Responsabilitatea Ministeriala

Extras din referat Cum descarc?

Notiunea de responsabilitate ministeriala
De cele mai multe ori, tratatele de drept public nu se opresc asupra sensului notiunii de responsabilitate politica, abordand-o ca pe un concept asupra caruia exista consensul teoreticienilor si referindu-se la ea intotdeauna in raport cu o anumita institutie: Guvern, Presedinte sau Parlament.
Doctrina referitoare la institutiile politice foloseste termenul de responsabilitate, cu explicatia ca utilizarea acestui termen este doar rezultatul modului in care s-a realizat traducerea din literatura franceza, sau facandu-se o subtila distinctie, se arata ca ,,raspunderea presupune o raportare activa a Cetatii prin autoritatile sale, la agentul actiunii sociale (in speta a Parlamentului fata de Guvern), pe cand responsabilitatea ne apare ca o raportare activa a agentului actiunii sociale fata de Cetate, fata de regulile si autoritatile acesteia (in speta a Guvernului fata de Parlament)" .
Constitutia introduce in articolul 109 sintagma ,,responsabiliate ministeriala", referindu-se la legea ce trebuie sa reglementeze cazurile de raspundere si pedepsele aplicabile membrilor Guvernului. Desigur, alaturarea termenului de pedeapsa cazurilor de raspundere a membrilor Guvernului nu trebuie sa duca la concluzia ca o lege a responsabilitatii ministeriale trebuie sa aiba exclusiv in vedere raspunderea penala a membrilor Guvernului, si deci responsabilitatea ministeriala s-ar referi doar la raspunderea penala .
Adesea, se utilizeaza notiunea de raspundere politica facand distinctie intre responsabilitatea ministeriala si responsabilitatea guvernamentala, vizand, dupa caz, fie membrii Guvernului considerati individual, fie Guvernul in ansamblul sau. Distinctia consta in faptul ca prima notiune are un sens mai larg decat cea de-a doua, aceasta din urma fiind considerata in sens strict. Astfel, in timp ce responsabilitatea guvernamentala se refera la raspunderea colectiva Guvernului, responsabilitatea ministeriala evoca raspunderea individuala a fiecarui membru, independent de angajarea raspunderii celorlalti.
Sfera responsabilitatii ministeriale excede continutul responsabilitatii guvernamentale, incluzand si responsabilitatea altor persoane care, fara a fi membre in Guvern, detin demnitati asimilate cu functia de ministru, legea responsabilitatii ministeriale trebuind sa reglementeze inclusiv raspunderea acestora.
Toate aceste precizari asupra notiunilor folosite urmaresc delimitari si clarificari conceptuale, si de aceea termenii de raspundere si responsabilitate sunt utilizati cu acelasi sens.
Raspunderea Guvernului
Pentru intreaga sa activitate, Guvernul poarta atat o raspundere politica, cat si o raspundere juridica. Potrivit articolului 109, aliniatul (1) din Constitutie, Guvernul raspunde politic numai in fata Parlamentului. Raspunderea politica a fiecarui membru al Guvernului este solidara cu a tuturor celorlalti. De aceea, in doctrina s-a aratat ca in sistemul nostru constitutional este reglementata raspunderea politica solidara a tuturor membrilor Guvernului pentru activitatea si actele acestuia. Abaterile grave inregistrate in oricare domeniu al executivului, neregulile constatate in fiecare minister pot atrage in final demiterea Guvernului. Orice fapta, orice culpa a unui ministru atrage raspunderea Guvernului in intregul sau, si nu raspunderea exclusiva a aceluia care a comis-o.
Increderea Parlamentului fiind acordata intregii echipe guvernamentale, mandatul de incredere ce rezulta din investitura este pentru Guvern in intregul sau, astfel incat retragerea acestei increderi si, in mod corespunzator, incetarea mandatului primit nu pot privi decat pe cel caruia i-a fost acordata, adica Guvernului ca autoritate publica autonoma. Asa cum prevede si Legea nr.115/1999 referitoare la responsabilitatea ministeriala, pe langa raspunderea politica, membrii Guvernului poarta si o raspundere juridica; astfel, acestia pot sa raspunda si civil, contraventional, disciplinar sau penal, dupa caz, potrivit dreptului comun din aceste materii. 
Raspunderea membrilor Guvernului
In Constitutia tarii noastre, ca si in constitutiile altor state, este reglementata atat raspunderea Guvernului, ca subiect distinct de drept, cat si raspunderea membrilor Guvernului, priviti in mod individual.


Fisiere in arhiva (1):

  • Responsabilitatea Ministeriala.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!