Represiunea Terorismului prin Mijloace Penale

Cuprins referat Cum descarc?

1. REPRESIUNEA TERORISMULUI PRIN MIJLOACE PENALE 2
1.1.NECESITATEA DEFINIRII SI INCRIMINARII ACTELOR DE TERORISM 4
1.2. CONVENTII INTERNATIONALE PRIVIND COMBATEREA TERORISMULUI 6
1.2.1. Instrumentele juridice universale constand in conventii, privind prevenirea si combaterea terorismului international 6
1.3 CONVENTIA PENTRU PREVENIREA SI REPRIMAREA TERORISMULUI DIN 1937 8
1.4 CONVENTIA CU PRIVIRE LA INFRACTIUNI SI ANUMITE ACTE SAVARSITE LA BORDUL AERONAVELOR 8
1.5 CONVENTIA PENTRU REPRIMAREA CAPTURARII ILICITE DE AERONAVE 9
1.6 CONVENTIA CU PRIVIRE LA PREVENIREA SI REPRIMAREA INFRACTIUNILOR CONTRA PERSOANELOR CARE SE BUCURA DE O PROTECTIE INTERNATIONALA, INCLUSIV AGENTII DIPLOMATICI 10


Extras din referat Cum descarc?

1.1.Necesitatea definirii si incriminarii actelor de terorism
Terorismul international este o activitate extralegala, ceea ce face ca aportul expertilor in probleme juridice sa nu aiba decat un efect limitat.
Legislatia este invocata pentru reglementarea atitudinii internationale si pentru asigurarea unui sistem prin care terorismul sa fie adus in fata justitiei.
Din pacate se poate afirma ca pana in prezent ca nu s-au inregistrat rezultate deosebite in domeniul combaterii terorismului international.
Unii teroristi sunt ucisi sau capturati chiar in timp ce comit actele respective, dar putini din cei ce reusesc sa scape sunt ulterior depistati si arestati (Mc Veigh implicat in atacul cladirii Murrah din Oklahoma City -Carlos, Igal Amir, asasinul lui Itzak Rabin) si uneori chiar linsati Qehya {Ayash - ,,Inginerul"). Un terorist condamnat va fi, dupa toate probabilitatile eliberat mult mai devreme decat prevede sentinta, fiind adesea schimbat pentru ostaticii capturati intr-un act terorist anterior.
Comunitatea internationala condamna actele de terorism din motivatii meschine pentru atingerea unor interese personale, in schimb, unele acte de terorism politic sunt considerate laudabile, deoarece au fost comise pentru apararea drepturilor recunoscute de Organizatia Natiunilor Unite.
Legitimitatea violentei politice este o notiune care si-a facut loc adanc in aplicarea dreptului international.
Dreptul international reglementeaza utilizarea fortei de catre o tara pe teritoriul altor tari, daca prin aceasta se urmareste capturarea sau atacarea teroristilor (capturarea teroristului de talie internationala Iiich Ramirez Sanchez, alias Carlos ,,Sacalul" de catre autoritatile franceze pe teritoriu! Sudanului) sau salvarea ostaticilor (eliberarea ostaticilor de catre grupul german de interventie antiterorista, GSG-9 din avionul companiei ,,Lufthansa" deturnat la Mogadiscio).
In general, un stat nu poate patrunde pe teritoriul altui stat fara consimtamantui acestuia. Este interzisa utilizarea fortei impotriva suveranitatii si independentei teritoriale a unui stat, cu exceptia cazurilor de autoaparare.
In masura in care reprezinta incalcari grave ale conventiilor internationale, actele teroriste devin crime universale pe baza legislatiei acceptate de toate partile.
Primul stat care a introdus masuri de combatere a terorismului a fost Belgia, in anul 1856 Belgia a prevazut in dreptul penal ,,clauza atentatului", prin care asasinatele politice au fost considerate extradabile.
in 1927 !a Varsovia, a avut loc prima conferinta internationala de unificare a dreptului penal, in cadrul careia, fara a fi fost utilizat termenul de ,,terorism", s-a incercat o definire a fenomenului. Rezolutia conferintei propunea sanctionarea universala a unor crime ca: pirateria, falsificarea de moneda, comertul cu sclavi si utilizarea internationala a unor mijloace capabile sa creeze un pericol comun.
Notiunea de ,,terorism" a fost folosita pentru prima data la cea de a doua conferinta de unificare a dreptului penal de la Bruxelles din 1930. Propunerea de definire a terorismului facuta cu aceasta ocazie prevedea: ,,Folosirea deliberata a unor mijloace capabile sa produca un pericol comun reprezinta acte de terorism, ce constau in crime impotriva vietii, libertatii si integritatii fizice a unor persoane sau care sunt indreptate contra proprietatii private sau de stat in scopul realizarii unor scopuri politice sau sociale", in acest concept ,,motivul" era retinut ca factor determinant pentru stabilirea naturii teroriste a actului.
La Conferinta de la Paris din 1931 a fost adaugat si ,,scopul", ca element ai definitiei, mentionandu-se propagarea unor doctrine sociale si politice prin utilizarea violentei, conspiratiei sau activitatile subversive, in cadrul Conferintei de la Paris, crima de terorism a fost definita astfel: ,,Oricine, in scopul terorizarii populatiei, foloseste impotriva persoanelor si proprietatilor bombe, mine, incendii sau mijloace explozive, arme de foc sau alte mijloace sau cine intrerupe sau incearca sa intrerupa un serviciu public sau de utilitate publica va fi pedepsit". Plenara Conferintei nu a retinut insa aceasta propunere, astfel ca problema definirii terorismului a fost transferata Conferintei de la Madrid din 1934, unde s-a propus includerea in notiunea de terorism si a altor acte ca: provocarea de catastrofe, distrugerea lucrarilor de arta, participarea la masacre si alte atrocitati colective comise impotriva unei populatii lipsite de aparare. Definitia finala adoptata de Conferinta accentua aspectele sociaie ale terorismului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Represiunea Terorismului prin Mijloace Penale.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!