Reglementarea recunoașterii și executării hotărârilor penale străine pe plan național

Cuprins referat Cum descarc?

1. Evolutia reglementarii.
2. Recunoasterea si executarea hotararilor judecatoresti penale prin Legea nr. 302/2004.
2.1. Domeniul de aplicare si intelesul unor termeni.
2.2. Competenta autoritatilor romane.
2.2.1. Competenta in ceea ce priveste hotararile date de catre instantele judecatoresti ale statelor terte si ordonantele penale straine.
2.2.2. Competenta in ceea ce priveste hotararile judecatoresti sau ordonantele penale date, de catre autoritatile judiciare Romane.
2.3. Legea care guverneaza executarea si efectele transferarii executarii pedepsei.
2.4. Conditiile pentru recunoasterea si executarea hotararilor judecatoresti straine.
2.4.1. Cazurile de recunostere.
2.4.2. Cazurile de nerecunoastere.
2.5. Procedura de recunoastere a hotararilor judecatoresti straine.
2.5.1. Procedura in cazul persoanelor condamnate, detinute in state terte.
2.5.1.1. Masuri premergatoare sesizarii instantei.
2.5.1.2. Durata si obiectul procedurii de recunoastere a hotararii judecatoresti straine.
2.5.1.3. Solutii care pot fi pronuntate.
2.5.1.4. Calea de atac si punerea in executare a pedesei.
2.5.2. Procedura de recunostere a hotararilor judecatoresti straine, in cazul in care persoana condamnata se afla in Romania.
2.5.2.1. Sesizarea curtii de apel si obiectul procedurii.
2.5.2.2. Luarea masurilor preventive.
2.5.2.3. Redactarea sentintei si calea de atac.
2.5.2.4. Notificarea hotararii judecatoresti straine si contestatia persoanei condamnate.
2.6. Proceduri speciale de recunoastere si executare.
2.6.1. Recunosterea si punerea in executare a santiunilor de drept penal si administrative aplicate de organele judiciare straine si a cheltuielilor judiciare - art.139.
2.6.2. Recunoasterea si punerea in executare a hotararilor straine de confiscare -  art.140.
2.6.3. Recunoasterea hotararilor judecatoresti straine, in vederea producerii de alte efecte decat cel al executarii in regim de detentie a pedepsei, precum si a altor acte judiciare emise de autoritatile straine -  art.1401 .
2.7. Recunoasterea si executarea hotararilor judecatoresti si a altor acte procedurale emise de autoritatile judiciare romane.
2.7.1.Transferarea din Romania in alte state a persoanelor condamnate, aflate in executarea, in regim de detentie, a unor pedepse sau masuri privative de libertate.
2.7.1.1.Conditiile pentru trasferarea in statul de executare a persoanelor detinute in penitenciarele sau unitatile medicale din Romania -  art.1402.
2.7.1.2. Procedura prealabila -  art.1403.
2.7.1.3. Procedura judiciara -  art. 140 indice 4.
2.7.2. Recunoasterea si executarea, pe teritoriul altor state, a hotararilor judecatoresti emise si a altor acte procedurale emise de autoritatile judiciare romane.
2.7.2.1. Delegarea executarii pedepesei detentiunii pe viata sau a inchisorii ori a masurii privative de libertate -  art.140 indice 5.
2.7.2.2. Punerea in executare a altor dispozitii penale din hotararea judecatoreasca, precum si a altor acte procedurale emise de autoritatile judiciare romane -  art.140 indice 6.
3. Practica judiciara
4. Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

