Reglementarea juridica privind prestatiile oferite persoanelor ce au participat in conflictul de la Transnistria

Extras din referat Cum descarc?

Conflictul armat a provocat moartea nu numai personalului militar care a participat direct la ostilitati, dar si a populatiei civile. Mai mult de 1100 de oameni au murit si mai mult de 3500 de persoane au fost ranite. Au aparut refugiati si persoane stramutate intern. Numarul total de persoane care si-au parasit locuintele in timpul luptelor a fost mai mult de 200 de mii de oameni. Daunele morale cauzate au fost enorme, avand in vedere amploarea migratiei in timpul ostilitatilor, numarul de ucisi, raniti, persoanelor care au ramas cu handicap, rudelor si apropiatilor lor. Aceste pierderi nu pot fi cuantificate.
Decedati si raniti
Moldova nu a dezvaluit cifrele oficiale cu privire la numarul de decedati si raniti. Conform estimarilor lui V. Mukomel, la care de cele mai multe ori fac referinta expertii moldoveni si rusi, numarul total de decese in randul fortelor constitutionale ale Republicii Moldova in anul 1992 a constituit 320 de persoane.8
Conform datelor sefului statului major al Fortelor Armate ale Republicii Moldova, pierderile zilnice din partea Republicii Moldova, in ultimele zile ale conflictului, au fost de 10-15 persoane ucise, iar numarul de raniti atingea cifra de 40-45 de persoane pe zi. De la 12 iunie 1992 pana la finalizarea ostilitatilor au fost ucise 165 de persoane, iar 1022 ranite. in unitatile Ministerului Apararii au fost ucise 46 de persoane, ranite - 334, in cele ale Ministerului Afacerilor Interne, respectiv - 45 si 333, iar in randul voluntarilor - 41 si 225, printre civili - 34 si 140 de oameni.9 Astfel, conform datelor de mai sus, numarul total de decedati de ambele parti, ca urmare a conflictului armat, a fost de aproximativ 1132 de persoane, raniti - mai mult de 3500 de persoane (estimari aproximative).
Estimari aproximative a numarului de morti si raniti in conflictul armat 
Morti	 
1132 oameni
inclusiv:	
Din partea fortelor armate	822 oameni
- Civili	
310 oameni
Raniti	
3500 oameni
Evaluarea numarului populatiei refugiate in timpul conflictului armat
Numarul total de refugiati	72,1 mii persoane 
inclusiv in tarile recipiente:	
Ucraina	
61 mii oameni
Rusia	10,3 mii oameni
Belarus	0,8 mii oameni
Cartea alba a RMN. - Moscova, REGNUM, 2006, pag. 26, 164.
Cartea alba a RMN. - Moscova, REGNUM, 2006, pag. 79.
V. Mukomel "Urmarile demografice ale conflictelor etnice si regionale in tarile CSI". - Populatia si Societatea / / Buletin informational. Centrul de Demografie si Ecologie a omului, Institutul de Prognoza Economica, ASR, Nr. 27, aprilie 1997.
"Linia de rezistenta (cu prilejul comemorari a 10 ani de la inceperea conflictului militar pe Nistru) , - ziarul "Moldova Suverana", Nr. 1320 din 5 martie 2002.
Protectia sociala a participantilor la actiunile militare
Ambele parti au stabilit reguli speciale pentru securitatea si protectia sociala a persoanelor participante la actiunile militare, familiilor decedatilor, persoanelor fizice care au devenit invalizi ca urmare a acestui conflict. In Republica Moldova si Transnistria exista sisteme similiare de sustinere sociala a acestor grupuri - pensii majorate, scutiri la platile pentru serviciile comunale, calatoria gratuita in transportul public, reduceri pentru o serie de servicii medicale, sociale etc. Toate masurile de protectie sunt finantate din mijloace bugetare.
In Repulica Moldova, statul finanteaza urmatoarele masuri de protectie sociala de baza stabilite prin:
1.	" Legea nr. 190-XV din 8 mai 2003 cu privire la veterani (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, nr. 84-86,art. 392 ).",
2.	 " Legea Nr. 933 din 14.04.2000. Cu privire la protectia sociala speciala a unor categorii de populatie", 
3.	"Hotarirea Guvernului Republicii Moldova nr. 761 din 31 iulie 2000, Cu privire la compensatiile nominative pentru unele categorii de populatie
Astfel, participantii in conflictul de la Transnistria, beneficiaza de urmaoarele alocatii


Fisiere in arhiva (1):

  • Reglementarea juridica privind prestatiile oferite persoanelor ce au participat in conflictul de la Transnistria.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!