Rezervatia Biosferei in Delta Dunarii - Protectia Mediului European

Extras din referat Cum descarc?

Rezervatia Biosferei in Delta Dunarii - protectia mediului european
Uniunea Europeana s-a implicat in protectia mediului inconjurator abia in anii '70, cand aceasta problema a devenit de interes la nivel mondial. Primele masuri luate la nivel European vizau ameliorarea calitatii vietii, limitarea poluarii, introducerea principiului prevenirii poluarii si cel rationalizarii resurselor naturale. La inceput aceste masuri erau orizontale, integrate in alte politici comunitare, abia in 1982, devenind o politica de sine statatoare. De atunci actiunile Uniunii Europene s-au multiplicat, in 1990 a fost infiintata Agentia Europeana a Mediului , au fost adoptate masuri privind tratarea deseurilor periculoase, liberul acces la informatia privind mediul inconjurator, conservarea biodiveristatii. A fost de asemenea adoptat programul LIFE, ca instrument financiar de gestiune a proiectelor privind protectia mediului inconjurator din statele membre. Incepand cu anul 2000, UE si-a reorganizat politica in domeniul protectiei mediului, actionand cu mai multa flexibilitate si in loc sa impuna standarde pentru diferite produse, lasa posibilitatea producatorilor sa adere la instrumente ce satisfac cerintele europene de protectie a mediului, cum ar fi eco-etichetarea si auditul de mediu.
Politica Comunitara in domeniul mediului contribuie la realizarea urmatoarelor obiective: 
- conservarea, protectia si imbunatatirea calitatii mediului ;
- protectia sanatatii persoanelor;
- utilizarea prudenta si rationala a resurselor naturale;
- promovarea pe plan international a masurilor menite sa faca fata problemelor regionale sau planetare ale mediului. 
Politica Comunitatii in domeniul mediului urmareste un nivel ridicat de protectie, tinand seama de diversitatea situatiilor in diferitele regiuni ale Comunitatii. Ea se bazeaza pe principiile precautiei si cele ale actiunii preventive, al corectarii cu prioritate la sursa a atingerilor mediului si al principiului "poluatorul plateste". ,,Plata" poate sa ia mai multe forme: investitii pentru alinierea la standardele de mediu, obligatia de a lua inapoi, de a recicla sau de a elimina produsele dupa utilizarea de catre consumatori sau o taxa impusa intreprinderilor sau consumatorilor care folosesc produse neecologice, cum este cazul anumitor ambalaje. 
Uniunea Europeana investeste foarte multe fonduri in cercetare pe probleme legate de protectia mediului si in programe menite sa protejeze biodiversitatea si mediul. Spre exemplu, Programul LIFE+, finantand proiecte de cercetare si de imbunatatire a mediului inconjurator, are un buget de 2 miliarde euro pentru perioada 2007-2013. De asemenea, UE acorda asistenta in domeniul protectiei mediului si tarilor non-UE.
In situatia actuala in care Terra parcurge o faza critica a existentei sale, deltele sunt caracterizate printr-o vulnerabilitate accentuata in raport cu orice interventie antropica pe plan local si in cazul bazinului de receptie. In acelasi timp modificarile globale ale mediului accentueaza aceasta vulnerabilitate prin frecventa fenomenelor hidro-meteorologice extreme si prin tendinta globala de ridicare a nivelului Oceanului Planetar. Aceste fenomene sunt evidentiate si in lungul Dunarii care, in ultimul deceniu a inregistrat doua recorduri nedorite privind cele mai scazute si cele mai ridicate niveluri din perioada in care se fac inregistrari sistematice. Inundatiile recente succesive a numeroase localitati, cai de comunicatie si drumuri dovedesc necesitatea unor studii aprofundate, interdisciplinare asupra fluviului si asupra campiei sale terminale, concepute ca un sistem unic cu o dinamica specifica. 
Prin diversitatea impresionanta a habitatelor si a formelor de viata pe care le gazduieste intr-un spatiu relativ restrans, Rezervatia Biosferei Delta Dunarii constituie un adevarat muzeu al biodiversitatii, o banca naturala de gene de o valoare inestimabila pentru patrimoniul natural universal. 
Din punct de vedere al ,, integrarii verzi " , cel de-al 6-lea program de actiune comunitara pentru mediu ( stabilit prin Decizia nr.1600/2002/CE a Parlamentului European si a Consiliului, din 22 iulie 2002 ) a stabilit printre prioritatile sale "promovarea adaptarii politicilor si abordarilor care contribuie la afirmarea unei dezvoltari durabile in tarile candidate la aderare pe baza transpunerii si punerii in opera a acquis-ului. Totodata, procesul largirii va trebui sa mentina si sa protejeze "les atonts" patrimoniului natural al statelor candidate, precum bogatia diversitatii biologice si va trebui sa pastreze si sa intareasca o productie, un consum si o amenajare a teritoriului care sa fie durabile si structuri de transport care respecta mediul.


Fisiere in arhiva (3):

  • Rezervatia Biosferei in Delta Dunarii - Protectia Mediului European
    • Bibliografie.doc
    • PRIMA PAGINA.doc
    • Referat= Delta Dunarii -UE.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!