Repere in Constructia Europeana

Extras din referat Cum descarc?

Premisele aparitiei Uniunii Europene
Din cele mai vechi timpuri societatile din spatiul geografic european au evoluat nu doar in sensul constituirii si consolidarii statelor, ci si in vederea stabilirii unor relatii de solidaritate, colaborare si cooperare intre acestea, ideea de unitate a Europei este considerata ca fiind foarte veche. 
Un prim exemplu de organizare politica apare in lumea vechii Elade, unde statele-cetati grecesti au format o uniune cu caracter militar pentru a-si uni fortele in fata pericolului extern. 
Un alt exemplu de organizare politica isi are originea in perioada Antichitatii, cand cuceririle romane au fost considerate ca manifestari ale unei astfel de tendinte . 
De asemenea, in acest sens, putem aminti si incercarile nereusite ale lui Carol cel Mare de refacere a granitelor fostului imperiu al cezarilor. Aceasta va fi prima incercare de construire politica a Europei - prin cucerire sub semnul crucii, incercare incompleta si lipsita de stabilitate .
Astfel de tentative unificatoare prin tendinte de largire prin cuceriri continentale au mai inregistrat in istorie Otto I cel Mare , Henric al III-lea , Carol Quintul care urmarea crearea unei ,,Europe crestine", dar si Napoleon care prin crearea imperiului sau urmarea sa faca ,,din toate popoarele Europei un singur popor".
Pe toata perioada Evului Mediu si pana in secolul XX remarcam constituirea mai multor aliante, fondate din nefericire pe interese contradictorii si bazate pe un echilibru precar, caracterizate prin modificarea lor in functie de circumstantele politice .
Constiinta europeana va fi exprimata de o serie de personalitati care prin promovarea a diferite proiecte vor anticipa tentative de unificare a Europei. In acest sens Dante Alighieri in lucrarea sa ,,De monarhia" preconiza o solutie de tip federalist pentru pacea Europei, Pierre Dubois propunea in ,,De recuperatione Terrae Sanctae" organizarea unei federatii europene cu un organism central, Hugo Grotius arata in ,,De jure belli ac pacis" necesitatea infiintarii unor adunari care sa judece litigiile care vor aparea intre state, William Penn in ,,Eseu asupra pacii prezente si viitoare a Europei" preconiza instituirea unei diete europene, Irenee de Castel in ,,Proiectul pentru a face pacea permanenta in Europa" scria ca pentru evitarea razboaielor, asigurarea pacii si dezvoltarea comertului toti suveranii ar trebui sa incheie o alianta perpetua si sa se supuna unui ,,senat european", J.J. Rouseau vedea crearea unei republici europene daca monarhii isi vor abandona natura lor lacoma, filosoful Immanuel Kant propunea in ,,Proiectul filozofic al pacii permanente" o federatie a statelor libere organizata in baza unei constitutii, contele de Saint-Simon a sustinut utilitatea instituirii unui ,,parlament european" .
Astfel putem vorbi despre o continuitate istorica prin contributiile teoretice ale acestora in ceea ce priveste constructia viitoarei Uniuni Europene, deoarece chiar daca aceste proiecte reprezentau vagi aspiratii teoretice ele marcheaza preocupari timpurii spre acelasi tel. 
Multe minti luminate ale inceputului de secol XX erau de parere ca ,,Europa va prospera doar daca europenii vor actiona unit" . O serie de personalitati proeminente ale Europei si ale lumii, precum Victor Hugo , Gissepe Garibaldi , Albert Camus etc. au promovat ,,proiectul constituirii unei Uniuni Europene" . 
Primele manifestari publice in favoarea unitatii europene din secolul XX dateaza chiar de la inceputul secolului. In acest sens in 1900 s-a desfasurat Congresul de Stiinte Politice de la Paris care a propus proiectul intitulat ,,State Unite Europene" . 
In 1926 popoarele Europei terifiate de experienta primului razboi mondial s-au intrunit la Congresul de la Viena pentru a examina viitorul continentului. Acest Congres si-a propus lansarea unui Mesaj care a luat forma ,,Manifestului Pan-European". Aristide Briand, in calitate de presedinte al miscarii ,,Uniunea Pan-Europeana" si ministru de externe al Frantei, a solicitat crearea unei Uniuni Federale Europene, din necesitatea de a stabili intre statele europene ,,un fel de legatura federala", un ,,oarecare federalism continental". 
Acest proiect francez nu a ramas fara ecou, in sensul ca multe idei au fost preluate mai tarziu in proiectele postbelice de Uniune Europeana . Initial, constructia europeana a imbracat forma organizatiilor de cooperare, specifica sfarsitului anilor 1940 , in conditiile in care experienta istorica a demonstrat ca ,,unitatea Europei este optiunea cea mai inteleapta pentru popoarele care o alcatuiesc . 
Constructia europeana in perioada 1945-2007
Comunitatea Europeana de astazi este rezultatul eforturilor depuse, incepand cu anul 1946, cand Winston Churchill, primul-ministru al Marii Britanii, lansa in discursul sau de la Universitatea din Zurich ideea constituirii Statelor Unite ale Europei. Concretizarea acestei idei se va produce la 9 mai 1949 cand va fi creat Consiliul Europei cu cei zece membri fondatori ai sai (Belgia, Danemarca, Franta, Irlanda, Italia, Luxemburg, Marea Britanie, Olanda, Norvegia si Suedia) si a carui prima mare realizare va fi adoptarea si deschiderea spre semnare, la 4 noiembrie 1950, la Roma, a Conventiei Europene a drepturilor omului .
Procesul constructiei europene, in actuala forma, a inceput dupa cel de-al doilea razboi mondial. Acesta a fost initiat de Statele Unite ale Americii prin Planul Marshall , prelungirea institutionala a acestuia - O.E.C.E. si prin N.A.T.O.; urmarindu-se crearea unei Europe ,,atlantice" , nu ,,europene". Reactiile insa nu s-au lasat asteptate, astfel ca treptat s-a trecut la constructia unei Europe ,,europene" .


Fisiere in arhiva (1):

  • Repere in Constructia Europeana.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!