Relatiile UE-NATO

Cuprins referat Cum descarc?

PLANUL REFERATULUI
INTRODUCERE
COLABORARE SI COMPETITIE
NOUL CONCEPT STRATEGIC
MAI PERSISTA DILEMA EST - VEST?
CONCLUZII
BIBLIOGRAFIE


Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Summit-ul N. A. T. O. de la Praga si reuniunile U. E. ce au urmat acestui moment de cotitura din viata organizatiei euro-atlantice, ca si evenimentele de la Madrid, din Kosovo si Orientul Mijlociu, au conferit o noua dinamica institutiilor de securitate continentala si relatiilor dintre ele. Recentrarea atentiei pe securitatea Europei, dupa 11 martie 2004, uneste azi si mai mult eforturile N. A. T. O. si U. E. pentru o actiune comuna preventiva si un demers multilateral si profesionalizat contra pericolelor terorismului si armelor de nimicire in masa, care sa lase in urma orice reactie tardiva si inconsistenta.
Noile frontiere suprapuse ale N. A. T . O. si U. E. de dupa 1 mai 2004 cer o actiune unita de securizare, pentru blocarea atacurilor teroriste, patrunderii si traficarii in spatiul unic de securitate a armamentelor, munitiilor, drogurilor, crimei organizate, construirea unui raspuns politic si strategic eficace la amenintarile tot mai ample din mediul continental si global.
Consensul si determinarea trebuie sa prevaleze in fata riscurilor asimetrice la adresa Europei si a lumii, sa duca la o sporire a complementaritatii actiunilor organizatiilor europeana si euro-atlantica, pe toate planurile: politic, diplomatic, economic, militar, tehnologic. Se pare ca acest lucru a fost inteles de ambele parti, intrucat imbunatatirea capacitatilor militare pentru misiuni indreptate contra noilor pericole continua, iar mijloacele adecvate proiectarii fortei la mari distante sunt in curs de realizare. Constructia capacitatilor prioritare, a F. R. R. E., va permite U. E. sa desfasoare misiuni Petersberg, iar N. A. T. O. sa intervina mai activ pe teatre extraeuropene, in virtutea conceptiei strategice din capitala ceha.
Este de mentionat, de asemenea, pentru dinamica relatiilor dintre cele doua organizatii in problemele securitatii comune, semnificatia aparte a programului european de prevenire a conflictelor si a evaluarii facute asupra conflictelor potentiale, a reglarii procedurilor de gestionare a crizelor, dar si a demersurilor de gestionare civila a crizelor (prin concertarea actiunilor politiei, functionarea optima a statului de drept, intarirea administratiei si protectiei civile), de dezvoltare a mijloacelor de informatii si comunicatii, care sa amplifice capacitatea de interventie militara.
Extinderea ampla din acest an a U. E. are un impact major pe planul securitatii si implicarii comune pe diverse spatii. Includerea Maltei si a Ciprului in U. E. creeaza o punte pentru batranul continent catre tarile Maghreb-ului si Libia, dar, in acelasi timp, si diminueaza pericolele Orientului Mijlociu si Africii.
Nevoia introducerii unei clauze de solidaritate intre cei 25, pentru a face apel la Uniune in cazul atacurilor teroriste, reiterata mai ales dupa atentatele de la Madrid, si crearea unei agentii europene de armament sunt numai doua din aspectele ce indica noi cautari pentru o aparare colectiva continentala, inca incompleta la capitolul legislatiei europene. Viitoarea constitutie va pune fundamentul unei abordari coerente, unite a problematicii securitatii si apararii comune.
Restructurarea perimetrului securitar al Europei se va infaptui in viitor prin debarasarea completa a celor doi de orgolii si ambiguitati, sporirea numarului de state cu dubla apartenenta si corijarea de comun acord a deficitului de securitate, cu contributia N. A. T. O. si U. E. deopotriva, ca o complementaritate necesara, care nu risipeste forte si nici nu le lasa sa se dubleze actional, ci le subordoneaza unui proces de cooperare benefica pentru politica externa de securitate comuna.
Aceasta cooperare va fi mai eficace, datorita calitatii innoite a fortei, flexibilitatii si mobilitatii acesteia, managementului superior si exigentelor mari de strategie politica, tehnica, militara. Ea pleaca deja de la realitatea reuniunilor comune de dupa 2001, a unor acorduri concrete intre cele doua organizatii, ulterioare aranjamentelor ,,Berlin Plus", ce permit U. E. sa aiba acces la capacitatile si mijloacele colective ale N. A. T. O. pentru operatii de gestionare a crizelor conduse de U. E., a actiunii concrete a fortei U. E. in cadrul K. F. O. R. din Kosovo. De aici incolo, parteneriatul strategic U. E. - N. A. T. O. pentru gestionarea crizelor si prevenirea conflictelor se va dezvolta continuu, intr-o dinamica noua, mult mai vie si mai productiva, ce va marca insasi dinamica interna a institutiilor continentale de securitate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Relatiile UE-NATO.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!