Referat Drept Administrativ - Primarul și Viceprimarul

Extras din referat Cum descarc?

Alegerea si sarcinile primarului, istoric si drept comparat.
Din perspectiva dreptului comparat, functia de primar reprezinta o functie traditionala in adminisratia publica locala, nu numai din Europa, dar si din alte continente, ca, de exemplu, in America, unde a patruns influenta europeana . Legislatia contemporana contine mai multe solutii cu privire la modalitatea de investitura, la atributii si la raporturile primarului cu organul colegial (adunarea, consiliul etc.) ori cu alte autoritati publice autonome sau, dupa caz, guvernamentale.
De pilda, in Elvetia, in zona germana, cel putin, primarul se alege o data cu consiliul comunal, el trebuind sa fie si membru al consiliului, cetatenii voteaza pentru persoana respectiva de doua ori, ca membru in consiliu si ca primar, existand, fireste, mai multe candidaturi pentru functia de primar, postul ocupandu-l cel care intruneste cel mai mare numar de voturi. In Franta, dimpotriva, consiliul este cel care alege primarul si adjunctii acestuia, prin vot secret, cu majoritate absoluta, alegerea avand loc in prima sedinta a consiliului. Cu toate acestea, primarul, in sistemul francez, este si presedinte al consiliului municipal, asigurand buna desfasurare a sedintelor si respectarea ordinii in cadrul consiliului. In Belgia exista alta formula, primarul comunei este numit de Rege dintre membrii consiliului comunal, la propunerea consilierilor, inaintata prin guvernatorul provinciei. Legea belgiana admite, ca exceptie de la aceasta regula, numirea primarului si din randul altor alegatori care au implinit 25 de ani, dar in acest caz este nevoie de avizul conform al delegatiei permanente a consiliului provinciei. In Italia, atat primarul, cat si presedintele consiliului provinciei sunt alesi de structurile pe care le vor prezida, primarul de catre giunta comunala, la randul ei aleasa de consiliul comunal, iar presedintele de catre consiliul provinciei. Interesant este ca alegerea, prin vot deschis si cu majoritatea absoluta, se face pe baza unui program, la care trebuie sa se subscrie 1/3 din membrii giuntei. 
Sub aspectul evolutiei istorice, la noi, prin Legea comunala din 1864 s-a impus solutia alegerii consiliului local si a primarului de catre locuitorii comunei rurale, pe baza votului cenzitar, fiind scutiti de cens numai anumiti functionari. Primarul era magistratul comunal, caruia legea ii incredinta intreaga administratie a comunei, dar, in acelasi timp, era si delegatul puterii centrale, in comunele rurale, unde trebuia sa fie confirmat de catre prefect. In comunele urbane, primarul era numit de Domn, dintre primii trei consilieri care intrunisera cele mai multe voturi. Legea comunala din 7 mai 1887, cu modificarile din 1894 si Legea organizarii comunelor rurale si administratiunea plasilor din 1 mai 1904(care a inlocuit Legea din 1887) au venit cu alta solutie: primarul era ales de catre consilieri ,,dintre membrii cu cu stiinta de carte" si confirmat de prefectul judetului. Primarul lucra sub controlul direct al consiliului, facand acte de administratie propriu-zisa si acte de politie comunala.
O inovatie a Legii din 1904 a constat in faptul ca orice cetatean putea cere primarului sa intenteze actiunile ce credea ca apartin comunei, iar daca primarul refuza neintemeiat, cel interesat avea dreptul sa reclame prefectului. Legile ulterioare, pana la instaurarea dictaturii regale, s-au inscris cand intr-o formula, cand in alta, cu anumite variatii date de modul in care a fost conceputa administratia judeteana de la nivelul plasei etc. Nu trebuie sa uitam ca, la un moment dat, legislatia reglementa doi prefecti, unul politic, numit de Guvern, si altul administrativ,ales. 
Astfel, ultima reglementare democratica, Legea administrativa din 27 martie 1936 a consacrat solutia alegerii primarului de consiliu: ,,Consiliul, o data constituit, va proceda la alegerea primarului, ajutorilor de primari, a unei comisiuni financiare, compusa din trei membri, iar la municipii si a unei delegatiuni a Consiliului". Aceasta era regula, care admitea si exceptii, anume exercitarea atributiilor de primar de catre presedintele de varsta, pana la ,,alegerea sau numirea primarului"(art. 57). Legea admitea si ipoteza numirii primarului, se intelege atunci cand ,,din orice cauza primarul n-a putut fi declarat ales". 
Alegerea, validarea si statutul juridic al primarului, potrivit legislatiei actuale
Legislatia actuala in vigoare a optat pentru solutia alegerii primarului, la fel ca si consiliul, direct de comunitatea locala, indiferent ca este vorba de mediul rural sau urban, stabilind, totodata, incompatibilitate intre functia de consilier si aceea de primar. De asemenea, Legea nr.69/1991 a desfiintat


Fisiere in arhiva (1):

  • Referat Drept Administrativ - Primarul si Viceprimarul.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!