Reținerea - masura preventivă privativă de libertate

Extras din referat Cum descarc?

Masurile procesuale sunt mijloace de privatiune ori de constrangere pe care legea le pune la dispozitia organelor judiciare si prin care se asigura normala desfasurare a procesului penal. Cu alte cuvinte, ori de cate ori starea de libertate a invinuitului sau inculpatului ar ingreuna sau produce eventuale deficiente cercetarii penale ori procesului penal, organele judiciare au posibilitatea de a limita aceasta libertate astfel incat activitatea acestora prevazuta de lege privind stabilirea adevarului sa fie desfasurata in cele mai optime conditii.
Masurile preventive sunt acele masuri ce se pot lua in cauzele ce privesc infractiunile pedepsite cu inchisoarea pentru a se asigura o mai buna desfasurarea a procesului penal ori pentru a se impiedica sustragerea invinuitului sau inculpatului de la urmarirea penala, judecata sau executarea pedepsei.
Determinarea masurii preventive ce urmeaza a fi luata este legata de mai multi factori, cum ar fi scopul, gradul de pericol social al infrcatiunii, de varsta, sanatate si antecedentele care privesc persoana fata de care urmeaza sa se ia masura.
Masura preventiva initiala se poate inlocui cu o alta in cazul in care s-au schimbat temeiurile ce au determinat luarea acestei masuri. Masurile preventive inceteaza de drept la expirarea termenului prevazut de lege sau stabilit de catre organele judiciare, cat si in cazul in care urmarirea penala inceteaza, scoaterea de sub urmarire penala ori achitarea sau incetarea procesului penal.
Ca si scop masurile preventine au asigurarea bunei desfasurari a procesului penal, impiedicarea de la sustragere a suspectului sau inculpatului in timpul urmaririi sau judecarii procesului.
Masurile preventive reprezinta masuri procesuale de constrangere cu continut privativ de libertate sau restrictiv de libertate indreptate impotriva invinuitului sau inculpatului pentru a garanta desfasurarea normala a procesului penal si participarea permanenta a invinuitului la proces. Codul de procedura penala prevede urmatoarele masuri preventive:
a) Retinerea 
b) Obligarea de a nu parasi localitatea 
c) Obligarea de a nu parasi tara
d) Arestarea preventive
Urmarirea penala se poate desfasura in rem si in personam. In prima ipoteza, invinuitul nefiind cunoscut, nu se poate pune problema luarii masurii preventive. In momentul in care autorul faptei este descoperit, urmarirea penala se va efectua fata de acesta si, prin urmare, masurile preventive pot fi luate, daca se impun.
Retinerea este prima masura preventiva prezentata, conform articolului 202 alineatul 4 din Codul de procedura penala, iar pentru aplicarea acesteia trebuie a fi respectate si indeplinite anumite conditii general valabile, cat si anumite conditii specifice daca este vorba de minori care au participat la savarsirea infractiunii.
Conditiile generale ale retinerii se gasesc in Codul de procedura penala si acestea sunt urmatoarele:
a) sa existe probe si indicii temeinice, din care sa reiasa, sa rezulte suspiciunea rezonabila ca o persoana a savarsit o infractiune.
b) sa fie inceputa urmarirea penala, atat cu privire la fapta cat si cu privire la autorul infractiunii ori sa se fi pus actiunea penala in miscare fata de acesta din urma, el devenind inculpat.
c) masura sa fie necesara in scopul asigurarii bunei desfasurari a procesului penal pentru prevenirea savarsirii unei noi infractiuni ori pentru impiedicarea sustragerii suspectului sau inculpatului de la urmarirea penala sau de la judecata.
d) inexistenta vreunei cauze care impiedica punerea in miscare sau exercitare a actiunii penale prevazuta de articolul 16 Cod de procedura penala.
e) masura retinerii poate sa fie proportinala cu gravitatea acuzatiei adusa suspectului sau inculpatului, fiind necesara pentru realizarea scopului urmarit prin dispunerea ei.
f) suspectul sau inculpatul sa fie audiat in prealabil, in prezenta unui avocat din oficiu sau ales.


Fisiere in arhiva (1):

  • Retinerea - masura preventiva privativa de libertate.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

I. Carti,cursuri si manual
Cod procedura penala
V. Palaveanu, Drept processual penal, Ed. Lumina Lex, Bucuresti, 2007
I Neagu, Tratat de drept procesual penal, Ed. Pro, Bucuresti, 1997
II. Articole
M. Basarab, Aspecte teoretice si practice privind compunerea retinerii si arestarii preventive din pedeapsa inchisorii applicate de catre instanta
Daranga Gh., Masuri preventive in noul Cod de procedura penala


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!