1. Evolutia reglementarii.
Romania se numara printre primele state care au reglementat recunoasterea hotararilor penale straine in Codul de procedura penala din 1936, institutie preluata de Codul de procedura penala din 1968 prin art.519 - 520.
Mai apoi, s-a simtit nevoia reglementarii prin conventii si tratate internationale a cooperarii in materie penala si posibilitatea condamnatilor sa execute pedepsele privative de libertate in tara ai caror cetateni sunt, in vederea reintegrarii lor sociale. Astfel, pot fi mentionate Conventia Europeana asupra transferarii persoanelor condamnate adoptata la Strasbourg la 21.03.1983 si Conventia europeana privind transferul de proceduri in materie penala adoptata la Strasbourg la 15.05.1972 .
In anul 2004 tara noastra a abandonat sistemul recunoasterii hotararilor penale in baza Codului de procedura penala, institutia fiind reglementata prin Legea nr.302/2004, modificata de mai multe ori.
2. Recunoasterea si executarea hotararilor judecatoresti penale prin Legea nr. 302/2004.
Adoptarea deciziilor - cadru si a directivei mentionate la nivelul Uniunii Europene au impus modificarea Legii nr.302/2004, prin Legea nr.300/2013, iar prin art.1, pct.47 a Titlului V privind recunoasterea si executarea hotararilor judecatoresti, a ordonantelor penale si a actelor judiciare in relatia cu statele terte art.130 - 1406 , care cuprinde patru capitole:
- dispozitii generale;
- recunoasterea si executarea hotararilor judecatoresti straine;
- proceduri speciale de recunoastere si executare;
- recunoasterea si executarea hotararilor judecatoresti si a altor acte procedural emise de autoritatile judiciare romane;
2.1. Domeniul de aplicare si intelesul unor termeni.
Potrivit art.130 alin. 1 din Lege, prezentul titlu se aplica in relatia cu statele terte, in domeniul recunoasterii si executarii hotararilor judecatoresti si ordonantelor penale, in conformitate cu normele cuprinse in tratatele internationale, la care Romania este parte iar, in absenta acestora pe baza de reciprocitate. Dispozitiile titlului mentionat se aplica deopotriva, in completare, situatiilor reglementate prin tratate internationale. Dispozitiile capitolului III se aplica si in relatia cu statele membre ale Uniunii Europene, daca nu contravin dispozitiilor speciale.
Pentru a se evita unele interpretari unilaterale, care sa nu fie in concordanta cu vointa legiuitorului, prin art.130 alin.2 a fost explicata semnificatia unor termeni si expresii si anume:
-  decadere -  orice privare sau suspendare a unui drept, orice interdictie sau incapacitate;
-  act judiciar -  actul care emana de la o autoritate judiciara competenta;
-  ordonanta penala straina -  oricare dintre hotararile prevazute la art. 1 lit. g din Conventia Europeana privind valoarea internationala a hotararilor represive, adoptata la Haga la 28 mai 1970, ratificata prin OG nr. 90/1990, aprobata prin Legea nr.35/2000, sau prevazute in tratatele bilaterale incheiate de Romania ori stabilite pe baza de reciprocitate;
-  stat tert -  statul care nu este membru al Uniunii Europene.
2.2. Competenta autoritatilor romane.
Potrivit art.131 alin.1 si alin. 2 din lege, competenta revine Ministerului Justitiei, prin directia de specialitate, alin. 3 stabileste competenta Administratiei Nationale a Penitenciarelor, alin. 4 a Centrului de Cooperare Politieneasca Internationala din cadrul I.G.P.R., iar alin.5 a Ministerului Afacerilor Externe, prin oficiile consulare, insa intelegem sa prezentam numai competenta Ministerului Justitiei.
2.2.1. Competenta in ceea ce priveste hotararile date de catre instantele judecatoresti ale statelor terte si ordonantele penale straine.
In aceasta privinta, potrivit art.131 alin.1 din lege, Ministerul Justitiei prin directia de specialitate, este competent:
a) sa primeasca cererea statului emitent de recunoastere a hotararii judecatoresti in vederea executarii pe teritoriul Romaniei a pedepsei aplicate in statul emitent ori in vederea producerii de alte efecte juridice, dupa caz, precum si cererea persoanei condamnate in vederea transferarii in Romania;
b) sa primeasca cererea de luare a unei masuri preventive in cazul in care persoana condamnata se afla in Romania;
c) atunci cand recunoasterea se face in scopul executarii pe teritoriul Romaniei a pedepsei aplicate in statul emitent, sa transmita, la solicitarea statului emitent, anterior sau ulterior primirii cererii mentionate la lit. a si lit. b, in special urmatoarele documente si informatii:


Fisiere in arhiva (1):

  • Reglementarea recunoasterii si executarii hotararilor penale straine pe plan national.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

-  Vasile Pavaleanu, ,,Drept penal european,, Editura Lumen, Iasi 2018;
-  https://www.jurisprudenta.com/jurisprudenta/speta-yh3ap6q/
-  https://www.juridice.ro/570431/ril-admis-competenta-de-solutionare-a-cererii-de-recunoastere-a-unei-hotarari-de-condamnare-la-pedeapsa-inchisorii-pronuntata-de-o-instanta-straina.html;
-  https://legeaz.net/spete-penal/contestatie-la-executare-recunoasterea-mlu;
-  https://legeaz.net/spete-drept-penal-curtea-de-apel-constanta-2014/recunoastere-hotarare-judecatoreasca-straina-norvegia.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!