Renuntarea la aplicarea pedepsei

Extras din referat Cum descarc?

Renuntarea la aplicarea pedepsei, institutie juridica nou-introdusa in legislatia penala din Romania, este o masura pe care o poate dispune instanta, in anumite conditii, atunci cand are convingerea ca infractorul se poate indrepta prin aplicarea unui avertisment, constand in renuntarea la stabilirea si aplicarea pedepsei inchisorii sau amenzii cu privire la inculpatul persoana fizica majora care a comis o infractiune, pentru indreptarea caruia, tinand seama de infractiunea savarsita, de persoana infractorului si de conduita avuta de acesta inainte si dupa comitere, nu este oportuna aplicarea unei pedepse.
Nu se poate dispune renuntarea la aplicarea pedepsei fata de inculpatul persoana juridica sau fata de inculpatii minori. 
Renuntarea la aplicarea pedepsei reprezinta obiectivarea principiului oportunitatii in faza de judecata, cand instanta are posibilitatea de a aprecia ca nu se impune sanctionarea unei persoane care a comis o infractiune de o gravitate redusa . Instanta va constata ca fapta este infractiune si ca nu este oportuna aplicarea unei pedepse. 
Reglementarea acestei institutii este necesara fata de noua definitie a infractiunii (fapta tipica, antijuridica sau imputabila), in care nu se regaseste ca trasatura esentiala dinstincta pericolul social si, pe cale de consecinta, nu mai exista posibilitatea instantei de a dispune achitarea inculpatului pentru lipsa pericolului social concret al unei fapte prevazute de legea penala .
Conditiile prevazute de lege pentru a se putea renunta la aplicarea pedepsei se impart in doua categorii, unele care se refera la infractiunea savarsita si altele care se refera la persoana infractorului. In ceea ce priveste infractiunea aceasta trebuie sa prezinte gravitate redusa, care este apreciata in functie de anumite criterii prevazute expres de lege, ce sunt similare criteriilor generale de individualizare a pedepselor prevazute de art.74 lit.a)-d) NCP. 
In ceea ce priveste persoana infractorului, trebuie ca instanta sa aprecieze ca aplicarea unei pedepse ar fi inoportuna in raport de anumite criterii care, in linii mari, sunt asemanatoare cu criteriile generale de individualizare a pedepsei prevazute de art. 74 lit.e)-g) NCP .
Alegerea acestei modalitati de individualizare judiciara a pedepsei nu presuspune dispunerea de catre instanta a unei solutii de condamnare. Se poate dispune motivat de instanta de judecata prin hotarare (sentinta in prima instanta sau decizie in apel), daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii(obiective si subiective) strict si limitativ prevazute de art.80 NCP, cu privire la infractiune si la persoana infractorului. 
1. Conditii cu privire la infractiunea savarsita (conditii obiective): 
a) Pedeapsa prevazuta de lege pentru infractiunea savarsita sa fie amenda ori inchisoare de 5 ani sau mai mica.
Amenda poate fi prevazuta de lege ca pedeapsa unica sau alternativ cu inchisoarea de cel mult 5 ani (exemplu - infractiunile de loviri sau alte violente, prevazuta de art. 193 alin. (1) NCP, incaierarea, prevazuta de art 198, alin. (1) NCP, intreruperea cursului sarcinii, prevazuta de art. 201 alin. (1) NCP, amenintarea, hartuirea, exploatarea cersetoriei, prevazuta de art. 214 alin.(1) NCP, folosirea unui minor in scop de cersetorie, violarea de domicilui, violarea sediului profesional, violarea vietii private, furtul etc.) .


Fisiere in arhiva (1):

  • Renuntarea la aplicarea pedepsei.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!