Relatii Personal-Nepatrimoniale in Casatorie

Cuprins referat Cum descarc?

1.Generalitati. 2
2.Numele sotilor 3
2.1.Schimbarea numelui pe cale administrativa 4
2.2.Efectele divortului cu privire la nume 5
3.Obligatia de fidelitate 6
4.Obligatia de sprijin moral reciproc. 6
5.Obligatia de a locui impreuna (obligatia de coabitare) 7
6.Indatoriri conjugale 8
7.Mentinerea libertatii individuale a sotilor 8
8.Neintelegerile sotilor cu privire la raporturile personale dintre ei 9
9. Efectele casatoriei cu privire la capacitatea de exercitiu 10
10.Speta. 10
Bibliografie 11


Extras din referat Cum descarc?

1.Generalitati.
Casatoria produce doua categorii de efecte si anume : efecte de natura nepatrimoniala, angajand persoana si capacitatea de exercitiu a acesteia si efecte de natura patrimoniala.
Domeniul raporturilor personale dintre soti este greu de definit si sanctionarea lor este dificila.
In trecut ,o cortina de tacere a acoperit relatiile personale, considerandu-se ca acestea sunt reglementate, mai degraba de norme morale sau religioase decat de norme juridice.
Dreptul European califica efectele personale ale casatoriei ca fiind de ordine publica si,in consecinta,nu pot face obiectul unei conventii intre soti.
Dreptul American are o conceptie mai flexibila cu privire la posibilitatea reglementarii contractuale a relatiilor personale dintre soti; valabilitatea unor asemenea clauze nu este respinsa de principiu. Bineinteles ca aceste dispozitii conventionale au un caracter special, ce rezulta din specificul lor nepatrimonial (de exemplu,nu pot fi executate silit) si nu pot incala ordinea publica (admitand de exemplu adulterul) dar ,de dispozitiile lor se tine seama la analiza motivelor de divort.
Aparent , efectele personale ale casatoriei nu mai prezinta interes juridic prin disparitia sau reducerea importantei unor institutii care au facut,in mod traditional,obiect de preocupare a practicii si doctrinei in aceasta materie (puterea maritala,incapacitatea femeii maritate,domiciliul legal al femeii maritate,efectele casatoriei c privire la cetatenie sau nume etc.), precum si prin consacrarea, in cele mai multe dintre legislatiile moderne, a principiului egalitatii dintre barbat si femeie.
Practic, principala consecinta a incalcarii obligatiilor personale dintre soti ,pe planul dreptului familiei, consta in aceea ca neindeplinirea lor culpabila constituie motiv de divort.
Relatiile personale dintre soti cuprind un domeniu foarte larg, insa, doar o parte dintre aceste relatii sunt reglementate de normele dreptului familiei, dobandind astfel caracter juridic.
Pentru mare parte din relatiile personal nepatrimoniale ce se stabilesc intre soti legiuitorul a creat doar cadrul unei minime organizari juridice, lasand sotilor libertatea reglarii lor. 
Relatiile personal nepatrimoniale sunt reglementate de urmatoarele principii:
- ,,barbatul si femeia au drepturi si obligatii egale in casatorie" (art. 25 C.fam.),
- ,,sotii hotarasc de comun acord in tot ceea ce priveste casatoria" (art. 26 C.fam.); ori
de cate ori legea nu prevede o anumita conduita obligatorie, sotii vor hotari intre ei insisi, de comun acord, alegand solutia cea mai potrivita intereselor lor. Eventualele dezacorduri, neintelegeri dintre soti nu pot fi inlaturate decat prin vointa si efortul lor conjugat, pentru a nu degenera si duce la divort in conditiile art. 38 C.fam.
Relatiile personale dintre soti se refera la obligatia de a locui impreuna, numele sotilor, obligatia de fidelitate, obligatia de sprijin moral si cetatenia sotilor, unele dintre ele fiind reglementate in Cap.II, Sect.I, Titlul I, C.fam. (art.25-29).
2.Numele sotilor
La incheierea casatoriei, prevede art.27 alin.(1) C.fam.,viitorii soti vor declara ofterului de stare civila numele pe care inteleg sa-l poarte in timpul casatoriei. Aceasta dispozitie legala ofera trei posibilitati:
a)sotii sa-si pastreze fiecare,numele avut inainte de incheierea casatoriei;
b)sa-si aleaga e comun accord,un nume comnu al unuia sau altuia dintre ei;situatie in care se va schimba numele unuia dintre soti;
c)sa-si aleaga ca nume comun numele lor reunite,situatie in care se va schimba numele ambilor soti.
Legiuitorul facand o enumerare limitativa a posibilitatilor de alegere a numelui la incheierea casatoriei,inseamna ca sotii potrivit dreptului pozitiv roman nu vor putea crea alte situatii relativ la numele ce-l vor purta.
Daca viitorii soti nu s-au pronuntat in nici un fel pana in momentul incheierii casatoriei cu privire la numele ce-l vor purta in viitor,se prezuma ca fiecare ramane cu numele avut pana atunci. 
Odata cu numele comun declarat (potrivit cu art.28 alin 1 Si 2 C.fam.) sotii sunt obligati sa-l poarte tot timpul casatoriei,schimbarea acestuia neputandu-se face de cat cu consimtamantul celuilalt sot.In cazul in care fiecare dintr soti si-a pastrat numele avut inaintea casatoriei,schimbarea lui pe cale administrativa se poate face fara consimtamantul celuilalt sot (art.9 alin.1 din O.G. nr. 41/2003).


Fisiere in arhiva (1):

  • Relatii Personal-Nepatrimoniale in Casatorie.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!