Regimul Juridic al Rezervatiei Biosferei Deltei Dunarii

Cuprins referat Cum descarc?

I. REZERVATIEI BIOSFEREI DELTA DUNARII - ASPECTE INTRODUCTIVE 3
1.1. IMPORTANTA REZERVATIEI BIOSFEREI DELTA DUNARII 3
1.2.CONSTITUIREA SI COMPONENTELE REZERVATIEI BIOSFEREI DELTA DUNARII 4
II. REGIMUL JURIDIC AL REZERVATIEI BIOSFEREI DELTA DUNARII 7
2.1. INSTRUMENTE JURIDICE INTERNATIONALE PENTRU CONSERVAREA BIODIVERSITATII APLICABILE IN CAZUL REZERVATIEI BIOSFEREI DELTA DUNARII 7
2.2.CADRUL JURIDIC NATIONAL DE PROTEJARE A REZERVATIEI BIOSFEREI DELTA DUNARII 10
2.3. CANALUL BASTROE-O CATASTROFA NATURALA SI O INCALCARE A REGIMULUI JURIDIC AL REZEVATIEI BIOSFEREI DELTA DUNARII 18
III. CONCLUZII 20
IV. BIBLIOGRAFIE 22


Extras din referat Cum descarc?

I. Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii - aspecte introductive
1.1. Importanta Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii
Prin sintagma de ,,Rezervatie naturala" se subintelege un teritoriu ocrotit prin lege, pe care nu se pot face transformari, in care se gasesc plante, animale, minerale, etc., importante din punct de vedere stiintific.
Delta Dunarii este cea mai mare rezervatie de tinuturi umede din Europa, acoperind o suprafata de circa 4.178 , din care cea mai mare parte se gaseste pe teritoriul Romaniei, adica 3.510 , reprezentand circa 82%, restul fiind situata pe partea stanga a bratului Chilia, inclusiv delta secundara a acestuia, in Ucraina.
In 1990 in cadrul Programului "OMUL SI BIOSFERA"(MAB) UNESCO a inclus Delta Dunarii, cea mai noua forma de relief din Romania, ferita de "progresul industrializarii", printre rezervatiile biosferei. In luna decembrie a aceluiasi an Valoarea de patrimoniu natural universal a Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii a fost recunoscuta prin includerea acesteia in Lista Patrimoniului Mondial Cultural si Natural.
Incepand cu anul 1991 s-a demarat inventarierea florei si faunei din teritoriul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, actiune ce continua si in prezent, avand doua obiective majore: cunoasterea unei importante componente a patrimoniului natural intr-o rezervatie a biosferei si evidentierea speciilor ce necesita masuri de protectie si conservare. Astfel, s-a observat ca desi Rezervatia Biosferei Delta Dunarii ocupa doar o suprafata de 580000 ha adica 2,5 % din totalul teritoriului Romaniei, aceasta este tinutul unde se pot regasi peste 1200 de specii de copaci si plante, cu cea mai bogata fauna ornitologica de pe continent (mai mult de 300 de specii, printre care colonii unice de pelicani) si ihtiologica (reprezentata de aproximativ 100 de specii, din care amintim heringul de Dunare si sturionii, de la care se obtine pretiosul caviar).
Delta Dunarii a fost declarata rezervatie a biosferei ca urmare a faptului ca spre deosebire de alte delte ale Europei si chiar ale Terrei, a pastrat o biodiversitate mai ridicata; mai precis in aceasta zona se regaseste un numar mare de specii dintr-o mare diversitate de unitati sistematice. Mai mult decat atat, Delta Dunarii este locul care se caracterizeaza printr-o densitate ridicata la multe specii, care sunt rare sau lipsesc din alte zone ale continentului, cu toate ca din cauza efectelor activitatilor antropice din ultimule decenii si efectivele acestor specii ca si habitatele lor au fost grav afectate.
1.2.Constituirea si componentele Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii
Ideea de a pune sub protectie legislativa zona Deltei Dunarii dateaza de la inceputul secolului al XX-lea. Acest gand s-a concretizat initial in anul 1938 cand o mare o parte din padurea Letea a fost declarata arie protejata de catre Academia Romana, aceasta fiind a doua zona protejata la nivel national, dupa Muntii Retezat (1935). 
Suprafata zonelor protejate din Delta Dunarii a crescut la aprox. 40.000 ha dupa al doilea razboi mondial, multe din noile zone protejate fiind declarate in ultimele decenii ale secolului al XX-lea. 
Ulteriorul Comisia Monumentelor Naturii a intocmit primul plan de infiintare a unei retele de rezervatii si refugii. Dintre acestea cele mai importante au fost considerate a fi: Rosca-Buhaiova, Perisor-Zatoane, Caraorman, Periteasca-Leahova. Proiectul prevedea infiintarea unui parc national cu o suprafata totala de aproximativ 200000 ha care sa reprezinte rezervatii stiintifice strict ocrotite. Din pacate in ciuda faptului ca se observau tot mai des si mai pregnant abuzurile oamenilor in zona, proiectul nu a fost in practica. 
In 1978, coloniile de pelicani de la Rosca-Buhaiova si Padurea Letea au fost declarate prima rezervatie a biosferei din Romania. 
Primele Rezervatii ale Biosferei apar in Romania la data de 10 ianuarie 1980 cand Parcul National Retezat si Pietrosul Rodnei au fost declarate zone protejate. 
In anul 1990, Delta Dunarii si alte componente adiacente, in suprafata de circa 580000 ha, a fost declarata rezervatie a biosferei prin Decretul National nr. 983 din 27 august 1990.
In decembrie 1993, Parlamentul Romaniei a adoptat Legea nr. 82, modificata si completata prin Legea 454/2001, privind infiintarea Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii. Aceasta lege stabileste atributiile principale de functionare ale Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD), institutie publica aflata in subordinea autoritatii centrale pentru protectia mediului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Regimul Juridic al Rezervatiei Biosferei Deltei Dunarii.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!