Regimul jurdic al autorizării băncilor

Extras din referat Cum descarc?

Presupune discutii referitoare la emiterea autorizatiei si retragerea autorizatiei.
1. Emiterea autorizatiei
BNR are competenta exclusiva de autorizare a functionarii bancilor si raspunde de supravegherea prudentiala a bancilor pe care le-a autorizat.
Reglementarea emiterii autorizatiei se regaseste in CAPITOLUL II - Cerinte minime de acces si de desfasurare a activitatii, Sectiunea 1 - Cerinte minime de acces la activitate, 1.1. Necesitatea obtinerii unei autorizatii si conditii minime de autorizare, precum si in CAPITOLUL III - Autorizarea institutiilor de credit, persoane juridice romane, Sectiunea 1 - Procedura de autorizare si motive de respingere a cererii din O.U.G. nr. 99/2006.
In vederea desfasurarii activitatii in Romania, fiecare institutie de credit trebuie sa dispuna de o autorizatie. 
Banca Nationala a Romaniei nu poate acorda autorizatie unei institutii de credit, daca aceasta nu dispune de fonduri proprii distincte sau de un nivel al capitalului initial cel putin egal cu nivelul minim stabilit prin reglementari, care nu poate fi mai mic decat echivalentul in lei a 5 milioane euro. 
Capitalul social al unei institutii de credit, persoana juridica romana, trebuie varsat integral si in numerar la momentul subscrierii, inclusiv in cazul majorarii acestuia, aporturile in natura nefiind permise. Actiunile/partile sociale ale unei institutii de credit, persoana juridica romana, pot fi numai nominative. In actele lor constitutive, institutiile de credit, persoane juridice romane, nu vor putea stabili exceptii de la principiul potrivit caruia o actiune da dreptul la un singur vot. 
La constituire, aporturile la capitalul social trebuie sa fie varsate intr-un cont deschis la o institutie de credit. Acest cont este blocat pana la inmatricularea institutiei de credit, persoana juridica romana, in registrul comertului. 
Sediul social si, dupa caz, sediul real, al institutiei de credit, persoana juridica romana, trebuie sa fie situate pe teritoriul Romaniei. Sediul real reprezinta locatia in care se situeaza centrul de conducere si de gestiune a activitatii statutare, in cazul in care acesta nu este situat la sediul social. 
Institutia de credit trebuie sa desfasoare efectiv si cu preponderenta pe teritoriul Romaniei activitatea pentru care a fost autorizata.


Fisiere in arhiva (1):

  • Regimul Jurdic al Autorizarii Bancilor.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!