Reglementarea accidentelor de muncă - cercetare, comunicare, asigurarea socială și indemnizații

Extras din referat Cum descarc?

SUMMARY
As part of the study, aspects frequently encountered in specialized literature and in daily life regarding work accidents are investigated. With the employment of the employee in the field of work, the employer assumes responsibility for his life and health, creating more favorable working conditions, but with the creation of these conditions in the working environment, more automated machines for work efficiency appear and increase the production quantity for a higher profit. As a result, the number of accidents per year increases due to the lack of competent training of each employee, which neglects the agreed security rules and regulations.
Keywords: work accident, employee, employer, health.
Inca din timpurile cand omul a inceput constient sa desfasoare o activitate pentru a schimba lumea inconjuratoare si sa-si asigure existenta, apar primele idei si procese de imbunatatire a conditiilor de munca. La inceput acestea fiind doar legate de masinile manuale expuse in functiune cu ajutorul fortei musculare a omului, treptat trecand la cele automatizate.
Astfel, odata cu revolutia industriala, procesele de munca se intensifica, devenind mai complexe, mai automatizate, respectiv, se inregistreaza si o crestere a riscului pentru lucrator de a se accidenta, de a se imbolnavi si de a muri. Mult timp, opinia cea mai raspandita a fost ca accidentele de munca sunt inevitabile, ca ele reprezinta o fatalitate care nu poate fi ocolita. Treptat insa, s-a ajuns la concluzia ca insesi uneltele, materialele de prelucrare, mediul in care activeaza salariatul sunt cele care genereaza pericole si ca nu poate fi vorba, pur si simplu, de destinul individului [8,p71].
Regulamentul privind modul de cercetare a accidentelor de munca [4], clasifica accidentele de munca dupa mai multe categorii, in functie de mai multe criterii. In functie de locul producerii accidentului distingem: 
a) accident de munca;
b) accident inafara muncii. 
Prin accident de munca [4, pct.3] se intelege un eveniment care a produs vatamarea violenta a organismului salariatului (leziune, stres psihologic, electrocutare, arsura, degerare, asfixiere, intoxicatie acuta, leziuni corporale provocate de insecte si animale, de calamitati naturale etc.), ca urmare a actiunii unui factor de risc (insusire, stare, proces, fenomen, comportament) propriu unui element al sistemului de munca (executant, sarcini de munca, mijloace de productie, mediu de munca) si care a condus la pierderea temporara sau permanenta a capacitatii de munca ori la decesul salariatului.
Prin accident in afara muncii [4, pct.4] se intelege un eveniment care a provocat vatamarea violenta a organismului salariatului, chiar daca s-a produs in timpul de munca al acestuia, la locul de munca sau pe teritoriul unitatii, in conditii neprevazute la punctul 3 din Regulamentul privind modul de cercetare a accidentelor de munca, cauza directa a caruia este determinata de fapte ce nu au legatura cu indeplinirea sarcinii de munca sau obligatiilor de serviciu (joaca, incaierare, automutilare intentionata, sinucidere, cazuri de boala latenta si moarte naturala, folosire a mijloacelor de productie in scopuri personale fara permisiunea angajatorului sau conducatorului, comitere a unui furt din avutul unitatii, angajatorului persoana fizica si altele de acest gen).
In functie de gradul de vatamare adus lucratorului, care survine in urma unui accident de munca, potrivit pct. 5 al Regulamentului mentionat supra,se distinge:
a) accident care produce incapacitate temporara de munca - eveniment ce a provocat pierderea partiala sau totala de catre salariat a capacitatii de munca pentru un interval de timp de cel putin o zi, cu caracter reversibil dupa terminarea tratamentului medical, confirmata de institutia medicala in modul stabilit;
b) accident grav - eveniment care a provocat vatamarea grava a organismului salariatului, confirmata de institutia medicala in modul stabilit;
c) accident mortal - eveniment care a cauzat, imediat sau dupa un anumit interval de timp de la producerea lui, decesul salariatului, confirmat de institutia de expertiza medico-legala in modul stabilit. [4]
Dupa numarul persoanelor implicate in acidente de munca, in conformitate cu pct 6 al Regulamentului [4], distingem:
a) accident individual, in urma caruia este afectat un singur salariat;
b) accident colectiv, in urma caruia sint afectati, in acelasi timp, in acelasi loc si din aceeasi cauza, minimum doi salariati.
Pentru ca un eveniment sa poata fi calificat drept accidentul de munca, acesta urmeaza sa intruneasca urmatoarele elemente necesare pentru constatarea acestuia[7, p115]: 
- vatamarea organismului;
- calitatea persoanei accidentate; 
- timpul;
- locul producerii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Reglementarea accidentelor de munca - cercetare, comunicare, asigurarea sociala si indemnizatii.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. Codul Muncii al Republicii Moldova Nr. 64 din 28.03.2003-.In: Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 29.07.2003 Nr. 159-162;
2. Legea asigurarii pentru accidente de munca si boli profesionale Nr. 756-XIV din 24.12.99, Monitorul Oficial Nr. 31- 33/192 din 23 martie 2000;
3. Legea Nr. 489 din 08.07.1999 privind sistemul public de asigurari sociale;
4. Hotarirea Guvernului RM nr. 1361 din 22.12.2005 ,, Pentru aprobarea Regulamentului privind modul de cercetare a accidentelor de munca ". In: Monitorul Oficial al RM, 20.01.2006, nr 9-12;
5. Hotarirea Guvernului RM nr. 706 din 5 iunie 2002 ,, Despre aprobarea Regulamentului privind modul de cercetare a accidentelor de munca ".In: Monitorul Oficial al RM, 11.06.2002, nr 74, art. 800;
6. Hotarirea Guvernului RM nr. 1101 din 17.10.2001 ,,Pentru aprobarea Regulamentului cu privire la stabilirea indemnizatiei de invaliditate pentru accidente de munca sau boli profesionale".In: Monitorul Oficial al RM, 23.10.2001, nr. 129, art. 1163;
7. Taralunga Gh. Comentariu la Regulamentul privind modul de cercetare a accidentelor de munca. In: ?a?p? ? ?apa?o??a? ??a?a No 5(89),2014,397p.
8. Untila N, Reflectii privind accidentele de munca, In:Revista Nationala de drept Nr. 8, Chisinau, 2012, pp. 71-76;
9. Macovei T. Cercetarea accidentelor de munca, In: Revista Nationala de drept, Nr. 7, Chisinau, 2015, pp. 32-38.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!