Recunoasterea Internationala a Statelor si Guvernelor

Extras din referat Cum descarc?

I.Recunoasterea internationala a statelor
1.Consideratii generale
Recunoasterea este una din notiunile de drept international cel mai greu de definit pentru ca in acest domneniu, datorita diversitatii practicilor statelor nu s-au putut desprinde reguli cutumiare clare.Pe de alta parte, date fiind problemele fundamentale pe care le ridica, recunoasterea a fost adesea utilizata de anumite state ca instrument de politica externa pentru a exprima aprobarea sau dezaprobarea fata de noile situatii care se produc in viata internationala.
In dreptul international, recunoasterea este clasificata ca un act unilateral prin care un stat constata existenta anumitor fapte sau acte, care pot avea consecinte asupra drepturilor si obligatilor sale, sau asupra intereselor sale politice, si declara express au admite implicit ca acestea constituie elemente pe care se vor baza relatiile sale juridice viitoare in raport cu noua entitate sau situatie. 
Dreptul international nu consacra o obligatie a statelor de a recunoaste statele noi care apar pe arena internationala, ci acestea constituie o facultate sau un drept al statului, a carui exercitare ramane la aprecierea sa.Totodata, insa practica de nerecunoastere a unor state poate fi considerate ca neamicala, creiind obstacole in calea normalizarii relatiilor dintre state si favorizand factorii care se opun evolutiilor noi in societatea internationala.Recunoasterea nu confera personalitate internationala statului nou recunoscut,dar ajuta la dezvoltarea si promovarea relatiilor de drept international de catre noul stat.Din momentul creerii sale, statul nou - independent de actul recunoasterii - beneficeaza de drepturi si obligatii de drept international. 
Dintre situatiile noi care pot influenta raporturile juridice dintre state si pun problema recunoasteri, mentionam: crearea unui stat, instalarea unui nou guvern intr-un stat existent, o modificare teritoriala, statutul de neutralitate al unui anumit stat sau teritoriu, aparitia unei stari insurectionale.Desi recunoasterea poate sa se aplice si altor situatii, cum ar fi statutul de neutralitate sau anumite comportamente recunoscute ca reprezentand o obligatie juridica in procesul de formare a unei norme cutumiare.
Atunci cand este vorba de recunoastereea statelor si guvernelor, aceasta dobandeste o insemnatate deosebita, atat ca instrument juridic cat si ca act politic al statului.
Aparitia unui nou stat, care sa puna problema acceptari sale ca subiect de drept international, prin intermediul recunoasteri, poate apare numai ca rezultat al urmatoarelor imprejurari:
a)dizolvarea sau dezmembrarea unui stat;
b)separarea unor parti dintr-un stat, prin succesiune;
c)gruparea de state, existente anterior, intr-o noua entitate. 
2.Recunoasterea statelor
Statul poate lua nastere ca subiect nou in ordinea juridica internationala, numai prin intrunirea cumulative, a 3 elemente constitutive:teritoriu, populatie si guvern.Intrunirea celor 3 elemente materiale ce marcheaza existenta unui stat ar parea ca este de ajuns pentru a asigura manifestarea lui ca entitate independenta si suverana. 
Se pune problema recunoasteri juridice a noului stat de catre celelalte state in cadrul societatii internationale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Recunoasterea Internationala a Statelor si Guvernelor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!