Recunoașterea. ocrotirea, exercitarea și apărarea drepturilor subiective civile

Extras din referat Cum descarc?

Pentru a ne da seama ce inseamna drepturile subiective civile trebuie sa privim            ansamblul din care ele fac parte . Astfel continutul raportului juridic civil este alcatuit din totalitatea drepturilor subiective civile ale subiectului pasiv. Deci totalitatea drepturilor subiective civile constituie latura activa a raportului juridic.
Asadar un drept subiectiv exista numai in masura in care cineva are obligatia de a-l respecta si impune.
In legislatia noastra nu exista o definitie clara data dreptului subiectiv civil , totusi in literatura juridica este socotit ca fiind posibilitatea recunoscuta de formele juridice civile subiectului activ care poate fi persoana fizica sau persoana juridica in virtutea careia in limitele dreptului si a moralei , poate avea o anumita conduita si a pretinde de la subiectul pasiv o conduita corespunzatoare care consta in : a da, a face ori a nu face ceva, iar in caz de nevoie de a apela la forta de constrangere a statului.
Dreptul subiectiv civil are trasaturi caracteristice:
a) Dreptul subietiv este o posibilitate , o putere a subiectului activ al unui raport juridic civil, persoana fizica sau juridica.
b) Aceasta posibilitate ce-i revine subiectului activ trebuie sa fie recunoscuta de legea civila (acte normative civile).
c) Subiectul activ are neaparata nevoie de o anumita conduita. Aceasta trebuie sa se manifeste in limitele stabilite de lege.
d) Subiectul activ poate pretinde de la subiectul pasiv o conduita corerspunzatoare in limitele legii civile , conduita referitoare la faptul de a da, a face si a nu face.


Fisiere in arhiva (1):

 • Recunoasterea Ocrotirea Exercitarea si Apararea Drepturilor Subiective Civile.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

Dreptul civil - parte generala- dr.Aspazia Cojocariu, editura Luminalex;
Tratat de drept civil roman dr. Hamangiu I. Rosetti- Balanescu,dr. Baicoreanu, editura All;
Dreptul civil - parte generala- Gheorghe Beleiu, Petru Andrei, Florin Marcel Sava, Alexandru


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!