Revendicarea Imobiliara

Extras din referat Cum descarc?

Actiunea in revendicare este definita ca acea actiune reala prin care reclamantul cere instantei de judecata sa i se recunoasca dreptul de proprietate asupra unui bun determinat si pe cale de consecinta, sa-l oblige pe parat la redarea posesiei bunului de la posesorul neproprietar. 
In jurisprudenta s-a decis ca actiunea in revendicare este actiunea prin care proprietarul neposesor reclama si deci solicita restituirea bunului de la posesor neproprietar.
Revendicarea este cea mai importanta actiune petitorie, intrucat are ca obiect atat invocarea raportului juridic al dreptului de proprietate, cat si asigurarea exercitiului sau, vizand in mod direct proprietatea in toata complexitatea sa. Prin intermediul sau proprietarul isi face cunoscut dreptul pe care il are asupra bunului, rei vindicatio, se bazeaza pe existenta dreptului de proprietate si are ca scop obtinerea posesiunii.
Actiunea in revendicare este cel mai specific mijloc juridic de obtinere a dreptului de proprietate si a altor drepturi reale. Etimologia cuvantului revendicare isi are originea in expresia latina vindicatio (reinvindicatio), preluata in dreptul francez cu termenul de revendication si are intelesul de a evidentia operatiunea de reintegrare a proprietarului titular in stapanirea efectiva si in folosinta bunului.
Se poate conchide ca revendicarea este o actiune reala, este intemeiata pe dreptul de proprietate, prin care se tinde a dovedi ca reclamantul in realitate este titular al dreptului; care il indrituieste sa ceara predarea posesiunii unui bun de catre cel ce se pretinde proprietar.
Caracterele juridice generale ale actiunii in revendicare sunt urmatoarele: 
a) actiunea in revendicare este o actiune reala, avand acest caracter imprimat de insasi natura dreptului de proprietate care este dreptul real cel mai complet. Este reala ca poate fi introdusa impotiva oricarei persoane care a incalcat dreptul de proprietate si este legata in mod direct de bunul a carui proprietate se reclama. Caracterul real al actiunii in revendicare subzista atata timp cat exista posibilitatea de readucere a bunului in patrimoniul revendicantului, in natura. Daca bunul a fost distrus sau a pierit, din cauze imputabile paratului, sau a fost dobandit de un tert in mod irevocabil, actiunea devine personala si se transforma intr-una de despagubiri.
b) actiunea in revendicare are caracter petitoriu, intru-cat pune in discutie insusi dreptul de proprietate. In atare situatie reclamantul este tinut sa faca dovada dreptului de proprietate. Prin aceasta se deosebeste atat de actiunea posesorie cat si de cea intemeiata pe dreptul de creanta. Prin aceasta se materializeaza distinctia in materie imobiliara dintre actiunile posesorii care tin de posesiune si actiunile petitorii care privesc insasi existenta dreptului de proprietate. In materie mobiliara nu este prevazuta nici o actiune posesorie.
c) actiunea in revendicare, este in principiu imprescriptibila sub aspect extinctiv. Acest caracter rezulta din perpetuitatea dreptului de proprietate care atrage dupa sine si imprescriptibilitatea actiunii care il apara. Dreptul la actiune se stinge numai odata cu stingerea insusi a dreptului de proprietate pe care il insoteste si apara. Stingerea dreptului de proprietate apare in ipoteza cand a fost dobandit de o alta persoana prin uzucapiune sau, in cazul bunurilor mobile prin posesia de buna credinta. In acest sens art. 21 din Decr. 167/1958, prevede ca prescriptia extinctiva "nu se aplica dreptului la actiune privitor la drepturile de proprietate, uzufruct, uz, abitatie, servitute si superficie".
Actiunea pentru revendicarea bunurilor mobile pierdute sau furate se prescrie in termen de 3 ani (art.1909 C.civil) iar in caz de avulsiune bucata de teren alipita noului poate fi revendicata in termen de 1 an (art.498 C.civil).
Conditiile specifice pentru promovarea actiunii in revendicare.
Persoanele care pot introduce actiunea in revendicare. Fiind o actiune petitorie, intemeiata direct pe dreptul de proprietate, titular al actiunii in revendicare nu poate fi decat proprietarul exclusiv al bunului. Chiar daca proprietatea este sub conditie rezolutorie da dreptul de a revendica. Cumparatorul unui bun in raport de care vanzatorul si-a pastrat facultatea de rascumparare intr-un termen determinat, poate promova o actiune in revendicare.
Literatura juridica si practica judiciara sunt unanime in a considera ca inadmisibila actiunea in revendicare exercitata de unul sau o parte din coindivizori asupra unui bun indiviz. Aceasta atat in cazul coindivizilor, care au numai cote parti ideale asupra bunului, actiunea in revendicare nu poate fi admisibila cand este intentata de unul impotriva celorlalti, pe de o parte, tot astfel nici unul dintre coindivizori, nu poate revendica singur bunul, pe de alta parte. In practica s-a decis ca acest lucru este posibil daca are acordul celorlalti coproprietari, dat expres.
S-a exprimat si opinia potrivit careia actiunea in revendicare intrand in categoria actelor de conservare, deoarece intrerupe prescriptia achizitiva care curge in favoarea tertului posesor si neproprietar, ea poate fi exercitata foarte bine si de catre unul dintre coindivizori.


Fisiere in arhiva (1):

  • Revendicarea Imobiliara.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!