Recunoașterea și executarea sentințelor arbitrale străine în dreptul românesc

Cuprins referat Cum descarc?

Cap. I Precizari prealabile
Cap. II Efectele hotararilor arbitrale straine
Cap. III Recunoasterea si executarea sentintelor arbitrale straine in dreptul conventional
3.1. Reglementari ale Conventiei de la New York din 1958
3.2. Reglementari ale Conventiei de la Geneva din 1961
3.3. Reglementari ale Conventiei de la Washington din 1965
Cap. IV Recunoasterea si executarea sentintelor arbitrale straine in dreptul roman
4.1. Recunoasterea hotararilor arbitrale straine
4.1.1. Conditiile recunoasterii
4.1.2. Refuzarea recunoasterii
4.1.3. Procedura recunoasterii
4.2. Executarea de bunavoie a hotararilor arbitrale straine
4.3. Executarea silita a hotararilor arbitrale straine
4.3.1. Conditiile privind incuviintarea executarii 
4.3.2. Procedura de exequatur 
Concluzii 
Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

Cap. I Precizari prealabile
Conventia de la New York din 1958 se refera numai la caracterul strain al sentintei arbitrale, fara a da o definitie. Prevederile parag. 1 al art. I stabilesc doua criterii, unul principal, si altul subsidiar. Nefiind cerute cumulativ, existenta uneia dintre ele asigura caracterul strain al hotararii arbitrale. 
Primul criteriu este obiectiv si de ordin geografic. Sentintele arbitrale sunt straine cand au fost date pe teritoriul unui alt stat decat acela unde se cere recunoasterea si executarea lor. 
Al doilea criteriu este subiectiv. In mod corespunzator, se apreciaza ca fiind straine sentintele arbitrale care nu sunt considerate ca nationale in statul unde este ceruta recunoasterea si executarea acestora.
In conformitate cu art. 370 C. proc. civ. roman, prin hotarare arbitrala straina se intelege o hotarare data pe teritoriul unui stat strain sau care nu este considerata ca o hotarare nationala in Romania. De altfel, acest text se integreaza in dispozitiile generale ale Legii nr. 105/1992. Termenul de hotarare straini, potrivit art. 165, are un larg inteles, referindu-se la actele jurisdictionale ale instantelor judecatoresti, notariatelor sua oricaror alte autoritati competente dintr-un alt stat. 
In reglementarile Conventiei de la New York, preluate si de legislatia noastra, sediul arbitrajului criteriul principal care permite determinarea caracteruli national sau strain al hotararii arbitrale. Totusi, in masura in care hotararea pronuntata in statul solicitant contine elemente de extraneitate relevante, va fi considerata ca straina. 
Cap. II Efectele hotararilor arbitrale straine
Hotararea arbitrala reflecta rezultatul intregii activitati desfasurate de catre tribunal si de catre parti, din momentul incheierii conventiei de arbitraj si pana la ultmul act de procedura care consta in adoptarea hotararii.
Atunci cand tribunalul arbitral sau, dupa caz, arbitrul unic, considera ca toate elementele cauzei in litigiu au fost clarificate, declara inchisa dezbaterea litigiului si au loc deliberarile, iar apoi se pronunta hotararea. 
Hotararea se adopta in cazul in care tribunalul solutioneaza litigiul in fond, admitand integral sau in parte actiunea sau cererea reconventionala. 
Hotararea se adopta, de asemenea, in cazul in care reclamantul renunta la pretentiile sale. In aceasta situatie, desistarea sa are ca obiect dreptul material valorificat prin actiune. La cererea partilor, tribunalul arbitral pronunta o hotarare prin care constata vointa partilor. Hotararea are ca obiect intr-o asemenea situatie intelegerea survenita intre parti privind stingerea litigiului respectiv. 
Tribunalul solutioneaza litigiul in baza contractului principal si al normelor de drept aplicabile, tinand seama si de uzantele comerciale. Hotararea este rezultatul unei deliberari in sedinta secreta, cu participarea tuturor arbitrilor in persoana, consemnandu-se in hotarare aceasta participare. Aceasta este redactata imediat dupa deliberare si stabilirea solutiei in litigiul supuse arbitrajului. 
In imprejurarea ca hotararea a omis sa se refere asupra unui capat de cerere, oricare dintre parti este in drept sa ceara completarea ei, in termen de 20 de zile de la primirea hotararii. Sentinta de completare este data cu citarea partilor. Ea face parte integranta din hotararea arbitrala, pronuntandu-se de catre acelasi tribunal arbitral.
In cazul in care in hotararea arbitrala se constata greseli materiale sau alte greseli evidente care nu schimba fondul hotararii ori daca sunt greseli de calcul, acestea pot fi rectificate printr-o incheiere de indreptare. 
Reglementarile arbitrale in materia arbitrajului comercial international se ocupa si de efectele hotararilor arbitrale straine. Potrivit art. III al Conventiei de la New York din 1958, fiecare dintre statele contractante va recunoaste autoritatea unei sentinte arbitrale si va acorda executarea acestei sentinte conform regulilor de procedura in vigoare pe teritoriul unde sentinta este invocata in conditiile stabilite de reglementarea uniforma. Pentru recunoasterea sau executarea sentintelor arbitrale carora li se aplica dispozitiile Conventiei nu vor fi impuse conditii mult mai riguroase, nici cheltuieli mult mai ridicate decat acelea care sunt impuse pentru recunoasterea sau executarea sentintelor arbitrale nationale. 
In dreptul nostru, efectele hotararilor arbitrale straine sunt prevazute de art. 370 (1)-370 (2) C. proc. civ. Prin coroborarea cu dispozitiile Legii nr. 105/1992, efectele lor sunt identice cu cele ale hotararilor judecatoresti straine.
In sistemul nostru de drept hotararea arbitrala produce urmataarele efecte: dezinvesteste tribunalul arbitral, se bucura de autoritate de lucru judecat, are forta probanta si constituie titlu executor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Recunoasterea si Executarea Sentintelor Arbitrale Straine in Dreptul Romanesc.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!