Regimul jurdic al autorizării băncilor

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Presupune discutii referitoare la emiterea autorizatiei si retragerea autorizatiei.

1. Emiterea autorizatiei

BNR are competenta exclusiva de autorizare a functionarii bancilor si raspunde de supravegherea prudentiala a bancilor pe care le-a autorizat.

Reglementarea emiterii autorizatiei se regaseste in CAPITOLUL II - Cerinte minime de acces si de desfasurare a activitatii, Sectiunea 1 - Cerinte minime de acces la activitate, 1.1. Necesitatea obtinerii unei autorizatii si conditii minime de autorizare, precum si in CAPITOLUL III - Autorizarea institutiilor de credit, persoane juridice romane, Sectiunea 1 - Procedura de autorizare si motive de respingere a cererii din O.U.G. nr. 99/2006.

In vederea desfasurarii activitatii in Romania, fiecare institutie de credit trebuie sa dispuna de o autorizatie.

Banca Nationala a Romaniei nu poate acorda autorizatie unei institutii de credit, daca aceasta nu dispune de fonduri proprii distincte sau de un nivel al capitalului initial cel putin egal cu nivelul minim stabilit prin reglementari, care nu poate fi mai mic decat echivalentul in lei a 5 milioane euro.

Capitalul social al unei institutii de credit, persoana juridica romana, trebuie varsat integral si in numerar la momentul subscrierii, inclusiv in cazul majorarii acestuia, aporturile in natura nefiind permise. Actiunile/partile sociale ale unei institutii de credit, persoana juridica romana, pot fi numai nominative. In actele lor constitutive, institutiile de credit, persoane juridice romane, nu vor putea stabili exceptii de la principiul potrivit caruia o actiune da dreptul la un singur vot.

La constituire, aporturile la capitalul social trebuie sa fie varsate intr-un cont deschis la o institutie de credit. Acest cont este blocat pana la inmatricularea institutiei de credit, persoana juridica romana, in registrul comertului.

Sediul social si, dupa caz, sediul real, al institutiei de credit, persoana juridica romana, trebuie sa fie situate pe teritoriul Romaniei. Sediul real reprezinta locatia in care se situeaza centrul de conducere si de gestiune a activitatii statutare, in cazul in care acesta nu este situat la sediul social.

Institutia de credit trebuie sa desfasoare efectiv si cu preponderenta pe teritoriul Romaniei activitatea pentru care a fost autorizata.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Regimul Jurdic al Autorizarii Bancilor.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
2 255 cuvinte
Nr caractere:
11 213 caractere
Marime:
13.11KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Drept
Tag-uri:
regim, juridic
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Sus!