Rezolvarea diferendului dintre România și Ucraina privitor la delimitarea spațiilor maritime în Marea Neagră

Cuprins referat Cum descarc?

Universitatea Valahia din Targoviste 1
Istoric al incercarilor de solutionare a diferendului 4
Prezentarea spetei 6
Sesizarea CIJ 6
Reprezentantii statelor implicate in proces 7
Obiectul procesului de la Haga 8
Argumentele partilor 9
Propunerea Romaniei de trasare a liniei de delimitare a platoului continental 9
Propunerea Ucrainei de trasare a liniei de delimitare a platoului continental 10
Hotararea CIJ 11
Compozitia CIJ si statutul judecatorilor 11
Desfasurarea procesului 11
Hotararea CIJ 13
Concluzie 15
Anexa 16


Extras din referat Cum descarc?

Istoric al incercarilor de solutionare a diferendului
Diferendul dintre Romania si Ucraina a avut la baza delimitarea platoului continental si a zonelor economice exclusive ale celor doua parti din zona de nord-vest a Marii Negre. Cele doua state doreau stabilirea exacta a suprafetei de platou continental si de zona economica exclusiva a Romaniei si, respectiv, a suprafetei de platou continental si de zona economica exclusiva a Ucrainei. Initial negocierile au fost purtate intre Romania si URSS (1967-1987), fara a exista insa, un acord in acest sens intre cele doua state.
Negocierile:
In perioada 1967-1987 s-au defasurat 10 runde de negocieri romano-sovietice pentru delimitarea platoului continental si a zonelor economice exclusive in Marea Neagra .
In anul 1982 Romania participa la semnarea Conventiei ONU privind Dreptul Marii de la Montego Bay. Sunt definite in Conventie platoul continental si zona economica exclusiva, impreuna cu regimul acestora. Ele sunt spatii maritime asupra carora statul riveran (care le detine) exercita anumite drepturi suverane si jurisdictie suverana. In zona aflata in disputa se afla resurse de hidrocarburi de anvergura medie, a caror exploatare era vizata de cele doua state. Ratificand Conventia, in anul 1996, Romania formuleaza o declaratie prin care arata ca ,,insulele nelocuite si lipsite de viata economica proprie nu pot afecta in niciun mod delimitarea spatiilor care apartin coastelor principale ale statelor riverane." Aceasta declaratie viza Insula Serpilor si nu a fost obiectata de nici un stat.
Anul 1997 este anul in care se incheie si intra in vigoare Tratatul politic de baza dintre Romania si Ucraina si Acordul Conex la acesta incheiat prin schimb de scrisori ale ministrilor afacerilor externe ai celor doua state semnatare. Acest ultim document contine prevederi referitoare la obligatia partilor de a incepe negocieri in vederea incheierii unui Tratat privind regimul frontierei de stat si a unui Acord pentru delimitarea platoului continental si a zonelor economice exclusive ale Romaniei si Ucrainei in Marea Neagra. Totodata, Acordul Conex continea o serie de principii in functie de care cele doua parti au convenit sa realizeze delimitarea.
In acelasi timp, documentul mentionat includea o clauza compromisorie care stabileste posibilitatea pentru oricare din parti sa sesizeze unilateral Curtea Internationala de Justitie de la Haga pentru solutionarea delimitarii spatiilor maritime, in cazul indeplinirii, cumulativ, a doua conditii:
a) Negocierile cu privire la delimitarea spatiilor maritime sa se fi desfasurat pe o perioada mai mare de doi ani;
b) Tratatul privind regimul frontierei de stat sa fi intrat in vigoare sau sa se demonstreze faptul ca acesta nu a intrat in vigoare din vina celeilalte parti.
Intre anii 1998-2004 se desfasoara 34 de runde de negocieri intre Romania si Ucraina pentru delimitarea platoului continental si a zonelor economice exclusive in Marea Neagra - 24 la nivelul plenului delegatiilor si 10 la nivel de experti. Dintre acestea, 26 au loc in ultima faza a negocierilor (2001-2004). Negocierile esueaza ca urmare a neacceptarii de catre Ucraina a aplicarii regulilor de delimitare conforme practicii CIJ, propuse de Romania in conformitate cu prevederile Acordului Conex din 1997.
In anul 2003 se incheie Tratatul privind regimul frontierei de stat intre Romania si Ucraina, intrat in vigoare in mai 2004, conditie necesara pentru sesizarea CIJ de catre Romania.
Pe data de 9 septembrie 2004: are loc ultima runda de negocieri intre Romania si Ucraina pentru delimitarea platoului continental si a zonelor economice exclusive in Marea Neagra, la Bucuresti. Ultima runda a negocierilor a avut loc in perioada 8-9 septembrie 2004. "Ultima runda a negocierilor a avut loc in perioada 8-9 septembrie 2004. Mi-o amintesc foarte bine, pentru ca 9 septembrie este ziua mea de nastere. Implineam 31 de ani. Era a 24-a runda de negocieri la nivelul plenului delegatiilor si a 34-a runda, daca adunam si rundele de experti, in cei mai bine de sase ani de la inceputul demersului." 
Partea romana a sustinut permanent pe parcursul negocierilor necesitatea aplicarii metodei de delimitare pe care a stabilit-o CIJ in hotararile ei, adica metoda ,,echidistanta/mediana - circumstante speciale/relevante". Partea ucraineana a propus in timpul negocierilor o metoda de delimitare diferita de cea propusa de Romania. Rezultatul era o linie de delimitare care reflecta o pretentie la o suprafata de platou continental si zona economica exclusiva nejustificata, de doua ori mai mare decat cea ceruta de fosta URSS in negocierile din perioada 1967-1987.
Dupa cum rezulta din raspunsul anterior, pozitiile partilor au fost extrem de diferite, atat in ceea ce priveste metoda de delimitare care trebuie folosita pentru delimitare, cat si in ce priveste traseul liniei de delimitare.
In conditiile in care partea romana a sustinut mereu ca pozitie a sa metoda de delimitare a CIJ, refuzul constant al partii ucrainene de a accepta aceasta metoda si rezultatul aplicarii ei, deci al respectarii dreptului international in materie, au determinat esecul negocierilor. In timpul negocierilor, partea ucraineana a manifestat o inflexibilitate constanta care nu a permis apropierea pozitiilor partilor prin negocieri, cu toate eforturile depuse de delegatia romana.


