Regimul Juridic al Rezervatiilor Naturale - Cazul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii

Cuprins referat Cum descarc?

1.Notiuni introductive 3
1.1. Instituirea regimului de arie naturala protejata 3
1.2. Principiile care stau la baza reglementarii sistemului national al ariilor naturale protejate 4
1.3. Concepte si principii de organizare a unei rezervatii a biosferei 6
1.4. Starea Deltei Dunarii la inceputul constituirii Rezervatiei 8
1.5. Valori recunoscute ale Deltei 10
1.6. Pericolele care ameninta Rezervatia Delta Dunarii 10
2. Regimul juridic de protectie si conservare a Rezervatiei Biosferei ,,Delta Dunarii" 12
2.1.Legea privind constituirea Rezervatiei Bioserei ,,Delta Dunarii" 13
2.2. Organizarea Rezervatiei Delta Dunarii 14
2.3.Regimul de administrare 15
2.4. Zonele de protectie a rezervatiei 17
2.5. Atributiile Administratiei Rezervatiei Biosferei ,,Delta Dunarii" 19
2.6. Reglementari internationale privind protectia si conservarea Deltei Dunarii 23
2.6.1. Protectia Deltei Dunarii ca obiectiv al patrimoniului mondial 23
2.6.2. Conservarea Deltei Dunarii ca zona umeda de interes international 25
2.7. Raspunderi si sanctiuni 25
Concluzii 27


Extras din referat Cum descarc?

1.Notiuni introductive
1.1. Instituirea regimului de arie naturala protejata
Dintre precursorii ocrotirii naturii amintim, pe langa Rousseau, si celebrul biolog si geograf Al.Von Humbolt - cel care a creat conceptul de ,,monument al naturii".
Miscarea pentru ocrotirea naturii s-a impus in tara noastra in perioada interbelica. Marea Unire a generat o vie activitate sociala, politica, economica si culturala. Tara nu avea insa o lege pentru protejarea naturii si cele mai pitoresti zone erau primejduite in insasi fiinta lor.
In apararea stravechilor plaiuri se ridica profesorii Alexandru Borza si Emil Racovita care fundamenteaza in mod stiintific ocrotirea naturii in Romania. Asa a aparut la 7 iulie 1930, prima lege pentru ocrotirea naturii, iar in anul 1935 este infiintat primul parc national din Romania in muntii Retezat. Sunt puse sub ocrotire 36 de teritorii ca rezervatii naturale, parcuri nationale, monumente ale naturii, insumand o suprafata de 15.000 ha.
Emil Racovita a dat cea mai cuprinzatoare si sistematizata definitie monumentelor naturale integrate: ,,sunt considerate ca monumente ale naturii, toate locurile, toti biontii (fiinte vii), toate teritoriile si operele umane preistorice care, din cauza interesului lor stiintific, artistic, peisagistic si legendar, merita a fi conservate pentru folosul public, atat in prezent cat si in viitor si care au fost declarate astfel prin lege." 
Elemente din aceasta definitie le regasim si in definitia data de Ordonanta de urgenta nr.195/2005 in articolul 45, care prevede ca prin monument al naturii se intelege ,,specii de plante si animale rare sau periclitate, arbori izolati, formatiuni si structure geologice de interes stiintific sau peisagistic" .
Notiunile de ,,rezervatie naturala" si de ,,monument al naturii" au atat un inteles larg, referindu-se la un ansamblu constituent de elemente, cat si un inteles restrans, precis determinat, vizand un element natural concret, individualizat.
Atat rezervatiile naturale cat si monumentele naturii, precum si alte variate tipuri si forme de protectie a diversitatii formelor de viata si a complexelor ecologice, cu importanta deosebita, pe care acestea le compun, fac parte din notiunea integratoare de arie naturala protejata.
Definitia notiunii de arie naturala protejata o intalnim in legea generala privind protectia mediului. Astfel, prin arie naturala protejata intelegem o ,,zona terestra, acvatica si/sau subterana, cu perimetru legal stabilit si avand un regim special de ocrotire si conservare, in care exista specii de plante si animale salbatice, elemente si formatiuni biogeografice, peisagistice, geologice, paleontologice, speologice sau de alta natura, cu valoare ecologica, stiintifica sau culturala deosebita." 
Ariile protejate nu indeplinesc numai functii de conservare a diversitatii biologice si a heterogenitatii conditiilor de mediu, precum si socio-educative, ci au si un deosebit rol stiintific prin cercetarile ce se pot organiza in aceste zone unde echilibrul ecologic nu este perturbat, asigurandu-se aprofundarea cunoasterii proceselor productivitatii biologice si a stabilitatii protectiei mediului.
Rezultatul cercetarilor astfel concepute si realizate contribuie la fundamentarea strategiilor de dezvoltare durabila din punct de vedere ecologic, economic si social al zonelor protejate si zonelor similare acestora.
Constituirea ariilor naturale protejate este un mijloc important de protectie si conservare a naturii. Reglementarile UE si legiuitorul roman acorda o atentie deosebita declararii lor ca atare, ele fiind evidentiate in planurile de urbanism si de amenajare a teritoriului, aprobate in conditiile legii. 
Ansamblul ariilor naturale protejate, formeaza reteaua nationala de arii naturale protejate, coordonarea managementului acesteia fiind o sarcina a autoritatii publice centrale pentru protectia mediului, Academiei Romane si Comitetului National ,,Om-Biosfera."
1.2. Principiile care stau la baza reglementarii sistemului national al ariilor naturale protejate
In stabilirea regimul juridic al ariilor naturale protejate, in scopul asigurarii diversitatii biologice, al utilizarii durabile si a conservarii habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice, legea consacra urmatoarele principii:
- garantarea conservarii si utilizarii durabile a patrimoniului natural este un obiectiv de interes public major;
- conservarea si utilizarea durabila a patrimoniului natural este o componenta a strategiei nationale pentru dezvoltarea durabila;
- instituirea regimului de arie naturala protejata si de zona de protectie a bunurilor din patrimoniul natural este prioritara in raport cu orice alte obiective .


Fisiere in arhiva (1):

  • Regimul Juridic al Rezervatiilor Naturale - Cazul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!