Recrutarea si Incadrarea Functionarilor Publici

Cuprins referat Cum descarc?

1.DEFINITIA FUNCTIEI PUBLICE SI FUNCTIONARULUI PUBLIC
2.RECRUTAREA FUNCTIONARILOR PUBLICI
3.CONDITII NECESARE PENTRU OCUPAREA FUNCTIEI PUBLICE
4.INCADRAREA FUNCTIONARILOR PUBLICI
5.NUMIREA FUNCTIONARILOR PUBLICI
6.APRECIEREA SI PROMOVAREA FUNCTIONARILOR PUBLICI
7. CONCLUZII


Extras din referat Cum descarc?

Definitia functiei si functionarului public
Functia publica reprezinta ansamblul atributiilor si responsablilitatilor, stabilite in temeiul legii, in scopul realizarii prerogativelor de putere publica de catre administratia publica centrala si locala.
Functionarul public este persoana numita, in conditiile legii 188/1999 privind statutul functionarilor publici, intr-o functie publica.
Activitatile desfasurate de functionarii publici, care implica exercitarea perogativelor de putere publica , sunt urmatoarele:
- punerea in executare a legilor si a celorlalte acte normative;
- elaborarea proiectelor de acte normative si a altor reglementari specifica autoritatii sau institutiei publice, precum si asigurarea avizarii acestora;
- elaborarea proiectelor politicilor si strategiilor, a programelor, a studiilor, analizelor si statisticilor, precum si a documentatiei privind aplicarea si executarea legilor, necesare pentru realizarea competentei autoritatii sau institutiei publice
- consilierea , controlul si auditul public intern;
- gestionarea resurselor umane si a resurselor financiare;
- colectarea creantelor bugetare;
- reprezentarea intereselor autoritatii sau institutiilor publice in raporturile acesteia cu personae fizice sau juridice de drept public sau privat, din tara sau strainatate, in limita competentelor stabilite de conducatorul autoritatii sau institutiei publice;
- realizarea de activitati in conformitate cu strategia de informatizare a administratiei publice.
La baza organizarii si dezvoltarii carierei in functia publica se afla urmatoarele principii:
- competenta, potrivit careia persoanale care doresc sa acceada sau sa promoveze intr-o functie publica trebuie sa detina si sa confirme cunostintele si aptitudinile necesare exercitarii functiei publice respective;
- competitia, principiu potrivit caruia confirmarea cunostintelor si aptitudinilor necesare exercitarii unei functii publice se face prin concurs sau examen;
- egalitatea de sanse, prin recunoasterea vocatiei la cariera in functia publica a oricarei persoane care indeplineste conditiile stabilite potrivit legii;
- profesionalismul, potrivit caruia exercitarea functiei publice se face cu respectarea principiilor prevazute de lege;
- motivarea, principiu potrivit caruia, in vederea dezvoltarii carierei, autoritatile si institutiile publice au obligatia sa identifice si sa aplice, in conditiile legii, instrumente de motivare morala si materiala a functionarilor publici, precum si sa sprijine initiativele privind dezvoltarea profesionala individuala a acestora;
- transparenta,conform careia autoritatile si institutiile publice au obligatia de a pune la dispozitie tuturor celor interesati informatiile de interes public referitoare la cariera in functia publica.
Recrutarea functionarilor publici
Discutia pe aceasta tema trebuie sa plece de art 16 din Constitutie, care consacra principiul egalitatii in drepturi:
"(1) Cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari.
(2)Nimeni nu este mai presus de lege.
(3) Functiile si demnitatile publice, civile sau militare, pot fi ocupate persoanele care au numai cetatenia romana si domiciliul in tara "
In baza acestor principii constitutionale se poate spune ca pentru cetatenii romani nu exista alte baraje pentru a ocupa functiile publice, in general, decat cele prevazute de Constitutie sau de lege, intelegand prin "lege" si regulamentele Camerelor, la care face trimitere chiar Constitutia.
Legea nr.188/1999 consacra, in art.4 patru principii care stau la baza exercitarii acestora , caresunt , in primul rand, principii ale recrutarii:
- asigurarea prompta si eficienta, libera de prejudecati, conceptie, abuz de putere si presiuni politice a tuturor activitatilor efectuate de functionarii publici
- selectarea functionarilor publici exclusiv dupa criteriul competentei ;
- egalitatea sanselor la intrarea si la promovarea in corpul functionarilor publici;
- stabilitatea functionarilor publici.
In baza acestor principii , art. 49 din Statut precizeaza ca intrarea in corpul functionarilor publici se face numai prin concurs organizat de autoritatea sai instituia publica interesata, iar persoanele nemultumite de rezultatele concursului se pot adresa instantei de contencios administrativ.
Recrutarea functionarilor publici prin concurs se face in limita functiilor publice vacante prevazute anual in acest scop prin planul de ocupare a functiilor publice.Astfel toate institutiile publice care au prevazute in organigrama functii publice au obligatia de a inainta anual pana la data de 31 august catre Agentia Nationala a Functionarilor Publici planul de ocupare a functiilor publice in care sunt prevazute toate functiile publice ocupate, vacante si functiile care vor fi scoase la concurs in anul urmator.
Concursurile se organizeaza astfel:
- de catre comisia de concurs constituita pentru recrutarea inaltilor functionari publici in conditiile legii;


Fisiere in arhiva (1):

  • Recrutarea si Incadrarea Functionarilor Publici.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!