Referat Dreptul Muncii - Greva

Cuprins referat Cum descarc?

I.NOTIUNEA DE GREVA 3
II.CONDITII ALE MANIFESTARII DREPTULUI LA GREVA 3
III.CATEGORII DE GREVE 4
IV.DREPTURILE SI OBLIGATIILE GREVISTILOR 5
V.INTERDICTII SI RESTRICTII IN DECLANSAREA GREVEI 6
VI.SUSPENDAREA INCEPERII(SAU CONTINUARII) GREVEI 7
VII.INCETAREA GREVEI 7
VIII.RASPUNDEREA JURIDICA 8
RASPUNDEREA PENALA 8
RASPUNDEREA REPARATORIE 8
RASPUNDEREA DISCIPLINARA 9


Extras din referat Cum descarc?

I.NOTIUNEA DE GREVA
Constitutia Romaniei prevede in articolul 40, pentru salariati, dreptul la greva, acesta fiind si un principiu fundamental al dreptului muncii.
Greva este definita de articolul 251 alin. 1 din Codul Muncii ca fiind ,,incetarea voluntara si colectiva a lucrului de catre salariati". Potrivit articolului 40 din Legea nr.168/ 1999, greva constituie o incetare voluntara si colectiva a lucrului intr-o unitate si poate fi declarata pe durata desfasurarii conflictelor de inerese, cu exceptiile prevazute de lege. Greva constituie, la scara colectiva o aplicare a exceptiei neexecutarii obligatiilor contractuale.
In Pactul International referitor la drepturile economice, sociale si culturale este proclamat, in art.8, dreptul sindical si dreptul la greva, cu precizarea ca acesta trebuie exercitat conform legilor din fiecare tara.
Carta sociala europeana, revizuita, considera dreptul la greva un mijloc de asigurare a negocierii colective si afirma dreptul muncitorilor si intreprinzatorilor la actiuni colective in caz de conflicte de interese, inclusiv dreptul la greva, sub rezerva obligatiilor ce pot rezulta din conventiile colective in vigoare.
Nici o conventie sau recomandare a Organizatiei Internationale a Muncii nu se refera exclusiv si nici expres la dreptul la greva. Dar, in mod justificat, se poate sustine ca negocierea colectiva reglementata prin Conventia O.I.M. nr. 87 (1948) incorporeaza intrinsec si logic dreptul la greva. In ultima instanta, greva constituie, la scara colectiva, o aplicare a exceptiei neexecutarii obligatiilor contractuale- exceptie tipica in contractele de drept privat
Conform art.251 alin.2 din Codul Muncii, participarea salariatilor la greva este libera. Potrivit legii, nimeni nu poate fi constrans sa participe la greva sau sa refuze sa participe. Participarea la greva sau la organizarea ei, cu respectarea conditiilor legale, nu reprezinta o incalcare a obligatiilor de serviciu( art. 54 alin.1 din legea 168/1999).
II.CONDITII ALE MANIFESTARII DREPTULUI LA GREVA
Legea nr.168 / 1999 prevede o serie de conditii de indeplinirea carora depinde posibilitatea trecerii in faza finala a solutionarii conflictelor de interese si anume: 
- Greva poate fi declarata numai daca, in prealabil, au fost epuizate fara succes posibilitatile de solutionare a conflictului de interese prin procedurile prevazute de lege. Legal, singura etapa a carei initiere este obligatorie o constituie concilierea. Deci, greva se poate declansa:
- Dupa concilierea (obligatorie) nereusita
- Dupa conciliere (obligatorie) si mediere (facultativa)- ambele nereusite
- Declansarea grevei si durata ei trebuie aduse la cunostinta angajatorului cu cel putin 48 de ore inainte. Ca natura juridica, termenul de cel putin 48 de ore constituie un preaviz. Hotararea de modificare a duratei grevei trebuie, la randul ei, adusa la cunostinta conducerii cu cel putin 5 zile inainte de a o pune in aplicare
- Greva trebuie sa indeplineasca adeziunea numarului legal necesar de salariati. In acest fel, hotararea de a declara greva se ia de catre organizatiile sindicale reprezentative participante la conflictul de interese, cu acordul a cel putin  1/2  din numarul membrilor sindicatelor respective, cu acordul a cel putin  1/4  din numarul salariatilor unitatii sau, dupa caz ai subunitatii, compartimentului sau grupului de salariati in care s-a declansat conflictul de interese.
- Greva poate fi declansata numai pentru apararea intereselor cu caracter profesional, economic si social; greva nu poate urmari realizarea unor scopuri politice.
In legatura cu functionarii publici, ca regula, potrivit art.28 din legea nr. 188/1999, cu modificarile si completarile ulterioare, functionarii publici isi pot exercita dreptul la greva in conditiile legii, cu respectarea principiului continuitatii si celeritatii serviciului public. 
Prin exceptie, conform art.45 alin. 1 din legea nr. 360/2002 privind Statutul politistului : ,, Politistului ii este interzis sa declare sau sa participe la greve si la mitinguri, demonostratii, procesiuni sau orice alte intruniri cu caracter politic.".
III.CATEGORII DE GREVE
Clasificarea grevelor se realizeaza in functie de mai multe criterii:
A) Din punct de vedere al participarii la greva a salariatilor:
a) greve totale la care adera intreg personalul unitatii
b) greve partiale, fie pe anumite sectii, fie pe anumite categorii de salariati
B) Din punct de vedere al duratei lor:
a) greve nelimitate in timp (pana la solutionarea revendicarilor)
b) greve limitate (declarate pe o anumita perioada)
C) Dupa modul de organizare:
a) greve de avertisment - avand o durata mai mare de doua ore daca se face cu incetarea lucrului si trebuie in toate cazurile sa preceada cu cel putin 5 zile greva propriu-zisa; este de retinut ca legea nu instituie obligatia grevei de avertisment ca o conditie anterioara declansarii grevei propriu-zise; prin extinderea acestei perioade, s-au creat conditii de timp pentru angajator de a reanaliza, daca este cazul, revendicarile salariatilor si mai ales de a-si lua masurile tehnico-organizatorice necesare pe durata grevei.
b) greve organziate - de regula de sindicate;
c) greve spontane sau ,,salbatice" - declansarea fara interventia sindicatului sau chiar contrar opiniei acestuia


Fisiere in arhiva (1):

  • Referat Dreptul Muncii - Greva.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!