Reglementarea juridică privind prestațiile oferite persoanelor ce au participat în conflictul de la Transnistria

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Conflictul armat a provocat moartea nu numai personalului militar care a participat direct la ostilitati, dar si a populatiei civile. Mai mult de 1100 de oameni au murit si mai mult de 3500 de persoane au fost ranite. Au aparut refugiati si persoane stramutate intern. Numarul total de persoane care si-au parasit locuintele in timpul luptelor a fost mai mult de 200 de mii de oameni. Daunele morale cauzate au fost enorme, avand in vedere amploarea migratiei in timpul ostilitatilor, numarul de ucisi, raniti, persoanelor care au ramas cu handicap, rudelor si apropiatilor lor. Aceste pierderi nu pot fi cuantificate.

Decedati si raniti

Moldova nu a dezvaluit cifrele oficiale cu privire la numarul de decedati si raniti. Conform estimarilor lui V. Mukomel, la care de cele mai multe ori fac referinta expertii moldoveni si rusi, numarul total de decese in randul fortelor constitutionale ale Republicii Moldova in anul 1992 a constituit 320 de persoane.8

Conform datelor sefului statului major al Fortelor Armate ale Republicii Moldova, pierderile zilnice din partea Republicii Moldova, in ultimele zile ale conflictului, au fost de 10-15 persoane ucise, iar numarul de raniti atingea cifra de 40-45 de persoane pe zi. De la 12 iunie 1992 pana la finalizarea ostilitatilor au fost ucise 165 de persoane, iar 1022 ranite. in unitatile Ministerului Apararii au fost ucise 46 de persoane, ranite - 334, in cele ale Ministerului Afacerilor Interne, respectiv - 45 si 333, iar in randul voluntarilor - 41 si 225, printre civili - 34 si 140 de oameni.9 Astfel, conform datelor de mai sus, numarul total de decedati de ambele parti, ca urmare a conflictului armat, a fost de aproximativ 1132 de persoane, raniti - mai mult de 3500 de persoane (estimari aproximative).

Estimari aproximative a numarului de morti si raniti in conflictul armat

Morti

1132 oameni

inclusiv:

Din partea fortelor armate 822 oameni

- Civili

310 oameni

Raniti

3500 oameni

Evaluarea numarului populatiei refugiate in timpul conflictului armat

Numarul total de refugiati 72,1 mii persoane

inclusiv in tarile recipiente:

Ucraina

61 mii oameni

Rusia 10,3 mii oameni

Belarus 0,8 mii oameni

Cartea alba a RMN. - Moscova, REGNUM, 2006, pag. 26, 164.

Cartea alba a RMN. - Moscova, REGNUM, 2006, pag. 79.

V. Mukomel "Urmarile demografice ale conflictelor etnice si regionale in tarile CSI". - Populatia si Societatea / / Buletin informational. Centrul de Demografie si Ecologie a omului, Institutul de Prognoza Economica, ASR, Nr. 27, aprilie 1997.

"Linia de rezistenta (cu prilejul comemorari a 10 ani de la inceperea conflictului militar pe Nistru) , - ziarul "Moldova Suverana", Nr. 1320 din 5 martie 2002.

Protectia sociala a participantilor la actiunile militare

Ambele parti au stabilit reguli speciale pentru securitatea si protectia sociala a persoanelor participante la actiunile militare, familiilor decedatilor, persoanelor fizice care au devenit invalizi ca urmare a acestui conflict. In Republica Moldova si Transnistria exista sisteme similiare de sustinere sociala a acestor grupuri - pensii majorate, scutiri la platile pentru serviciile comunale, calatoria gratuita in transportul public, reduceri pentru o serie de servicii medicale, sociale etc. Toate masurile de protectie sunt finantate din mijloace bugetare.

In Repulica Moldova, statul finanteaza urmatoarele masuri de protectie sociala de baza stabilite prin:

1. " Legea nr. 190-XV din 8 mai 2003 cu privire la veterani (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, nr. 84-86,art. 392 ).",

2. " Legea Nr. 933 din 14.04.2000. Cu privire la protectia sociala speciala a unor categorii de populatie",

3. "Hotarirea Guvernului Republicii Moldova nr. 761 din 31 iulie 2000, Cu privire la compensatiile nominative pentru unele categorii de populatie

Astfel, participantii in conflictul de la Transnistria, beneficiaza de urmaoarele alocatii

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Reglementarea juridica privind prestatiile oferite persoanelor ce au participat in conflictul de la Transnistria.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 405 cuvinte
Nr caractere:
7 532 caractere
Marime:
19.46KB (arhivat)
Publicat de:
Eremia Dinca
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Drept
Tag-uri:
conflict, raniti
Predat:
la facultate , Moldova
Materie:
Drept
An de studiu:
II
Sus!