Reglementarea Timpului de Munca si de Odihna in Legislatia Republicii Moldova

Extras din referat Cum descarc?

Desfasurarea activitatii cu respectarea unui anumit program de munca reprezinta una din trasaturile specifice ale raportului juridic de munca .
Prin timp de munca se intelege timpul pe care salariatul, in conformitate cu regulamentul intern al unitatii, cu contractul individual si cu cel colectiv de munca, il foloseste pentru indeplinirea obligatiilor de munca. 
Reglementarile legale privind timpul de munca si timpul de odihna, tinind seama de finalitatea lor, au caracter imperativ. Intre timpul de munca si timpul de odihna exista o relatie evidenta de interdependenta; reglementarea legala a timpului de munca reprezinta si o garantie a realizarii dreptului la odihna . 
Contractul colectiv de munca permite negocierea problemelor timpului de munca, pornind de la imperativele legii, in favoarea salariatilor. In toate categoriile de unitati, elementele concrete ale organizarii timpului de lucru (tipul saptaminii de lucru, regimul de munca) sint cuprinse in regulamentele interne ale unitatilor, precum si in contractele colective si in cele individuale de munca. 
Din continutul art. 95-106 din Codul Muncii al Republicii Moldova (CM al RM) rezulta urmatoarele categorii ale timpului de munca: timpul de munca avind o durata normala; timpul de munca redus; timpul de munca partial; timpul de munca peste durata normala (munca suplimentara).
Pentru evidenta timpului de munca, utilizat de toate categoriile de salariati, obtinerea datelor privind timpul efectiv lucrat, calculul retributiei se intocmeste foaia colectiva de prezenta (formularul nr. MR-13), in care se fac inregistrari privind lipsurile de la lucru, lucrul in zilele incomplete, suplimentare in baza documentelor intocmite (certificatul de concediu medical, certificatul despre indeplinirea functiilor de stat si publice s.a.). 
Potrivit art. 95 alin. (2) din CM al RM, durata normala a timpului de munca al salariatilor din unitati nu poate depasi 40 de ore pe saptamina. In cadrul saptaminii, timpul de munca se repartizeaza, de regula, uniform si constituie 8 ore pe zi. Aceasta durata a timpului de munca se afla la baza tuturor prevederilor legale sau contractuale de calculare a drepturilor salariale.
In conformitate cu prevederile art. 2 din Conventia colectiva generala nr. 2 din 09.07.2004 , durata normala a timpului de munca include: pregatirea locului de munca pentru inceperea activitatii; indeplinirea obligatiilor de munca; refacerea capacitatii de munca in timpul programului de munca in legatura cu conditiile climaterice deosebite, eforturi fizice si alti factori, care se stabilesc in actele normative ale unitatii, in contractele colective sau individuale de munca; timpul stationarii in asteptarea dispozitiei despre inceputul activitatii; timpul aflarii la unitate in cazul deplasarii organizate la locul de munca.
Conventiile colective (nivel teritorial sau ramural) si contractele colective de munca pot prevedea si alte perioade de timp care se includ in durata normala a timpului de munca.
In conformitate cu art. 98 alin. (1) din CM al RM, repartizarea timpului de munca in cadrul saptaminii este, de regula, uniforma si constituie 8 ore pe zi, timp de 5 zile, cu doua zile de repaus, dar la unitatile unde, tinindu-se cont de specificul muncii, introducerea saptaminii de lucru de 5 zile este nerationala, se admite, ca exceptie, stabilirea saptaminii de lucru de 6 zile cu o zi de repaus.
Potrivit art. 98 din CM al RM, repartizarea timpului de munca se poate realiza si in cadrul unei saptamini de lucru comprimate din 4 zile sau 4 zile si jumatate, cu conditia ca durata saptaminala a timpului de munca sa nu depaseasca 40 de ore pe saptamina. Angajatorul care introduce saptamina de lucru comprimata are obligatia de a respecta dispozitiile speciale cu privire la durata timpului zilnic de munca al femeilor si tinerilor.
Reiesind din cele expuse mai sus, concluzionam ca timpul de munca poate fi repartizat pe parcursul unei saptamini de lucru, dupa cum urmeaza:
a) saptamina de lucru de 5 zile cu doua zile de repaus, durata zilei de munca fiind de 8 ore;
b) saptamina de lucru de 6 zile cu o zi de repaus, durata zilei de munca fiind de 7 ore in primele 5 zile si de 5 ore in ziua a sasea;
c) saptamina de lucru de 4 zile cu durata muncii de 10 ore pe zi si 3 zile de repaus;
d) saptamina de lucru de 4 zile si jumatate cu durata muncii de 9 ore in primele 4 zile si de 4 ore in ziua a cincea si 2 zile si jumatate de repaus.
Tipul saptaminii de lucru, timpul inceperii si incheierii lucrului, durata schimbului, intreruperile, alternarea zilelor lucratoare si nelucratoare se stabilesc prin regulamentul intern al unitatii si pot fi clauze ale contractului colectiv sau individual de munca.
Durata zilnica normala a timpului de munca constituie 8 ore, dar aceasta norma cunoaste si anumite exceptii: 
- pentru salariatii in virsta de pina la 16 ani, durata zilnica a timpului de munca nu poate depasi 5 ore;
- pentru salariatii in virsta de la 16 pina la 18 ani si salariatii care lucreaza in conditii de munca vatamatoare, durata zilnica a timpului de munca nu poate depasi 7 ore;
- pentru invalizi, durata zilnica a timpului de munca se stabileste conform certificatului medical, in limitele duratei zilnice normale a timpului de munca. 
Prevederile art. 100 alin. (5) din CM al RM stabilesc ca durata zilnica maxima a timpului de munca nu poate depasi 10 ore in limitele duratei normale a timpului de munca de 40 de ore pe saptamina. 
Cu titlu de exceptie, pentru anumite genuri de activitate, unitati sau profesii se poate stabili, prin conventie colectiva, o durata zilnica a timpului de munca de 12 ore, urmata de o perioada de repaus de, cel putin, 24 de ore. In acest sens, observam ca partenerii sociali au anexat, la Conventia colectiva generala nr. 2 din 09.07.2004, Lista profesiilor pentru care se permite durata zilnica a timpului de munca de 12 ore, urmata de o perioada de repaus de, cel putin, 24 de ore. Astfel, din aceasta categorie de profesii fac parte: functionarii responsabili de dispecerizarea productiei; functionarii responsabili de evidenta in transporturi; distribuitorii si sortatorii de corespondenta; casierii bagaje; bucatarii; ospatarii; barmanii; frizerii; coaforii; pompierii s.a.


Fisiere in arhiva (1):

  • Reglementarea Timpului de Munca si de Odihna in Legislatia Republicii Moldova.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!