a rezolva provocarile viitoare nu mai sunt suficiente in present. Consecintele actiunilor savarsite pot fi diverse: de la atingerea scopului fara a cauza prejudiciu, pana l asavarsirea prejudiciului fara atingerea scopului. Vatamarea intereselor aparate de legislatie nu sunt mereu associate cu infractiunea, actul ilegal. 
Avand in vedere ca legiuitorul este acela care stabileste caracterul infractional al faptelor, tot el este acela care poate, in anumite situatii sau imprejurari, sa inlature caracterul penal al acestora. Cauzele care inlatura caracterul penal al faptei reprezinta anumite stari, situatii, cazuri, imprejurari a caror existenta in timpul savarsirii faptei face ca realizarea eficienta a vreuneia dintre trasaturile esentiale ale infractiunii sa devina imposibila.
Cauzele care inlatura caracterul penal al faptei, cuprinde cauzele care permit cetatenilor sa-si realizeze plenar apararea drepturilor si libertatilor ce le sunt garantate: legitima aparare, retinerea infractorului, starea de extrema necesitate, constrangerea, riscul intemeiat si alte cauze care inlatura caracterul penal al faptei.
CAPITOLUL I
Notiunea de risc intemeiat, caracterizare
Notiunea de risc inseamna o actiune (inactiune) cu posibile consecinte daunatoare. Determinarea (evaluarea) gradului de risc exprima probabilitatea acestuia de a se produce, precum si influenta pe care il poate avea asupra relatiilor sociale. 
Articolul 40 din CP al RM prevede:
(1) Nu constituie infractiune fapta, prevazuta de legea penala, care a cauzat daune intereselor ocrotite de lege in cazul riscului intemeiat pentru realizarea scopurilor socialmente utile.
(2) Riscul se considera intemeiat daca scopul socialmente util urmarit nu a putut fi realizat fara un anumit risc si daca persoana care l-a admis a luat masurile necesare pentru a preveni cauzarea de daune intereselor ocrotite de lege.
(3) Riscul nu poate fi considerat intemeiat daca era cu buna-stiinta imbinat cu pericolul pentru viata persoanei sau cu pericolul provocarii unui dezastru ecologic ori social. 
Pentru atingerea unor anumite scopuri social-utile, perfectionarea rezultatelor de productie, in stiinta, in multiplele domenii ale activitatii umane, uneori este necesara efectuarea unor anumite experimente insotite de incalcarea regulilor securitatii, care, evident, implica un risc oarecare.
Alegand termenul de ,,risc intemeiat", legiuitorul a pus semnul egalitatii intre aceasta notiune si notiunea riscului legitim din punct de vedere juridico-penal. Asadar, riscul considerat intemeiat exclude fara oarecare conditii raspunderea penala, iar riscul considerat neintemeiat atrage dupa sine raspunderea penala pe baze generale. Logic, daca anumite conditii ale legalitatii riscului sunt incalcate, atunci, probabil, in opinia legiuitorului ar trebui aplicata norma ce prevede depasirea limitelor legale ale riscului intemeiat, desi riscul se considera, de fapt, neintemeiat.
Riscul se considera neintemeiat, daca: era cu buna-stiinta imbinat cu primejdia pentru viata unei persoane; continea amenintarea de a provoca un dezastru ecologic; continea amenintarea de a provoca un dezastru social; scopul social-util putea fi atins prin alte mijloace si actiuni care nu presupuneau risc; persoana care a riscat nu a luat toate masurile pentru a proteja interesele si valorile ocrotite de legea penala; persoana a riscat pentru a-si atinge scopurile personale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Riscul intemeiat.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!