Pentru a ne da seama ce inseamna drepturile subiective civile trebuie sa privim ansamblul din care ele fac parte . Astfel continutul raportului juridic civil este alcatuit din totalitatea drepturilor subiective civile ale subiectului pasiv. Deci totalitatea drepturilor subiective civile constituie latura activa a raportului juridic. Asadar un drept subiectiv exista numai in masura in care cineva are obligatia de a-l respecta si impune. In legislatia noastra nu exista o definitie clara data dreptului subiectiv civil , totusi in literatura juridica este socotit ca fiind posibilitatea recunoscuta de formele juridice civile subiectului activ care poate fi persoana fizica sau persoana juridica in virtutea careia in limitele dreptului si a moralei , poate avea o anumita conduita si a pretinde de la subiectul pasiv o conduita corespunzatoare care consta in : a da, a face ori a nu face ceva, iar in caz de nevoie de a apela la forta de constrangere a statului. Dreptul subiectiv civil are trasaturi caracteristice: a) Dreptul subietiv este o posibilitate , o putere a subiectului activ al unui raport juridic civil, persoana fizica sau juridica. b) Aceasta posibilitate ce-i revine subiectului activ trebuie sa fie recunoscuta de legea civila (acte normative civile). c) Subiectul activ are neaparata nevoie de o anumita conduita. Aceasta trebuie sa se manifeste in limitele stabilite de lege. d) Subiectul activ poate pretinde de la subiectul pasiv o conduita corerspunzatoare in limitele legii civile , conduita referitoare la faptul de a da, a face si a nu face.
Dreptul civil - parte generala- dr.Aspazia Cojocariu, editura Luminalex; Tratat de drept civil roman dr. Hamangiu I. Rosetti- Balanescu,dr. Baicoreanu, editura All; Dreptul civil - parte generala- Gheorghe Beleiu, Petru Andrei, Florin Marcel Sava, Alexandru
După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).