Reglementarea Falimentului Institutiilor de Credit in Romania

Cuprins referat Cum descarc?

I. De ce falimenteaza bancile? 4
II. Ordonanta Guvernului nr. 10/2004 5
2.1 Reglementarea legala 5
III. Deschiderea procedurii 9
3.1 Cererile pentru deschiderea procedurii (art. 11-14) 9
3.2 Primele masuri specifice 10
3.3 Deschiderea procedurii 10
3.4 Consecintele imediate ale deschiderii procedurii (art. 16 alin 4 -7) 10
3.5 Alte efecte ale deschiderii procedurii (art. 17-20) 11
IV. Falimentul 12
4.1 Norme legale aplicabile 12
4.2 Masuri de lichidare 12
V. Inchiderea procedurii 14
5.1 Inchiderea procedurii falimentului 14
5.2 Inchiderea procedurii pentru absenta activelor 14


Extras din referat Cum descarc?

I. De ce falimenteaza bancile?
Bancherii au falimentat in toate timpurile si pe toate meleagurile. Unii si-au castigat astfel celebritatea eterna, altii s-au pierdut in negura uitarii si anonimatului. 
Sa examinam un singur exemplu. 
In secolul IV i.Chr., in Grecia antica, un bancher anonim din Sinope falimenteaza ca multi alti negustori si, pentru a scapa de razbunarea pagubitilor, se refugiaza la Atena, impreuna cu fiul sau Diogene, care, in aceste imprejurari vitrege, devine primul filozof european cinic si primul homeless celebru. Fara falimentul patern, ar fi ramas un mediocru anonim. 
De ce falimenteaza bancile? 
Comisia Bancara franceza raspunde la aceasta intrebare dezvaluind cinci riscuri principale cu care se confrunta bancile: 
1) riscul de nerambursare a creditelor acordate clientilor; 
2) riscul interbancar, de nerambursare a creditelor pe care bancile si le acorda intre ele; 
3) riscul de credit acordat tarilor in curs de dezvoltare ; 
4) riscul ratelor de schimb; 
5) riscul de participatie la capitalul altor societati, nebancare. 
La acestea se adauga noile riscuri legate de produsele derivate. Cel mai important risc ramane riscul de credit, care se amplifica o data cu crearea zonei euro .
Factorii umani sunt si ei importanti in accentuarea riscului. Astfel, daca sunt prea reduse contributiile la fondul de garantare a depozitelor, bancherii isi asuma riscurile cu mai multa lejeritate stiind ca, in caz de esec, deponentii vor fi despagubiti si ca prima de asigurare nu este proportionala cu riscul asumat. De asemenea, existenta unui imprumut de ultima instanta (de regula, Banca centrala) sau suprastatal (FMI) poate accentua apetitul pentru risc, conform principiului "privatizarii beneficiilor si nationalizarii pierderilor".
Criza bancara poate fi de lichiditate sau de solvabilitate. 
Criza de lichiditate se exprima prin imposibilitatea de a obtine o refinantare pentru plata datoriilor exigibile. Criza poate fi evitata prin recurgerea la creditarea din partea bancii centrale. 
Criza de solvabilitate consta in aceea ca activele bancii nu pot face fata pasivelor acesteia. 
La fel ca si in cazul celorlalti comercianti, fenomenul insolventei trebuie sa fie abordat prioritar sub aspectul preventiv si numai in cazul in care masurile preventive nu reusesc sa evite dificultatile se analizeaza tratamentul acestora. Acest tratament, denumit "asanare" in Directiva 2001/24/CE din 4 aprilie 2001, a fost reglementat si in dreptul nostru prin Ordonanta Guvernului nr. 10 din 22 ianuarie 2004. 
Revenind pe meleagurile noastre, cauzele falimentelor bancare din secolele al XIX -lea si XX pot fi cunoscute din cateva exemple: falimentul Bancii Nationale a Moldovei (1858), falimentul Bancii Franco-Romane (1929) si falimentul Bancii Marmorosch Blank & Co. (1932).
II. Ordonanta Guvernului nr. 10/2004
2.1 Reglementarea legala
De la 1 martie 2004 a intrat in vigoare Ordonanta Guvernului nr. 10 din 22 ianuarie 2004 privind procedura reorganizarii judiciare si a falimentului institutiilor de credit, denumita in continuare "Ordonanta", emisa in temeiul art. 1 pct. II.9 din Legea nr. 559/2003 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonante. Ordonanta abroga Legea nr. 83/1998 privind procedura falimentului bancilor , cu modificarile ulterioare. 
Textul Ordonantei este inspirat din Directiva DALEC 2001/24/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 4 aprilie 2001 privind asanarea si lichidarea institutiilor de credit. 
Dispozitiile Ordonantei se completeaza, in masura compatibilitatii, cu cele ale Legii nr. 64/1995, republicata, cu modificarile ulterioare, precum si cu cele ale Codului de procedura civila (art. 45).


Fisiere in arhiva (1):

  • Reglementarea Falimentului Institutiilor de Credit in Romania.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!