Recunoasterea si Executarea Hotararilor Judecatoresti Straine

Extras din referat Cum descarc?

I. Consideratii generale
I.1 Aspecte istorice
Recunoasterea si executarea hotararilor judecatoresti straine este o problema relativ noua. In antichitate, legea locala era aplicata strainilor si hotararile straine erau interzise inafara granitelor unde erau pronuntate. Prin contrast, sub imperiul lui ius commune, nu s-a facut nici o diferenta clara intre hotarari straine sau locale. Aceasta atitudine liberala s-a schimbat odata cu aparitia suveranitatii. O aplicare a hotararilor judecatoresti straine a fost respinsa ca o consecinta a restrangerii suveranitatii. In Franta, in art.121 din Code Michaud (1629) interzice express aplicarea hotararilor judecatoresti straine, prin asemanare si alte state Europene au adoptat aceeasi pozitie. 
Odata ce conceptul de suveranitate a limitat autoritatea de judecata la Stat (limite teritoriale), recunoasterea hotararilor straine, intre doua state diferite, a trebuit sa fie bazata pe noi principii. Autori Olandezi ca Voet si Huber, au dezvoltat doua asemenea principii care sunt relevante si astazi. Primul dintre aceste principii este Curtoazia sau Buna Intelegere, definit mult mai tarziu de catre Curtea Suprema a Statelor Unite intr-o decizie prin care interzicea recunoasterea unei hotarari franceze considerand ca: " nefiind nici o obligatie absoluta pentru statul american si nici o problema de curtoazie sau bunavointa fata de statul francez este doar o problema de recunoastere pe care un stat o poate permite pe teritoriul sau a actelor de natura legislativa, executiva ori jurisdictionala apartinand altor state" (Hilton v Guyot)
Al doi-lea principiu este Reciprocitatea, conceptia ca statele isi vor recunoaste hotararile doar daca si hotararile proprii vor fi recunoscute. Aceasta pretentie poate creea o situatie neplacuta in care una din tari asteapta ca cealalta sa actioneze prima. Principala justificare a reciprocitatii este aceea ca poate fi folosita pentru a convinge alte state sa adere la conventii. 
Ambele principii nu sunt o problema de datorie ci de prudenta si politete. Este politicos, ca intre tari suverane, sa tratezi hotararile celorlalte state cu respect pentru a le aplica. Mai mult decat atat, este prudent a aplica hotararile celorlalte state in speranta ca acel stat strain va aplica una din hotararile tale.
O alta teorie asupra recunoasterii si executarii hotararilor judecatoresti straine, provine din common law, si se bazeaza mai putin pe curtoazie si datorie intre state si mai mult pe relatiile de drept privat intre parti. Astfel, a declarat English House of Lords, in 1870, ce se aplica nu este o judecata straina ca atare, ci obligatia pe care aceasta o produce. 
Desi majoritatea tarilor de pe glob, recunosc si aplica in acest moment hotarari straine, sub anumite conditii, diferentele sunt majore. Unele tari spre exemplu nu aplica hotarari straine in absenta unui pact. Este cazul Olandei si a catorva tari Scandinave. Prin contrast, alte sisteme legale, recunosc hotarari straine mai mult sau mai putin ca propriile hotarari. Este cazul Statelor Unite unde pactul facut sub Constitutie asupra hotararilor statelor surori, este extins si asupra statelor straine (Federal States). In 2006, Institutul de Drept American, a facut o propunere mult mai restrictiva in ceea ce priveste reciprocitatea pentru a imbunatati puterea de negociere a statului. Intre aceste pozitiii extreme statele au o varietate de legi teritoriale prin care recunosc sau conditioneaza aplicarea hotararilor judecatoresti sub anumite conditii.
I.2. Modificari ale Regulamentului. Domeniu de aplicare 
In Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L93 din 7 aprilie 2009 a fost publicat Regulamentul nr. 280/2009 al Comisiei privind modificarea Regulamentului nr. 44/2001 al Consiliului privind competenta judicira, recunoasterea si executarea hotararilor in materie civila si comerciala.
Comisia Comunitatilor Europene a adoptat Regulamentul nr. 280/2009 pentru a realiza o versiune consolidata, cuprinzand toate modificarile aduse pana in prezent Anexelor I, II, III si IV din Regulamentul nr. 44/2001 privind competenta judiciara, recunooasterea si executarea hotararilor in materie civila si comerciala.
Modificarile aduse in trecut Regulamentului nr. 44/2001, referitoare la dreptul romanesc, ce se regasesc in prezent in varianta oficiala a formei consolidate, au in vedere competenta de solutionare a cererilor civile/comerciale, in cazul in care paratul nu este domiciliat pe teritoriul unui stat membru al UE; aceasta competenta este cea prevazuta la art. 148-157 din Legea nr. 105/1992 cu privire la reglementarea raporturilor de drept international privat.


Fisiere in arhiva (1):

  • Recunoasterea si Executarea Hotararilor Judecatoresti Straine.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!