Revista Dreptul

Extras din referat Cum descarc?

Am ales pentru realizarea acestei argumentari doua articole din numarul 6 pe 2008 al revistei ,,Dreptul", publicatie lunara de doctrina juridica si jurisprudenta editata de Uniunea Juristilor din Romania. Unul dintre aceste articole se numeste ,,Consideratii in legatura cu infractiunea de hartuire sexuala" si a fost realizat de procurorul Parchetului de pe langa Judecatoria Bals - doamna Camelia Lidia Ciurel. Se intelege prin hartuire acel comportament nedorit avand legatura cu sexul persoanei si care apare cu scopul sau are ca efect atingerea demnitatii persoanei si crearea unui mediu de intimidare, de umilire. 
Pentru ca un comportament sa poata fi calificat drept hartuire sexuala, acesta trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii si anume sa fie un comportament - verbal sau fizic de natura sexuala, acest comportament sa fie nedorit, sa aiba drept scop atingerea demnitatii persoanei si crearea unui mediu degradant, ofensator 
Potrivit articolului 203 Cod penal hartuirea unei persoane prin constrangere sau amenintare cu scopul de a obtine satisfactii de natura sexuala, de catre acea persoana care abuzeaza de influenta pe care i-o confera functia indeplinita la locul de munca, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda si constituie infractiune. Aceste dispozitii sunt coroborate cu Legea numarul 202/2002 privind egalitatea de sanse dintre femei si barbati. Declaratia universala a drepturilor omului proclamata la 10 decembrie 1948 interzice orice discriminare, inclusiv cea sexuala. Comisia europeana a dat in 1991 o recomandare de politica generala prin care statele membre sunt fortate sa ia masuri impotriva comportamentelor cu conotatie sexuala ce afecteaza demnitatea femeilor si barbatilor.
Adeseori ne confruntam cu discriminarea la locul de munca in general a femeilor unde angajatorul utilizeaza o serie de practici ce dezavantajeaza persoanele de un anumit sex in legatura cu relatiile de munca. Angajatii au dreptul in cazul in care se considera hartuiti sa formuleze sesizari sau reclamatii catre angajator sau impotriva sa daca acesta este direct implicat sau poate solicita sprijinul organizatiei sindicale pentru rezolvarea situatiei la locul de munca.
In cazul in care sesizarea nu a fost rezolvata la nivelul angajatorului, prin mediere,
pe cale diplomatica persoana angajata ce prezinta elemente de fapt ce conduc la prezumtia existentei unei discriminari are dreptul sa transmita reclamatia la Agentia Nationala pentru egalitatea de Sanse intre femei si barbati precum si la instanta de judecata competenta. In cursul anului 2005 tari precum Argentina, Chile, Costa Rica, Filipine, Noua Zeelanda sau Africa de Sud au adoptat texte ce interzic hartuirea sexuala Urmand acelasi model si tari din Europa ca Franta, Germania, Austria, Belgia, Finlanda, Irlanda, Italia, Malta ,Anglia, Suedia au luat masuri in acest domeniu. 
In Franta hartuirea sexuala la locul de munca se pedepseste cu inchisoare de un an sau amenda de 25000 franci potrivit Codului muncii sau dupa Codul penal acelasi delict se pedepseste cu inchisoare de pana la 2 ani sau cu amenda de pana la 100 000 de franci. Grecia a prevazut in luna iunie 2006 pedepsirea aceluiasi delict cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau amenda de cel putin 1000 euro.
In literatura de specialitate s-a stabilit ca exista trei tipuri de agresori si anume Predatorul cel ce obtine placere in momentul in care umileste femeia , Dominatorul cel ce devine un fan al comportamentelor agresive impotriva femeilor pentru ego-ul sau masculin si Strategicul este cel care cauta sa obtina privilegii la locul de munca prin hartuirea sistematica a femeilor. S-a constat faptul ca cazurile de hartuire sexuala au fost divizate in doua mari categorii: publice si private. Hartuitorii ,,publici" sunt vizibili spre deosebire de cei privati care cultiva o imagine publica, respectabila,iar comportamentul inadecvat are loc doar in particular cu victima.
Obiectul juridic este complex si consta in principal in dreptul si libertatea persoanei la o viata sexuala normala, fara constrangeri sau amenintari. Subiectul activ al acestei infractiuni nu poate fi decat "o persoana care abuzeaza de autoritatea sau influenta pe care i-o confera functia indeplinita la locul de munca", in consecinta, proprietarul, managerul, persoana din conducere, profesorul, colegul sau orice alta persoana care se bucura de o anumita influenta sau autoritate prin functia detinuta.
Subiectul pasiv este acea persoana care a suferit o atingere prin acea fapta, neconditionat de faptul ca este femeie sau barbat. O alta infractiune asemanatoare este aceea de viol, care presupune de asemenea constrangerea unei persoane, iar autorii considera ca va fi dificil de facut diferenta intre constrangerea care a avut ca urmare consimtamantul victimei si constrangerea care a anulat orice consimtamant.
Al doilea articol ales apartine prim-procurorului Parchetului de pe langa Judecatoria Medias conferentiar universitar doctor Ioan Lascu si este intitulat "Consideratii referitoare la imunitatea parlamentara si la raspunderea ministeriala".
Deputatii si senatorii se bucura de independenta fata de celelalte structuri statale, exercitand pe durata mandatului prerogativele autoritatii publice, ceea ce justifica masurile de protectie stabilite de Constituant, precum si prin cele doua regulamente ale Camerelor in favoarea acestora. Rolul masurilor de protectie este de a garanta deputatilor si senatorilor o deplina libertate de actiune in exercitarea mandatului cu care au fost investiti de alegatori si in acelasi timp de a-i feri de agresiunile, amenintarile sau intimidarile venite din partea puterii executive, si chiar din partea alegatorilor sau partidelor politice ce i-au propus candidati. Traditional sunt utilizate trei categorii de protectii ale mandatului deputatilor si senatorilor: incompatibilitatile, imunitatile parlamentare si indemnizatia.


Fisiere in arhiva (1):

  • Revista Dreptul.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!