Reprezentarea și procura

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1.Reprezentarea
a. Notiunea si importanta reprezentarii
b.Subiectele raportului juridic de reprezentare.
c. Interdictia de a se incheia acte juridice prin reprezentare
d.Scopul reprezentarii
e.Tipurile raporturilor juridice
f. Imputernicirea (puterea de a reprezenta, mandatul
g. Durata imputernicirilor
2.Procura
a.Notiunea de procura
b.Forma si felurile procurii
c.Temeiul procuri
d.Incetarea valabilitatii procuri
3.Reprezentarea fara imputerniciri si cu depasirea imputernicirilor
a.Reprezentarea fara imputerniciri
b.Reprezentarea cu depasirea imputernicirilor
c.Raspunderea reprezentantului care a actionat fara imputerniciri
Incheiere
Bibliografie

Extras din referat:

Reprezentarea este procedeu de tehnica-juridica prin care o persoana, numita reprezentant incheie acte juridice cu tertii in numele si in contul unei alte persoane, numita reprezentat, avand drept consecinta producerea directa in persoana reprezentatului a efectului actelor juridice.

De regula, actele juridice se incheie personal de catre participantul la raportul juridic care si beneficiaza de efectele lor. Ori de cite ori intra intr-un raport juridic, partea semnatara trebuie sa fie prezenta in locul unde are loc semnarea sau executarea actului juridic. In viata cotidiana sunt frecvente cazurile cind subiectul raportului juridic nu poate fi prezent la incheierea sau la executarea actului juridic. In astfel de conditii apare necesitatea inlocuirii lui cu o alta persoana. Viata juridica ar deveni extrem de complicata daca actele juridice nu ar fi realizate prin intermediul unor persoane. Ar fi dezavantajati in special minorii si incapabilii care nu ar putea incheia acte juridice valabile.

Institutia reprezentarii este foarte veche si extrem de necesara pentru parinti, tutori, curatori, intreprinzatori, persoane juridice si multe alte persoane. Persoanele fizice recurg frecvent la reprezentare, incheind diferite contracte, permitind altor persoane sa incaseze salariul, onorariul sa primeasca sau transmita diferite documente sau bunuri materiale, de institutia reprezentarii se face uz la reprezentarea intereselor in insi de judecata sau arbitraj.

Elementele definitorii ale reprezentarii, care de fapt confera acestei institutii individualitate, sunt sintagmele ,,in numele" si ,,pe seama". Atunci cand se mentioneaza ca reprezentantul opereaza in numele reprezentatului inseamna ca primul actioneaza numai fizic, insa exprima vointa celui de-al doilea si il angajeaza intr-un raport juridic fara ca acesta sa fie prezent. Altfel spus, reprezentantul este si ramane purtatorul de nume si de vointa proprie, insa prin cumul,devine si purtator de nume si de vointa ale altei persoane si numai vointa acesteia din urma o exteriorizeaza la incheierea contractului. Dupa cum afirma Paul Vasilescu, o ,,conventie de reprezentare are drept consecinta - in plan strict intelectual - ,,diviziunea" juridica a personalitatii reprezentatului - concretizata in ubicuitatea sa, cat si un ,,cumul" juridic de personalitate in persoana reprezentantului - cumul limitat la dimensiunea vointei juridice si exprimat de cauza conventiei de reprezentare ". Semnificatia expresiei ,,pe seama" sugereaza ideea ca reprezentatul este cel care suporta consecintele pozitive si negative ale actului juridic, in sensul ca plateste pretul si dobindeste bunul sau, invers, primeste pretul si are obligatia de a preda bunul. Aceasta sintagma sugereaza legatura dintre reprezentant si patrimoniul reprezentatului.

Institutia reprezentarii, ca mod de exercitare a drepturilor si de onorare a obligatiilor, are la origini motive de drept si de fapt. Motive de drept pot fi urmatoarele:

- lipsa capacitatii de exercitiu (Codul civil art.22 alin.l pentru minorii cu varsta de pana la 7 ani);

- capacitatea de exercitiu restrinsa a minorului (art.22 alin.(2) pentru minorii cu varsta de la 7 la 14 ani si art.21 pentru minorii cu varsta de la 14 la 18 ani);

- declararea persoanei incapabile prin hotararea judecatii (art.24);

- limitarea capacitatii de exercitiu (art.25);

Motivele de fapt pot fi urmatoarele:

- boala; - lipsa persoanei de la domiciliu; - nedorinta titularului de drept sau a persoanei obligate de a exercita dreptul sau de a-si onora obligatia; - lipsa cunostintelor de care persoana da dovada intr-un anumit domeniu; - organul persoanei juridice nu este in stare sa faca fata tuturor raporturilor juridice in care se afla; - alte cauze;

b.Subiectele raportului juridic de reprezentare.

In calitate de subiecte ale reprezentarii apar trei parti: reprezentatul; reprezentantul; terta persoana. Poate avea calitate de reprezentat orice persoana (fizica sau juridica) care manifesta dorinta de a incredinta unei alte persoane savarsirea in numele sau a unor anumite acte juridice precum si persoana care, in virtutea unor circumstante, are necesitatea de a fi reprezentata.

Bibliografie:

1.Codul Civil al Republicii Moldova

2.Vasilescu, P. Relativitatea actului juridic civil, repere pentru o noua teorie generala a actului de drept privat. Bucuresti, 2003.

3.Vonica, Romul Petru. Drept civil. Partea generala. Bucuresti, 2001.

4. Dumitru Lupulescu. Drept civil. Introducere in dreptul civil. Bucuresti, 1998.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Reprezentarea si procura.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
15 pagini
Imagini extrase:
15 imagini
Nr cuvinte:
6 475 cuvinte
Nr caractere:
35 060 caractere
Marime:
35.02KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Drept
Tag-uri:
procura, reprezentare
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Sus!