Fisiere in arhiva (1):

 • Rezolvarea diferendului dintre Romania si Ucraina privitor la delimitarea spatiilor maritime in Marea Neagra.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. Tratate, Monografii, Cursuri:
- Curs Universitar, Drept International Public - Aurescu Bogdan editura C.H.Beck, 2013, Bucuresti
- Aurescu Bogdan- Avanscena si culisele procesului de la Haga. Memoriile unui tanar diplomat editura Monitorul Oficial, 2009
2. Articole si studii de specialitate:
- Bogdan Aurescu Cererea de sesizare a CIJ de catre Romania in cazul Delimitarii Maritime in Marea Neagra (Romania c. Ucraina). - 2004. 
- James Crawford Alain Pellet, Vaughan Lowe, Daniel Muller si Simon Olleson Delimitarea maritima in Marea Negra [Articol] // Revista Romana de Drept International. 2009. - 8/2009.
3. Tratate si conventii internationale:
- Tratatul privind relatiile reciproce de cooperare si buna-vecinatate dintre Romania si Ucraina, semnat la Constanta, la 2 iunie 1997 si Acordul Conex;
- Conventiei ONU privind dreptul marii din 1982, Montego Bay (la care si Romania, si Ucraina sunt parti)
4. Jurisprudenta
- Hotararea pronuntata de CIJ la 3 feb. 2009 in diferendul privind Delimitarea maritima in Marea Neagra
5. Resurse internet:
- Adrian Nastase Diferendul cu Ucraina: mituri si perspective. www.adriannastase.ro. - 22 ianuarie 2008. - 6 1 2017. - https://adriannastase.ro/2008/01/22/diferendul-cu-ucraina-mituri-si-perspective/ 
- Adrian Nastase Primul proces pe care l-am castigat in Justitie. La Haga // www.adriannastase.ro. - 3 februarie 2009. - 6 1 2017. - https://adriannastase.ro/2009/02/03/primul-proces-pe-care-l-am-castigat-in-justitie-la-haga/
- Romania c. Ucraina la CIJ: delimitarea spatiilor maritime in Marea Neagra [Interactiv] // http://www.mae.ro. - 4 1 2017. - http://www.mae.ro/node/2168 
- Bogdan Aurescu- Conferinta Internationala ,,Romania si Curtea Internationala de Justitie. 5 ani de la Delimitarea Maritima in Marea Neagra" 2014- https://www.mae.ro/node/24602 
- http://www.mae.ro/node/3109 
- interviu pentru HotNews.ro Bogdan Aurescu, 24 august 2008 http://www.hotnews.ro/stiri-esential-4082131-bogdan-aurescu-avocatul-romaniei-fata-cij-preocesul-ucraina-intra-intr-faza-decisiva.htm


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!