Reprezentarea Societatilor de Persoane

Extras din referat Cum descarc?

1.Notiuni generale
In viata de toate zilele sunt frecvente cazurile cind subiectul unui raport juridic nu poate fi prezent la incheierea sau la executarea actului juridic. In aceste cazuri apare necesitatea ca in locul ei sa participe o alta persoana, care sa-i reprezinte interesele asa cum doreste aceasta.
Potrivit art. 61, alin. (1) Cod civil " Persoana juridica isi exercita, de la data constituirii, drepturile si isi executa obligatiile prin administrator". Totodata, din prevederile art.61 alin.(3) C.civ. rezulta ca raporturile dintre persoana juridica si cei care alcatuiesc organele sale executive sint supuse prin analogie regulilor mandatului daca legea sau actul de constituire nu prevede altfel. Astfel, actele juridice incheiate de administrator, in limitele imputernicirilor ce i-au fost conferite, sint actele persoanei juridice insasi. 
In doctrina juridica autorii mentioneaza ca actul de constituire a societatii trebuie sa contina clauze referitoare la administrarea societatii.Astfel, asociatii trebuie sa stabileasca principalele aspecte referitoare la administrarea si reprezentarea societatii comerciale, nominalizandu-i pe cei care au atributii in acest sens. Daca nu s-a stabilit modul de exercitare a mandatului de catre administratori, se admite ca fiecare din ei sa poata lucra individual. 
Potrivit art. 108 alin (1) lit. h) al Codului civil, in actul de constituire al societatii comerciale trebuie sa se indice modul de reprezentare. 
Administratorii sunt desemnati prin actul constitutiv cu ocazia infiintarii societatii, iar in cursul existentei societatii sunt alesi de catre adunarea generala. Prin dispozitia alin.(4) al art.61 al Codului civil, se stabileste ca, daca in virtutea unor circumstante administratorul nu este desemnat, acesta poate fi desemnat de instanta de judecata. Astfel de circumstante pot fi egalitatea de voturi la adoptarea hotararii de desemnare. Cererea de desemnare a administratorului o poate inainta participantii (asociatii, membrii, actionarii etc.) sau creditorii acesteia .
Deci continutul mandatului administratorului nu este exclusiv contractual, reglementarea acestui continut fiind completata de dispozitiile legale referitoare la obligatiile imperativ stabilite in sarcina administratorului, precum si la limitele mandatului acestuia. 
Raporturile juridice dintre administrator si societate au deci, o dubla natura: contractuala si legala. Administratorul nu e un simplu mandatar, ci este si un purtator al vointei sociale, cel care exprima si executa vointa sociala.
Administratorul are dreptul sa incheie orice act de administratie, acte de dispozitie si orice operatiuni privind obiectul societatii, cu respectarea mandatului. Daca in actul de constituire nu sunt restrictii, pot fi aplicate si regulile din materia reprezentarii, unde administratorul apare ca un prepus care are obligatia de a face comert pentru reprezentant. 
Daca administratorul care contracteaza in numele societatii isi depaseste atributiile stabilite prin actul de reprezentare si operatiunea nu a fost incheiata pentru societate, administratorul isi asuma raspunderea personala, iar societatea nu raspunde.
Una din obligatiile administratorului este de a executa personal atributiile asumate prin contract, intrucit mandatul este un contract intuitu personae. Administratorul care fara drept isi substituie o alta persoana, raspunde solidar cu aceasta, pentru eventualele pagube aduse societatii. Administratorii desemnati pot manifesta initiativa oricaror operatiuni comerciale care se circumscriu celor efectuate in mod obisnuit de societate, fara sa aiba nevoie in acest sens de acordul prealabil al celorlalti asociati. Este insa posibil ca, in exercitarea atributiilor sale, un administrator sa aiba initiativa unei operatiuni ce depaseste limitele determinate de domeniul curent de activitate al societatii, dar care, in acelasi timp, nu excede limitele stabilite prin actul constitutiv privind obiectul de activitate. Potrivit art.124 alin.2 din cod, pentru savarsirea de acte ce depasesc aceste limite este necesar acordul tuturor asociatilor. 
Indiferent de forma juridica, societatea comerciala este administrata de unul sau mai multi administratori. Vizavi de natura juridica a raporturilor dintre administrator si societatea administrata, in doctrina juridica au fost elaborate mai multe conceptii. 
Conceptia clasica se bazeaza pe ,,teoria mandatului", potrivit careia, raporturile dintre administrator si societate sint bazate pe contractul de mandat de drept comun.
Potrivit conceptiei organiciste, se considera ca ideea de mandat este absorbita de ideea mai larga a reprezentarii, iar in consecinta, raportul dintre administrator si societate nu mai este un mandat pur si simplu, ci un mandat cu continut legal.


Fisiere in arhiva (1):

  • Reprezentarea Societatilor de Persoane.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Andreiu Petre Florescu; Theodor Mrejeru; Gabriel Balasa./Drept societar.-Bucuresti.Ed.Lumina Lex, 2003
2. Codul civil al RM nr. 1106 din 06.06.2002, Publicat: 26.06.2002 in Monitorul oficial nr. 82-86
3. Comentariul Codului civil al Republicii Moldova, CSPJ, Ed. Arc, Coordonatori: M. Buruiana, O. Efrim, N. Esanu
4. Carpenaru, Stanciu.Drept comercial roman./ Carpenaru Stanciu. -Bucuresti 2001
5. Emanoil, Mununteanu. Regimul juridic al administratorilor societatilor comerciale. Ed.C.H.Beck
6. Medeanu Tiberiu Constantin, Drept comercial,Ed.C.H.Beck
7. Mitu, Gheorghe. Aspecte teoretice si practice privind reprezentarea societatilor comerciale. Gheorghe Mitu, "Revista Nationala de Drept", 2008, nr.10, pag.59 
8. Raul Petrescu.Constituirea, functionarea si modificarea societatii comerciale.Ed.Oscar Print
9. Romul Petru Vonica.Dreptul societatilor comerciale.Ed. a II-a revazuta si completata.-Ed.Lumina Lex 2000
10. Rosca, Nicolae; Baies, Sergiu. Dreptul afacerilor./ Rosca Nicolae; Baies Sergiu; Univ. de Stat din Moldova, Fac. de Drept, Catedra Dreptul antreprenoriatului.- Ed. a 3.-a- Ch.:S.n., 2011,(I.S.F.E.-P ,,Tipogr. Centrala"), p.304


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!